Nejste přihlášen/a.
Musím dochutit masovozeleninovou polévku v 5 litr.hrnci a nemám na takové množství odhad, kolik lžic sojovky a worčestru cca přidat, po 2-3 velkých lžících necítím správnou chut, ale nechci to pokazit a nevím jestli se dává třeba i víc, různé koření už tam je, tak co poradí "velkých hrnců" zkušenější kuchaři?
Pro příště = Do masovo - zeleninové polévky nepatří ani sójová omáčka,natož worchester
Zeleninový bujón,bylinkový bujón,cibule,česnek,petrželka,pažitka a troška másla.
Do polévky bych sojovku ani worčestr nepřidávala. Nikdy jsem to nezkoušela a myslím, že se tato dochucovadla do polévky nehodí. Raději bych přidala kostku masoxu, pokud se vám zdá vývar slabý.
Musela jsem dodat výraznější chut kromě masoxu, polēvka byla po uvaření zeleniny a masa rozmixovaná do krémovité a dost hustá, teď už je po obědě, přidala jsem víc worčestru a nakonec docela chutnalo, bude se ještě dojídat zítra
Přesné množství se nedozvíte - neznáme chut polévky ani chutě vaše. Ale poradila bych nechat po přidání čehokoli polévku aspoň 10-15 minut odstát a pak promíchat, aby se chutě spojily. Pak můžete případně kořenit dál. Nebo ji nechte tak - radši míň - a koření dejte na stůl, at si každý dochutí podle svého.
Sójovka se dává i do vývaru místo soli a ta dodá silnější chut, třeba do ostré čínské polévky a na těch pět litrů by ti mohlo stačit 5-6 lžíc a worcester do polévek nepatří.
@barbakan - a worcester do polévek nepatří
Tvrdíte vy
Poradila bych (skoro) totéž, co Wamp, jen bych nezavrhovala ani masovovou nebo houbovou "kostku". Samozřejmě podle toho, kolik je v polévce masa. Je-li ho dost, budou stačit zeleninový nebo bylinkový bujón.
Worcester ani sójovku bych nedávala.
Tak hlavně když to všem šmakovalo a ty dochucovadla jsou přece určená do polévek a omáček, sytý masový vývar by byl jinak mdlý pro naše mlsné jazýčky, nejsem polévková, ale tahle mi docela chutnala i s tou zeleninou, kterou jinak konzumuji jen opečenou/smaženou/grilovanou. Jinak všem dík za poradu
Já se klidně přidám k těm, kteří říkají, že worcester do polévky nepatří. To, že jsou na internetu recepty, kde různí lidé tohle koření do polévek přidávají, není vůbec směrodatné. Jsou to totiž také amatéři a pomáhají si v ochucování vším možným, co jim padne do ruky, když uvaří polévku, která je bez chuti. Skoro na všechny polévky používám základní vývar, který dělám z kostí. Kupuji si nasekané kosti třeba od kotlet, nebo jiné vepřové kosti, které se za tímto účelem prodávají zvlášt. Teda v já nakupuji maso v Rabbitu a tam je mají vždycky. Vývar je daleko silnější, než z kuřecích skeletů, protože ta kuřata nejsou dlouho vykrmovaná a maso i kosti jsou jaksi jalové. Ale také je občas kupuji. Kosti napřed opeču, přidám celý pepř, jednu hvězdičku badyánu, pár kuliček nového koření, bobkový list a cibuli jen omytou a rozříznutou. Když chci voňavější, zapíchnu několik hřebíčků do cibule a přidám kousek celé skořice. A co je opravdu pro dobrý a chutný vývar nejlepší, je tak 1 až 2 lžíce "rybí" čínské "omáčky". Konzistence je stejná, jako u jejich originální světlé sojové "omáčky", ale má takovou opravdu zvláštní chut. Do úvozovek dávám proto, že to žádná omáčka není, je to prostě tekuté jako voda. Vývar se mi nikdy nezakalí, protože jsou kosti napřed opečené a fakt je velmi silný a chutově výborný. Nedá to moc práce, stačí mít doma tyto ingredience a člověk ani nepotřebuje žádné kostky, ani jiná ochucovadla. Já mám doma v mrazáku naporcované kosti vždycky. A je to docela levná záležitost. Takže pak když dělám jakoukoliv polévku, napřed si dám do papiňáku uvařit ty kosti s kořením na malém plameni, to trvá tak 40 minut a pak použiji vývar do polévky. A může být jakákoliv.
Někdo holky, někdo vdolky, někdo worcester Nebo taky: Kolik lidí, tolik chutí."
Dovolím si připomenout, že dotaz zněl "kolik" a ne "co" přidat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.