Nejste přihlášen/a.
Nechutnají mi ty různé směsi, chtěla bych si dělat ráno smothie plus vločky. Dají se ovesné vločky konzumovat přímo ze sáčku z obchodu - jsou čisté, prosím nesmějte se, ale jako onkologická pacientka mám sníženou imunitu.
O vločkách mám jako pacient s nedostatečností ledvin dost informací.Rozhodně nepatří mezi mi zakázané potraviny.Jejich složení?
66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku a také 12 - 14 % vlákniny.o kyselině štavelové ani zmínka.Kde by se v obilovině vzala?
Hotové kaše jím skoro denně k snídani.
JABRAKA
Neříkám, že zakázané, ale nepřehánět jejich konzumaci. Oxaláty přispívají ke tvorbě ledvinových kamenů. Stejně tak se doporučují na močové cesty brusinky, a také s nimi opatrně, je to podobný problém.
Když jíte ovesné vločky denně, pak je dobré k nim jíst/ pít potraviny s vyšším obsahem vápníku, právě kvůli těm štavelanům, které vápník snižují.
Když už, tak kyselinu štavelovou obsahuje v podstatě všechna zelenina a ovoce. Z vašeho pohledu by se tedy toto nesmělo jíst. Např. hlávkový salát obsahuje tolik škodlivé kyseliny štavelové, že požití 200Kg (nepřepsal jsem se) salátu hlávkového denně vyvolá zdravotní problémy. Neblbněte a nestrašte. V obilninách není.
Ježiš, ječmen! Tak to je překlep. To se omlouvám. A to, co píšu o ovesných vločkách, tak to nemám z vlastní hlavy, ale z literatury, jakože těch knih mám hodně.
Ovesné vločky obsahují kyselinu štavelovou, která spolu s vápníkem vytváří nerozpustné oxaláty. To napíše jeden autor. A druhý, že oves. vločky máme konzumovat s potravinami, které mají zvýšený obsah vápníku. To si odporuje. Ale víc dneska už nenahledám...
Jediné, co bych dodala, že všeho moc škodí. Prostě, že i ty ovesné vločky není vhodné jíst denně. To není strašení, to je o selském rozumu.
@Liska5,
ovesné vločky sice kyselinu štavelovou obsahují, ale v malém množství a pouze v syrovém stavu. Po uvaření neobsahují (téměř) žádnou. Navíc se štavelany nehromadí v každém organismu...
Volně z: zdrava-strava.com/...
»Ovesné vločky obsahují kyselinu štavelovou, která spolu s vápníkem vytváří nerozpustné oxaláty. To napíše jeden autor. A druhý, že oves. vločky máme konzumovat s potravinami, které mají zvýšený obsah vápníku. To si odporuje.«
Podle mne si to neodporuje. Syrové ovesné vločky na sebe vážou určité množství vápníku, která pak v organismu chybí. Proto je potřeba jej dodat. (Něco podobného je i u špenátu, při jehož přípravě se ze stejného důvodu doporučuje přidat mléko.)
Souhlasím s tím, že se to nemá přehánět s ničím, ani se "zdravými"potravinami, návyky, ... Ovšem těch vloček bych se moc nebála, protože prospěch z nich převyšuje případné riziko.
Vločky můžete konzumovat přímo, nic by nemělo hrozit.
Doporučuji střídat druhy vloček - pohankové, špaldové, jahelné, žitné, rýžové... Já miluju pohanku, takže pohankové vločky mám doma stále. Pokud preferujete ovesné, zkuste jemné ovesné vločky s klíčky.
Koupila jsem si taky pohankové pukance, taky moc dobré, jinak já si to smothie nedělám k pití ale husté jakok přesnídávku a do toho vločky a střídám to s normálbánu snídaněmi.
Souhlas. Pukance putovaly do kurníku, to bylo jejich jedinné využití. Ani v jogurtu jsem to nedala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.