Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak smažit doma hranolky

Od: annabella* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, jak doma smažíte hranolky, aby chutnaly jako ty z KFC nebo McDonaldu?

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Nechodíme do těchto pofiderních potravinových řetězců.

Tuk,na kterém jsou hranolky usmažené,obsahují více než dvojnásobek nenasycených transmastných kyselin,než by podle lékařů měl.

idnes.cz/...

---

Pokud máme hranolky,dělám je z bio brambor.

A to je panečku žrádlo

Jo,ještě recept,podle kterého je dělám

regiony.rozhlas.cz/...

Stojí za to,dobrou chut

Tam mají dobrý hranolky? Neřekl bych.
Jak se poznají bio brambory? Tedy kromě ceny.

Poznám je tak,že koupím od ověřeného domácího dodavatele výbornou odrůdu na sadbu a vypěstuji si je.

Ještě nějaký dotaz?

30.03.19 16:42
Nikoliv.
wamp,máš pravdu protože bio se dá vypěstovat jedině motykou v zahrádce a né na poli

A oni existují syntetické brambory?

Nevím jestli přímo syntetické,ale v nějakém dokumentu o pěstování v cizině se uvádělo že na každou rostlinku je přesně namixované množství nejnutnějších živin a vody. Vedle nás pěstuje EKOzemědělec a i tak brambory projdou nejmíň 5 postřikama.Všude se propaguje maso z bezstresových zvířat ale zelenina která si vezme sama co uzná za vhodné se nemluví

jurajjuraj*

bio jsou ty ktere si vypestuju doma na domacim hnoji, bez postriku

No a právě takové pěstuji

 

ben®

3x

Dobrý den, nemusím je mít často, ale když už, tak na pánev, hodně tuku, osolit, oregano a s tatarkou - zdravé to není, ale chutná to skvěle. Kdybych měl velkou spotřebu hranolek, tak bych si koupil plech na hranolky a pekl je bez tuku v troubě, kde se rovnoměrně propečou, nepřipálí a jsou (prý) zdravější. Zdravím!

iz*

Také hranolky nemusím mít často, ale když, pak pečené v troubě bez dalšího tuku → nejsou tak mastné jako smažené.

 


2x

Tajemství hranolek je to, že se předsmaží a následně prudce zamrazí.

Bez tohoto doma nikdy neuděláte hranolky tak jak je znáte.

 

veronica

1x

Důležité je hranolky předvařit cca 6 min ve vodě (může být i osolená). Pak přecedit, nechat chvíli oschnout, ani nemusí úplně vychladnout... a můžeme začít smažit.

 

lidus*

1x

Z vlastních brambor, hranolky, lupínky ve fritéze a nebo hranolky na plechu v troubě. Nikdo si nestěžuje. Aby vám chutnali jako ty koupené? Bude stačit smažit jako oni v přepáleném oleji.

joudic*

z vlastnich brambor jsou vzdy hrozne a na hony vzdalene od restauraci, ja bych pindal a uvaril bych si radsi bokem brambory nebo vajecinu s chlebem

 


0x

Nevím, jestli chutnají jako ty v KFC (tam mi nechutnají... suché, málo slané, moučné) nebo z mekáče (tam bývaly dobré, ale už jsem tam sto let nebyla), ale chutnají mi hranolky tenké, utěrkou zbavené vody a osolené před smažením. Jo a myslím, že jsou odrůdy brambor, ze kterých to prostě nikdy ono nebude. Smažím rychle, na nejvyšší stupeň ve velkém množství rostlinného oleje, nechávám okapat v sítku. Většina mi jich takto zůstane křupavá. Když smažím na nižší teplotu, tak nejsou křupavé vůbec.

 

joudic*

0x

ve fritaku na nejvyssi teplotu, jeste nez jsou hotove tak na minutku povesit na kraj odpocinout a az zhasne nahrivani tak zaverecny finis a nasypat hned do velke misy vylozene papirovymi uterkami a protrepat nemichat Mimochodem Nowaco nicmoc, zlate polske a nemecke, ale jak kdy, je treba vyzkouset, ktera znacka je po usmazeni nej

 


0x

hlavně jde o odrudu brambor...existují varné typy A, B, C na hranolky a lupínky je C, případne BC, za sebe mám vyzkoušenou odrudu AGRIA, dodavatel Europlant, jednak u nás dává výborný výnos i za sucha a hlavně bramborák, ameriky, hranolky...to prostě z obyč brambor nechutná jak z těhle odrudy, jinak pětujeme i odrudu na salát i na komnzum..jo byvaly doby kdy se mi okolí smálo že ve sklepe pak musím přemýšlet který brambory beru a že je to zbytečný...že stačí přece jedna odruda, nekteří časem pochopili proč to děláme a i zákazníci si vyloženě žádají varné typy, podle potřeby.

Přípravu hranolek po rychlém zmaražení tu nekdu už psal, ale to neděláme, sice jsou trochu jiné ale nejvice se tomu blíží.

Přemýšlet ve sklepě nemusíte. Agrie jsou béčko, čili univerzální.

 

 

id

0x

Dělám je v horkovzdušné fritéze s míchací lopatkou . Na 1,5 kg brambor spotřebuji lžičku oleje a v žádném případě nejsou suché.

warp

Takto pripravené zemiaky môžu byt chutné, no určite by som ich nenazýval hranolky...

id

warp - asi jste je nejedl. Napřed musíte je vyzkoušet a pak komentovat a srovnávat. Věřím, že byste je nepoznal od hranolek z plného fritáku oleje.

 

warp

0x

Je to pracné, ale konečný výsledok stojí za to.

1. Hranolky lúhovat a prepláchnut v studenej vode aspoň 2x10 minút a osušit
2. Vložit do vriacej vody s lyžicou octa a varit 2 minúty
3. Osušit a dat vychladnút do chladničky (1 hodinu)
4. Vložit do rozpáleného oleja (okolo 130 stupňov) a smažit 2 minúty
5. Nechat odkvapkat na papierovej utierke a znovu vychladnút
6. Vložit do rozpáleného oleja (okolo 170 stupňpv) a smažit 5 minút do zlatej farby.
7. Až teraz osolit

Poznámky: najlepší olej je arašidový, ak nemáte, tak repkový a ako posledná záchrana môže byt aj slnečnicový

A máte úžasné chrumkavé hranolky, ktoré nezmäknú hneď po minúte.

Ale ak sa vám nechce celý ten postup absolvovat, tak si radšej urobte v obchode kúpené mrazené hranolky lepšej značky, budú s určitostou lepšie ako hranolky, ktoré nakrájate zo surových zemiakov a iba ich vypražíte na akomkoľvek oleji.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma horkovzdušná fritéza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]