Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Máte recept na nejlepší svařák?

Od: id odpovědí: 12 změna:

Pokud ano, prosím, napište mi sem recept. Mám ze 4 litrů červeného vína uvařit svařák a já nevím jak, víno nepiji. Receptů na netu je spousta, ale máte nějaký vyzkoušený? Co vám chutná? Nebo co vám nechutná? Děkuji za rady.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

5x

Svařák je směs červeného vína,koření a trochy sladké vody.Osobně bych svařil vodu s kořením a cukrem,a víno jen ohřál na teplotu do 75 stC.Z obojího namíchal svařák,.Vařit přímo víno je špatné ,ztrácí se alkohol.Ten vaří při 80 sdtC a dokud se neztratí,víno nevaří.Protoža alkoholu je asi 10% Pokud nsvařák nepřekročí těch 80stC zůstane v něm většina alkoholu,Ideální je teplota pod 70 stC,poři ní je směs ještě hodně horká k pití.

JABRAKA

tak to dělám a poslední dobou jsem přišla na chut na závěr místo citronu hodit pomeranč.

m123*

Taky dávám pomeranč. Je o 100% lepší jak citron.

 

figurek*

0x

Hlavní jsou dobré suroviny, dobré víno, čerstvá skořice a pár kousků čerstvého hřebíčku. Jestli ale chcete vařit čtyřlitrový hrnec, potom potřebujete celý pytlík skořice i celý pytlík hřebíčku.

Víceméně není co pokazit.

 

id

Děkuji za návody. Někdy v receptech je i badyán. Já mám badyán zařazen do asiské kuchyně, ale přidávat jej do svařáku? Dáváte jej někdo?

Badyán dodává všemu "perníkovou" chut. Já ho mám velmi ráda, ale musíte posoudit sám/sama, zda vám to bude vyhovovat.

 

farm

0x

Dochucení: Skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, rozinky, pomerančová a citronová kůra i perníkové koření. Tím vším lze svařák dochutit. Záleží jen na vašem vytříbeném jazýčku a na receptu. Všeho ale s mírou. A aby vám koření, které povaříte společně s vínem, neskřípalo mezi zuby, doporučuji pak hotový nápoj lít do sklenic přes jemné sítko. Kdo má raději méně kořeněné, může jen svařit samotné víno se špetkou cukru a do hrníčku připravit jen kolečko pomeranče a jednu celou skořici, což svařák jen lehce ovoní. Někdo dochucuje i panákem rumu. Přivést k varu ale nevařit. Svařák je možné připravit z červeného, ale i bílého vína, přestože tato varianta je méně známá. Bílý svařák je totiž lehčí a nemusí se tolik sladit. Připravuje se stejně jako svařák červený, ale je ideální s trochu jiným druhem ovoce. Víno tedy jakékoli s výjimkou krabicového. prozeny.cz/... Badyán nevyzkoušen.

Jiný svařák:

Svařák s křížalou

Potřebujete: 400 ml pomerančového džusu, 400 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, lžičku perníkového koření

Postup přípravy: Všechny ingredience přiveďte k varu. Poté odstavte z plamene a nechte 15 minut odstát. Pak rozmixujte a podávejte s křížalou. Podle chuti případně si přislaďte.

Námořnický svařák

Potřebujete: 1 l červeného vína, 200 ml vody, 1 citron, 1 až 3 panáky rumu, 150 až 200 g cukru krystal nebo krupice, 2 celé skořice, asi 8 hřebíčků

Postup přípravy: Koření s cukrem a citronem nakrájeným na plátky vhoďte do kastrolku s trochou vroucí vody. Nechte chviličku povařit, přidejte víno a panák rumu (podle chuti může být i více) a přiveďte vše k varu. Nakonec svařák sceďte do skleniček s kolečkem citronu.

Svařák z bílého vína s grepem

Potřebujete: 1 l bílého polosladkého vína, 1 růžový grep, 150 g cukru (může být i vanilkový), asi 5 hřebíčků, 1 badyán, 1 celou skořici

Postup přípravy: Víno s kořením, cukrem a nakrájeným grepem přiveďte k varu a povařte na mírném stupni asi 10 až 15 minut. Podávejte ve skleničkách ozdobených dílkem grepu.

Brusinkový svařák pro děti

Potřebujete: 1 l brusinkové štávy, 1/2 hrnku brusinek (pokud máte doma zamrazené, lze také použít), 1 celou skořici, 2 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice (řiďte se ale podle chuti dětí), špetku mleté skořice

Postup přípravy: Brusinkovou štávu, celou skořici a hřebíček smíchejte ve středním kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte. V malém kastrolku smíchejte zase brusinky, cukr, mletou skořici a přidejte 2 lžíce vody. Lehce zahřívejte na mírném stupni za stálého míchání, až brusinky popraskají a jsou obalené cukrem. Když brusinky vychladnou, napíchněte pár bobulek na dekorativní párátka. Nalijete svařenou horkou brusinkovou štávu do hrníčků a ke každému přidejte brusinkové párátko. To samé můžete udělat také v rybízové variantě.

id

farm - asi neuvěříte, ale hledat na netu umím.

Dotaz zněl - Receptů na netu je spousta, ale máte nějaký vyzkoušený?

 

cicky

0x

Nejen vyzkoušený, ale i mnohokráte ověřený na větším počtu dobrovolníků. Základní množství bylo zhruba pro 3-5 osob.

Vstupní ingredience: 2 lt desertního vína "Tesavela"

0,5 lt tuzemáku (ideálně bílého)

Po 2-3 "hořčičácích" měl průměrný jedinec potíž trefit domů.

Má to však jednu chybu, kterou je absence Tesavely na současném trhu.

 

sebod*

0x

Zásadně nemíchat víno s vodou . Když už míchat. tak jedině s rumem. A koření? Zase, jak kdo má rád. Skořice, hřebíček. My dáváme "koření do perníku" . Je tam všechno, co nám chutná. A přesně -přidat pomeranč. Když se toho nedělají litry, nebo jen tak na přilepšení ženským, tak jsou dobré ve svařáku třeba rozinky, nebo kandované třešně.

jabraka*

Nevím,proč by se víno s trochou vody nemohlo zamíchat!Pokud se víno začne vařit,polovina alkoholu stejně uteče.Pak už piješ stejně jen horkou vodu.

JABRAKA

 

id

Děkuji všem za rady, asi jsem se naučila vařit svařák. V pondělí byla ochutnávka ze 4 l vína a musím se pochválit, dopadla dobře. A včera na akci "Česko zpívá koledy" jsem vařila svařák z 20litrů vína, který se rozdával při zpívání u stromečku venku.

Doma jsem navařila v minimum vody všechno koření s minimem cukru, udělal se z toho sirup. Venku se pod stromkem v el. zavařovacím hrnci ohřálo víno na 80 st a přilil se sirup z koření a hotovo. Krásně nám k tomu sněžilo.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]