Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Uzeniny bez konzervantů

Od: rtx odpovědí: 12 změna:

Zdravím, dneska jsem narazil (asi pozdě, ale přece, už to tam mají údajně půl roku) v Lidlu na salámy a párky bez konzervantů a umělých barviv. Chtělo se mi zvolat Heureka a skoro jsem u toho uronil slzu! Cena velice dobrá. Koupil jsem Poličan, šunku, vídeňský párky a doma jsem se do toho pustil. Chutově super, barvou též. Říkal jsem si, že když to nemá v sobě tu podělanou chemii, že to bude mít trvanlivost tak dva dny. A ejhle Poličan má dobu spotřeby měsíc! Šunka a párky o něco míň, ale to mně je šumák.

A teď mi řekněte, v čem je problém? Proč nám do toho to svinstvo vlastně cpou? Vzpomínám si onehdá na nějaký pořad, kde se jakýsi uzenář zaklínal tím, že to bez dusitanů prostě nejde!

mediar.cz/...

 

 

čekejte prosím, probíhá přenos dat...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

rv*

3x

Konzervanty jsou menší nebezpečí, než možná kontaminace mikroorganismy. U trvanlivých potravin preferuji konzervanty, bez nich se budou kazit. A je jedno, jestli je konzervat "přírodní" - třeba kouř z jedlových polen, nebo umělý, protože jeho složení je podobné.

 

orapu

2x

rv>

Velký rozdíl je, pokud do uzeniny použiji pouze jedlou sůl a nebo jí napíchám vším možným. Druhy a množství dnes přidávaných látek do uzenin, je dán především nekvalitním složením a co nejlevnější výrobou.

Včera jsem tu dával v jiném dotaze složení klobásy Princ od Krahulíka (Agrofert).

Dnes i dáme další příklad od Krahulíka. A to je vysočina.

Hodická dle receptury z roku 1967.

Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, konzervant E 250, koření Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa.

Klasická vysočina Krahulík.

Vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, upravené vepřové kůže (vepřové kůže, škrob, stabilizátor E 450, regulátor kyselosti E 338), stabilizátor E 326, jedlá sůl, konzervant E 250,
škrob, kořenící přípravek (koření a extrakty koření, látka zvýrazňující chut a vůni E 621, cukr, antioxidant E 315, aroma, barvivo E 120), česnek. Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 112 masa.

Na tomto je krásně vidět, že maso nahradili stabilizátory, rozemletí brouci, glutamáty, cukry, různá aroma, vepřové kůže...

Obě uzeniny mají deklarovanou stejnou dobu spotřeby.

Zde je problém...

 


2x
E250 = dusitan
Pěkné počtení na stream.cz/...
stream.cz/...
Omlouvám se za to, že někomu pokazím chut...

Pak je dobré pro zlepšení zkažené nálady si přečíst i toto.

 

lucie*

2x

Za sebe můžu říct,že nejlépe se těmto potravinám vyhýbat úplně.Více než konzervanty a éčka mě děsí samotné uzení.Nevěřím těm splodinám z uzení,nepřijde mi to přirozené tohle jíst.Vyhýbám se uzeným věcem,barvivům (ty nepřirozené barvy mě děsí už dlouho) a "složitým"potravinám(z více ingrediencí a přídavků)...a když už si mám vybrat,kterou uzenou potravinu ,tak tu,která má nejmenší sloupec složení a nejvíce masa,trvanlivost neřeším,nedělám zásoby,koupím a jím/jíme.

 


1x

Aj kuchynská soľ je konzervant,len tak rýchlo sa nevstrebáva do mäsa ako dusitan. A čas sú peniaze.

 


0x
To víš když i v televizi kluci v akci které mám jinak docela rád lidem vykládají že maso na zaváření do sklenic se musí přes noc naložit do rychlíosoli, protože to je jediná cesta jak spolehlivě zabránit botulismu a mít maso krásné růžové .. Co jiného by se mělo dělat bez chemie než poctivá domácí masová konzerva. A ani to nenechají na pokoji.

 

rabbit

0x

Rychlosůl je pěkné svinstvo! Znám jednoho řezníka co ochutnával ve výrobě salámy a úplně mu to rozežralo zuby.

vyziva-pro-fitness.cz/...

mitrovsky.com/...

S konzervanty a éčky

No, já znám zas jednu, co přežila botulismus. Teda, nic moc zážitek ..

petrsvetr*

Zdá se, že se sice vyřešil vzácně se vyskytující botulismus, ale problém se přesunul do ordinací ortopedů, diabetologů, zubařů, a bůh ví koho všeho ještě. Ale o tom už se nedá psát v novinách jako o otravě botulotoxinem, takže problém je jakoby vyřešen.

Já uzeniny od jisté doby nejím. Nepotřebuji žádného experta k tomu, abych věděl, že když si dám salám plavající v Ostravském průmyslovém jezírku, že mi je po tom blbě. A je jasné, že když se tím lidé ládují dlouhou dobu, tak to musí zanechat následky. Už vůbec nechci myslet na to, co to dělá s dětmi. Hyperaktivita, ADHD a další moderní poruchy, odkud asi vítr vane?

Italská šunka pro východví Evropu. Ital by se toho ani nedotkl!

stream.cz/...

stream.cz/...

stream.cz/...

 

rodik

0x
Tohle si přečtětě! Všichni upozornili na to, že zpráva o nebezpečnosti zpracovaného masa pochází minimálně z roku 2015, kdy před ním vydala velké varování Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta tehdy klasifikovala zpracovaná masa jako karcinogen skupiny 1, kam spadají ty nejnebezpečnější s "prokazatelným rakovinotvorným účinkem pro člověka dle kritérií Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC)""Existuje vědecký konsenzus, že dusičnany ve zpracovaném mase mohou zapříčinit vznik rakovinných nitrosaminů – a tím zvyšovat riziko rakoviny pro lidi, kteří pravidelně konzumují tradiční slaninu a šunku,"https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/586379/temer-vsechny-sunky-zpusobuji-rakovinu-a-nikdo-to-neresi-zoufaji-si-experti.htmlPárkama se může krmit bez nadsázky jenom blázen!Konzumace zpracovaného masa, jako jsou párky a klobásy, může mít velký vliv na psychické zdraví. Může totiž zvyšovat riziko výskytu manických epizod. Lidé, kteří toto maso požívají pravidelně, mají až tři a půl krát větší šanci, že kvůli mánii skončí v nemocnici. Vyplývá to ze studie vědců z Univerzity Johnse Hopkinse, kteří ji zveřejnili v odborném časopise Molecular Psychiatry.Můžou za to zřejmě dusičnany, které se společně s dusitany používají v uzenářských výrobcích jako konzervanty. Tyto látky mohou ovlivnit funkci mozku a střevní bakterie lidí, kteří je konzumují. Na jedince s bipolární poruchou pak mají extrémní vliv, jelikož mají v krvi vyšší hladinu oxidu dusnatého. blesk.cz/...

S konzervanty a éčky

Předpokládám, že pokud tomu věříte, pak v žádném případě nejíte zeleninu ..

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]