Nejste přihlášen/a.
Hledám, jen z nostalgie někoho, kdo pamatuje NEJ čínskou restauraci v Praze, ve Vodičkově ulici? Nejen že byla vyhlášená, ale jídlo takové chuti už umím jen já a v Číně. Nemá někdo nějakou vlastní fotografii z te restaurace.
Tehdy me to az tak nezajimalo, digitaly nebyly ale je pravda, ze i ve velmi mladem veku jsem tu restauraci milovala. Chodili jsme tam treba nekdy s kamarady kolem kulateho stolu, vymenovat si, ochutnavat, nebo obcas i s rodici. Zadnou restauraci nemohu oznacit, a to dodnes, za lepsi.
V Hostivicích u Prahy se jedna tváří, že je vaří stejná jídla. Nechápu, že někdo, kdo o sobě tvrdí, že ve Vodičkově vařil, může takové napodobeniny vydávat za autentická. Byla jsem tam 2x a naposledy. To může chutnat jen lidem, kteri Vodickovou nikdy nepoznali.
Tak hledám pamětníky, se kterými bych si třeba zavzpomínala. A každou jednu fotku uvítám!
Jsem zvědavá zda se někdo ozve?
Také ji znám. A musím se přidat, že tenkrát těchto restaurcí bylo málo, ale všude vařili opravdu velmi dobře. Jedna taková byla i v mém městě, v Poděbradech. A sem opravdu jezdili herci a zpěváci z Prahy běžně. Vůbec nechápu, jak to tenkrát dokázali, protože ty ingredience tady k dostání nebyly. Dneska jsou všechny ty ingredience dostupné a to co vaří v těch různých restauracích je jedna hrůza. A to ji provozují "domorodci". Bude to tím, že i oni přizpůsobili chutě českým požadavkům. Jelikož v Poděbradech zase bydlím, tak je znám. Tady jsou čtyři a všechny stojí za prd. Vyzkoušela jsem je postupně a nikam jsem se podruhé nevrátila. Raději si "čínu" uvařím sama. Ale shodou okolností jsem jednou měla možnost být pozvaná u toho provozovatele jedné té restaurace na večeři k němu domů a bylo to úplně o něčem jiném. Sami pro sebe vaří tradičně a výborně. Bylo mi blbé mu říkat, že to v té jeho restauraci stojí za to prd.
Dobrý den, také fotky nemám (i když příbuzná tam jako studentka VŠ byla na brigádě u nádobí), ale možná to nevíte - vyšla o této legendární restauraci knížka (viz odkaz). Nevím, jestli publikace obsahuje i fotky a také je zřejmě momentálně nedostupná, ale třeba bude k sehnání později či v knihovně. Berte to jako informaci. Zdravím!
wydra - kdo tam šéfoval nevím, ale mohu se zeptat příbuzné. Ovšem, budou to vzpomínky asi 40 let staré (pokud ještě vůbec budou) a bude to nějaký čas trvat. Kdybych něco zjistil, tak dám zde vědět. Mimochodem, na brigádu k nádobí tam chodil i tehdejší student a pozdější muzikant pan Hejma.
wydra - mám pro Vás nějaké nové informace, ale zřejmě nedůležité. Fotky z restaurace nebo jména personálu nemám. Dle vzpomínek příbuzné to byla spíše menší místnost, kuchyně, sklad a vzadu dvorek (kam chodil personál kouřit). Jídlo bylo takové česko-čínské, resp. co šlo nahradit z domácích surovin, tak bylo nahraženo (např. se používaly buráky). Uprostřed kuchyně byl "kotel", kde se vařila neustále rýže, protože to byla hlavní surovina. Přísady (různé klíčky, houby apod.) byly z čínských konzerv a něco prý i mražené (snad žraločí ploutve na polévku). Tož, asi tak.
Dekuji za mily komentar a odkaz. O knizce vim, odlovim ji nekde v antiku. V knihovnach neni, jen nekde k nahlednuti. Ale mam uzasnou kucharku od pana Tomanika a kdyby ten clovek v Hostivicich varil podle ni, priblizil by se znacne! Mam z ni uz salat, ale lide co byli v Cine, jidlo nesmirne pochvalovali a ze pry chutna autenticky. A protoze Vodickovou mam v chutove sekci mozku ulozenou, vim, ze mam jidla, ktera se znacne priblizuji. Pravda, mam i vsechny suroviny a koreni.
Ale mate me, nekde jsem cetla ze restauraci sefoval jakysi pan Malík a ja si pamatuji, ze se hovorilo pan Matlákovi. Nevite o tom neco?
Ano, pan Hejma o tom nekde i mluvil. A info 40 let stare? Presne takove a treba i starsi, uvitam! Nikam nespecham, budu rada kdykoliv. Znam cloveka, ktery se prezentuje, ze tam varil, ale kdyz nekde mluvi o cinskem salatu zelnem, tak si bud spletl restauraci nebo to nekde cetl nejaky paskvil a ted se vytahuje. A me to irituje
Tak jsem jednou byla na obědě v restauraci Zelená zahrada ve Šmilovského ulici, kde je zmínka o panu Malíkovi, který kdysi ve Vodičkově vařil. Prý tam na to dohlíží. Odkaz: zelena-zahrada.eu/... Ale autentičnost jídla posoudit nemůžu.
Taky jsem dlouho jí mlsně a zvědavě obcházela, protože tehdy byla nad moje možnosti - až jednou... poprvé...
Šéfa zkusím dohledat, ale to je na prohrábnutí sbírky kuchařek, takže časem - zatím aspoň zajímavé odkazy
a taky nostalgická vzpomínka na moji "první" - tahle je z roku 1967. Pak vyšla ještě jednou kolem roku 1990, ta by mohla být ještě nekde sehnatelná.
Krásná odpověď! Čtu a ukládám si ty linky a je mi tak nejak smutno. Ano, byla dražší, ale i když jsem v zé době neměla ponětí o penězích a cenách a nebyli jsme rozhodně nikterak situovaná rodina tak si pamatuju, že rikala mama, ze kdyz byly s babickou ve meste, zasly do Vodickovy na obed. Byla jsem v te restauraci tak asi 10x a uz jako hodne mlada, jsem ji milovala. V šatně prodávali za 100 lahev sojovky! V pozdějších letech se nekde dalo sehnat vino shao sing a cerny ocet a oleje jsem si vyrabela sama. Dostala jsem od kamaráda Tomaníkovu kucharku a varili jsme casto. Rikalo se, ze je stejne vyborna cinska rest v Beroune. Nooo, vzdalene cinská. Vodickova byla a zustane jedinecna!
Pocitani nudlicek mam Ale varim podle Tomanika. Ten se najit a koupit dá. A vřele ho doporucuju!
Chodívala jsem tam zamlada pozvaná svými známými vždy když přijeli ze zahraničí na návštěvu, moc nám tam chutnalo a bylo tehdy velkým překvapením pro fajnšmekry, když restauraci před lety zavřeli z hygienických důvodů, údajně to v kuchyni bylo zahmyzené a celé v hrozném stavu, prý byli nakaženi hosté a hrozila epidemie žloutenky. Vzpomínám na tu představu co všechno jsme tam bčas jedli a jak mě to šokovalo
Sice to trvalo, ale plním slib
Šéfem ve Vodičkově byl pan Michael Dobromil Klíma, který napsal tuhle kuchařku (1967) a rok na to odešel do USA.
tak za prve, dekuji, velmi si vazim lidi, kteri drzi slovo!
Tu kucharku mam, ale ne od pana Klimy, ale Tomanika a Skrivana. Krome obrazku vypada stejne. Obsahove nevim, ale mam z ni uz znacny salat, porad podle tech rec varim. Vcera treba byly lvi hlavy
Zajimalo by me, kde moje mama prisla ke jmenu Matlák!? nemoh to byt kuchar? Nemáte jeste nejaky zdroj? Urcite si to nemohla vymyslet.
Matláka neznám - teda jednoho ano, ale ten kdysi kopal za (myslím) Inter - tak v tom vám nepomůžu.
Jinak ty knížky si mohou být podobné - podle mě je to vydání z Merkuru a tam většinou drželi jednu linii - nebo mohou být i stejné, jen s jinými "autory", když jim ten původné odjel vařít kapitálistům do Emeriky.
Možná by vám přímo od pramene mohl dát své zkušenosti a vzpomínky Ondřej Hejma - Žlutý pes, který si při studiích čínštiny na filozofické fakultě chtěl zlepšit jazyk. Několikrát o tom vyprávěl v televi/.... Více o historii této restauraci je například na stránce vzpomínek Blanky Kovaříkové (klikněte na podtržený odkaz)
Ten, kdo jenom chodil okolo, ví, že vedle byla výborná specializovaná prodejna kalhot a o pár domů blíž k Václavskému náměstí byly výborná prodejna lahůdek s bufetem - učňovské středisko, kde se dalo rychle, chutně a pohodlně najíst, dát si vlašský nebo bramborový salát, housku a další dobroty. Hnes u čínské restaurace byla stanice tramvaje a naproti budova s malovanou fasádou s nápisem Vyšší dívčí škola. To ještě bývala Praha město pro normální lidi, kde lidé žili, bydleli, pracovali, žádný dyznýlend nebo rádoby suvenýry aus prág.
Napad dobry, o Hejmovi vim, jen me to nenapadlo hledat na nej kontakt.
Vodickovou znam vic nez dobre, jsem rodily Prazak, neco jsem se tam nachodila.
Zkusim na Hejmu najit kontakt nejaky.
Pak se zas podelim ja. Prikladam alespon foto "moji" lvi hlavy, zelneho salatu a cernych vajec.
Vse podle te kucharky a chuti vic nez cinske, doporucuji!
Zdravím Vás-no ja jsem tam kdysi pracoval si představte ,jako mladý kuchař a vzpomínám na tu dobu taky často a velmi rád.
Nějakou fotku bych asi našel,ale byla by asi jen ze zázemí kuchyně
Také zdravím a děkuji za vasi vzpominku. I do zazvemi kuchyne se rada podivam. Jmeno Matlák se vam nevybavuje?
Dobry den mohu doplnit Vaše stránky. Na podzim 1959 jsem s kolegou Zika? Zicha? nevím dostal nabidku od personalni urednice pani Peglové na RaJ 2 v nejvyssim poschodi tehdy v dome Alfa pracovat sest mesicu v Činske restauraci. Budu korigovat prečtené prispevky tim, ze chefem v kuchyni byl pan Štastny, ktery prisel z podobne pozice z Demler Vinohrady, jeho mladsi kolega na druhe smene se snad nazyval Formanek, mladsi sypaticky kuchar snad Chen, provozní a překladatel pan Jankovsky. Oba dva organisovali jakesi skoleni nekolikrat tydne ktere se tykalo cinske gastronomie. Chena vystridal dalsi kuchar starsi jmeno si nepamatuji , ale ve skoleni se pokracovalo. Jiste na tu dobu ojedinelou udalost .
V jidelne vladnul pan Klima a pamatuji si dale nekolik vlidných cisniku, ale bez jmena. Snad se mi vybavuje Evžen silnejsi, vysoky pan. Naš cas s kolegou tam koncil v cervu 1960. Sam jsem se tam jeste vratil v rovce 1963 na 14 denní praxi ale to jsem jiz pracoval v jidelne a mel na starosti cajovnu. Byla to ale tenkrat jiz bez cinskych kucharu a i jisté zavedene pravidla se zacaly menit a to k horsimu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.