Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Tipy na slané pohoštění

Od: leenkaa odpovědí: 23 změna:

Milé rádcové, ráda bych Vás požádala, zda byste se nepodělili o tipy na slané dobroty, které podáváte (nejen) o vánocích? Já vždy skončím u krájených klobás a sýrů a chlebíčků se salátem nebo u jednohubek s uzeným lososem či nivovou nebo česnekovou pomazánkou. Ráda bych se inpirovala, nevadí mi ani věci zdarvější nebo méně typické (luštěniny, tofu, zelenina)... Za každý Váš tip předem moc děkuji

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Moje tchyně peče fantastické slané tyčinky, vždycky se jimi přecpu. Recept neznám, ale v případě tvého zájmu ho ještě dnes seženu a napíšu sem.


doplněno 23.12.18 19:45:

Už se na tom pracuje


doplněno 23.12.18 19:58:

Tak je to tady. Prosím, nekamenovat, já odborník nejsem. Je to kopie toho, co mi tchyně poslala.

"rozpis: půl kg hladké mouky, 1 hera, trochu soli, 1 žloutek, 6 lžic octa, 12 lžic mléka, to se spojí, je dobré to nechat chvíli v mrazáku, ale nemusí. Pak se rozválí na plát slabší posolí a pokmínuje. Nakrájí se na proužky nebo se vykrajují různými tvary formičkami na linecké těsto a peče se na 180 stupňů ale hlídat tak 5 minut."

Jen dodám, že tchyně to obvykle krájí rádlem (vroubkatým kolečkem).

leenkaa

@satam Moc děkuji za ochotu. Za recept budu určitě ráda, ale jen pokud to nebude tebe nebo tchyni nějak obtěžovat. Děkuju

leenkaa

To zkusím! Mám ráda různé krekry - telka, tuc atp. ale to složení se mi moc nelíbí. Zkusím ty od Vás. Akorát místo kmínu zkusím posypat mákem. Mňam. Děkuji a přeji phodové Vánoce

Myslím, že mákem to nezkazíš

Nakonec můžeš část udělat s mákem a část s kmínem. Přece jen to bude konzumovat víc lidí a nevíš přesně, kdo co preferuje

 


2x

Dělám s úspěchem slaný štrůdl. Koupím listové těsto rozválené, roztočím na placku, doprostřed pokapu kečupem, rozmažu, pokladu plátky šunky, na to tvrdý sýr, může se i trochu dušených paprik nebo jiné drobné zeleniny, jak kdo rád, někdo dává cibuli nebo porek, znovu dám kečup a kraje přehnu jako u závinu. Upeču a jíme jako závin. Je dobrý teplý i studený. Dětem ho někdy dělám k večeři a každý jí jednu šišku a kousají z celého. Ale na slavnost určitě nakrájet.Je to rychlé a zatím si všichni chválili.

 


2x

Mam rada toto: tenke parky nakrajim na pet centimetru dlouhe obalim tak dvakrat paskem slaniny aby parek z obou stran jen trosicku koukal a paratkem propichnu aby to drzelo pohromade. Na plechu upect do krupava a servirovat i s temi paratky s nejakym sosem, palivym nebo BBQ.

 


1x

Vepřová krkovice pečená s kmínem v troubě nebo v remosce, nakrájená na plátky, podávaná s hořčicí. Zdravé to moc není, ale když se s tím člověk nebude nacpávat denně, tak mu to nic neudělá. Lepší než smažené.

 

liska5

0x

Třeba tyčky z lístkového těsta. Ony to jsou tyče přes celý plech, ale lze udělat krátké. Rozválím těsto na placku 3-4 mm tlustou, potřu rozšlehaným vejcem, posypu strouhaným sýrem, even. přisolím, + kmín, trochu papriky. Sýr s kořením tam trochu přitlačím. Nakrájím tu plochu na pruhy asi 3 cm a pak každý stáčím jako šponu. Pokládám na plech a peču do zlatova. Co opadá, z toho ještě vyrobím sýrové sušenky.

Jednou jsem na Silvestra testovala friták, tak jsem nasmažila kupu malých krůtích a květákových řízečků . Ty bez předvaření. Tam už není práce se zdobením a hodně chutnaly.

Teď jsem jedla domácí batátové chipsy.

leenkaa

Lisko, dekuju! To listové by šlo, to je rychlovka. A ty chipsy děláte jak? V troubě nebo ve fritáku? Já jsem dneska v Globusu koukala na Tretters chipsy z batátů a když jsem viděla, že ty bramborové mají 28g tuku a ty batátové "zdravější" 40g, tak jsem vzala sáček klasických brambůrků.

Malé řízečky jsou mor. V létě jsem jich naflákala na oslavu kopu z panenky a sežralo (to se nedá nazvat jinak) se jich strašné množství

 


0x

Velký úspěch mají karbanátky - mleté maso, vajíčko, pepř, sůl (opatrně) a nastrouhaná Niva. Kuličky asi jako větší lískový ořech na pánvi lehce rozmáčknout a hodně vypéct.

Pirohy - mleté maso, tentokrát bez vajíčka (důležité!), podle chuti sůl a pepř a jemně krájená cibule. Listové těsto na čtverečky, na každý lžičku náplně, přeložit na trojúhelník, stisknout okraje a upéct.

leenkaa

Jedubabicko děkuji i Vám. Trochu si tu slintám do klávesnice. Já na sladké nejsem a tady najednou tolik nápadů na slané. Nivu mám moc ráda. Už si to tu sepisuji na papír a budu obohacovat jídelníček

Já bych jen doplnila, že klasické pirohy se smaží, takže náplň z mletého masa může být syrová. Pokud je děláme z listového těsta v troubě, tak je nutné to maso udělat na pánvi předem a po vychladnutí dát do těsta. Jinak by se to nepropeklo.

@leenkaa - Ne aby vás napadlo to maso nejdřív obdělat a pak teprve z něho vyrábět náplň a upéct - leda by vám chutnala šedá hmota konzistence a chuti pilin

jatyon

Těch pirohů je velká spousta druhů, podle oblastí a též i názvy mají podle oblastí jiné.

Mám ruské kuchařky a v ní i oddělení na pirohy. Dělají se velké na pekáči, malé, půlkulaté, trojúhelníkové, nebo vrstvené.

Co mají masové, zelné, obilovinové společné, tak je nádivka, a do ní patří na posekaná, natvrdo vařená vejce. Tedy do nádivky ne syrové vejce, jak píše správně jedubabicka, ale uvařená.

Jinak nejčastěji se dělají pirohy z kynutého těsta, z kynutého lístkového těsta, a popřípadě též pro úsporu práce z toho kupovaného lístkového.

Znáte kynuté lístkové těsto? Zde recept - 600g polohrubé, 350 ml mléka, 125 g másla, 25 - 30 g droždí, 1-2 žloutky, sůl.

Vypracujeme těsto, rozválíme na placku a rádýlkem, tvořítkem vykrajujeme tvary - 1. čtverec, 2. obdélník, nebo 3. kolečko.

A s náplní

1. přeložíme na trojúhelník

2. stočíme do trubičky nebo podlouhé šišky

3. přikryjeme dalším kolečkem, nebo přeložíme na půlměsíc

Pirožky potřeme rozšl. žloutkem a pečeme.v mírně vyhřáté troubě.

Pokud byste měli zájem o náplně, mohu též napsat.

Ano, já bych teda měla velký zájem o náplně. Na ty pirožky mám chut a ráda bych je vyzkoušela. I s tím "lístkovým" kynutým těstem . A proč se nesmí dát do masové náplně syrové vajíčko? Děkuji moc. S.

A ještě bych se zeptala, když jsou v tom těstě kvasince, tak se musí dát vykynout, nebo ne? Píšete jenom vyválet a vykrajovat, tak nevím, jestli jsem to dobře pochopila.

 


0x

Dobré slané tyčinky: 20 dkg hladké mouky, 12 dkg másla, 10 dkg nastrouhaného sýra (cihly), 1-2 lžíce mléka, přiměřeně sůl. Vypracovat těsto, rozválet, rozkrájet rádýlkem, potřít rozšlehaným vejcem, posypat hrubou solí nebo kmínem, nebo mákem... Na pečicím papíru péct do růžova.

 

id

0x

Slané plněné vrtulky z listového těsta.

Rozválím těsto asi na 3-4 mm do obdélníku velikosti plechu.Polovinu těsta natřu čímkoliv (dnes česnekovou pomazánkou) a druhou polovinu překlopím na pomazánku. Vznikne plněný pruh, který rádlem rozkrájím na úzké proužky, kraje trochu přimáčknu. Jednotlivé tyčky stočím do vrtule.

 

m123*

0x

Nivová kolečka: 110 g strouhané nivy, 200 g hl. mouky, půl lžičky prdopeč, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce smetany. Vypracovat těsto, rozválet a vykrajovat kolečka. Potřít bílkem. Péct cca na 170 st.

Sýrové čipsy: 100 g lněných semínek, 100 g dýňových česnekových semínek, 100g pražených slunečnicových semínek, 100g strouhaného sýra / raději mám uzený / , 1 vejce. Vše smíchat a udělat na plech hromádky, které lehce rozmáčknete. Můžete dát třeba i chia semínka, mák, přidat trochu česneku.

 

 

jatyon

0x

Pro zájemce original náplně do pirohů, vydáno v roce 1980 podle ruských receptů:

1) masová: - hovězí vařené maso nadrobno rozsekáme (nemeleme, maso je potom příliš suché), přidáme osmaženou cibulku, pepř, natvrdo uvařená sekaná vejce, sůl, muškátový oříšek, několik lžic vývaru /aby nádivka nebyla moc suchá/

2) z vnitřností: - srdce, játra a plíce uvaříme, či udusíme, nadrobno rozsekáme, smícháme s osmaženou cibulkou, pepřem, petrželkou a majoránkou, osolíme, //zde vejce nejsou uvedena//

3) drůbeží: - vařené, či dušené kuře, slepice apod. nadrobno rozsekáme, přidáme osmaženou cibulku, sekaná vejce, sůl

4) rybí: - v původních receptech je ze solených, lososovitých ryb, aventuálně z vařených, či pečených , můžeme však použít rybí konzervu v tomatě, kterou ochutíme osmaženou cibulkou, sterilovanou zeleninou v kyselém nálevu, popř. harissou //co je harissa - směs koření, neznám to, dle mého názoru jsou dnes ryby v tomatě již drahé, zeleninové konzervy jsem viděla v ruských prodejnách v Praze Vlaštovka, Podkova, Ruské speciality a jiné názvy//

5) houbová : - k soleným houbám přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a máslo

- sušené houby uvaříme, nasekáme, smícháme s osmaž. cibulkou, a pohankovou kaší v poměru na 1 díl kaše 2 díly hub s cubulkou

- čerstvé houby udusíme na másle s cibulí, sů, pepř, přidáme natvrdo vařená vejce a smetanu

6) zelná: syrové zelí - hláv. zelí nakrouháme, osolíme, hodinu nech odležet, přidáme máslo a opět nasekané vejce natvrdo

- dušené zelí nakrouh. zelí podusíme, přidáme osmaž. cibulku, petrželku, pepř, sůl a opět nasekaná vejce

7) obiloviná: - pohankovou kaši ochutíme osmaž. cibulkou, sekaná vejce, trošku hub

- asi lze i nasladko, ale to fakt nevím, tedy s otazníčkem - rýžovou kaši smícháme s osmaženou cibulkou, vejcem zde ale nepíšou s jakým, trochou cukru a hrozinkami?

- jáhlovou kaši smícháme s tvarohem

----------------------------------------------------

ještě jsou i s mlíčím a mozečkem, jesetří líčka a jiné specialitky.

Nejlepší bude masová a zelná. Tchyně dělala ,,pirožky,, jen vařené se zelnou náplní a sekaným, vařeným vejcem, byly moc dobré, navrch se mohly polít smetanou, osmaženou cibulkou.

@jatyon - Harissa je fajn, jen se to s ní nesmí přehánět

Recept třeba tady fresh.iprima.cz/... Nebo oloupaná rajčata, cibuli, papriky a feferonky umlít, okořenit a vydusit dohusta. Ale dá se celkem běžně i koupit.

jatyon

Hm, dík, v životě jsem o tom neslyšela a ani neviděla v obchodě /tedy člověk po tom nekoukal/.

Podívala jsem na Wikipedii, co to je, a docela mě zarazilo, že to je spíše arabské koření /Tunis, Alžír atd./, že to není z Rusi.

Taky jsem se podivila - ale podle roku vydání bych soudila, že Harissa byla tehdy dostupnější (vyráběla a prodávala se česká, v tubě) než například ajvar, který je relativně(!) podobný.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]