Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sýr, je bílá plíseň škodlivá?

Od: petaja® odpovědí: 16 změna:
Dneska ráno jsme se s mým chlapem děsně pohádali. Já tvrdím, že toto už je škodlivá plíseň, on tvrdí, že se jedná o zdravou, neškodlivou co bývá na italskych syrech...Jedná se o zrajici syr s popelem, jeden z těch drahých, zůstal zapomenutý 14 dni zabalený ve voskovanem papíru, v lednici...
Jaký je váš názor? A pokud se někdo vyzná, můžete mi napsat, co taková škodlivá plíseň obsahuje, at ho mohu ,,umlátit" argumenty?

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ilka

9x

Řekla bych, že tato plíseň je už ta škodlivá, nebot nevznikla ve výrobně, jako zrající ta neškodná plíseň, ale utvořila se delším skladováním, jako na jakékoli jiné potravině.

 

italie

2x

Jak na skladování sýrů zde. cheesehouse.cz/...

Kromě jiného tam píší, že bílá plíseň na povrchu /tvrdém obalu/ nevadí, to se dá seškrábnout.

Sýr by se měl každé 2-3 dny v lednici přebalovat do nového přebalu.

Sýr se může ochutnat a pokud bude chutnat hořce, tak vyhodit.

Protože zde se jedná o plíseň na řezné straně sýra a sýr byl 14 dní zapomenut v lednici, nepovažuji konzumaci za dobrý nápad. A i podle mého laického názoru vizuálně se mi to nelíbí, jedla bych to s odporem, ale já si chci na jídle pochutnat, proto bych vyhodila.

Píšete, že se jedná o drahý sýr, ale podle fotky se mě zdá, že to je jenom tenký plátek /okolo 70-80 Kč/.

Vy ho nejezte a on si tedy šmákne, no. At si to sešrábne, trochu opláchne vodou a jde baštit.

Jestli již není snězeno.

 

liska5

2x

Ta zelená k jídlu ano, ta bílá na řezné ploše asi ne. Ona to sice bude nejspíš přinesená už z prodejny z jiného sýra, jako hermelín, ale doba je to dlouhá, nerizkovala bych..


doplněno 29.11.18 21:07:

Oprava: Neriskovala bych...Nebo nešla bych do rizika.

 


1x

Ušlechtilá plíseň je na "kůrce" (camembert, hermelín) nebo uvnitř hmoty (gorgonzola, niva).

Pokud to roste na řezu, je to přinejmenším podezřelé. Na druhou stranu, kvalitnímu sýru by 14 dní v lednici nemělo moc ublížit. Zkusil bych senzorický test (chut, vůně) - na rozdíl od těch ušlechtilých, ty špatné plísně chutnají odporně.


No já to chutnat nebudu, mě už vadí ten pohled, co máme sýr z Itálie - podobný, tak právě ta plíseň je jen na kůrce a byla i na volně prodejných v Itálii...Na klasickém českém eidamu takováto plíseň škodlivá je, to mám ověřeno...No já mu to dám, kdyžtak se živitel rodiny snad jen pos... a nějak nepřiotráví...

 


1x

Zrající sýr z popela, který je vhodný ke konzumaci by podle mě měl vypadat takto:

vemena.cz/...

Při krájení se mohla ušlechtilá plíseň zanést na řez a tam rozrůst.


Také si myslím, děkuji.

Moje odpověď byla pro louisa1.

 

72mona3*

1x

Řekla bych, že podle oka to poznat nelze. Myslet si mohu co chci , ale jestli to je pravda...

Přiznám se, že já už bych k tomu měla odpor. M.

 


1x

Ta plíseň je asi tak ušlechtilá jako na chlebu v jednom dotazu. Za dva týdny v igelitu zplesnivý skoro vše. Vyhodit.

 


0x

to by mě také zajímalo... osobně tuhle bílou sýrovou plíseň ukrajuju a vyhazuju, ale zbytek sýru jím. Také si myslím, že je to lepší (ušlechtilá) plíseň... ale ověřeno to nemám.

 

 


0x

Sýr byl špatně skladován, ale to jistě víte. Proto se vytvořila ta dodatečná plíseň, která určitě není žádoucí. Kdybyste sýr vybalila z obalu a nechala třeba volně v krabičce, tak by sýr trochu "okoral", ale nebyla by na něm ta bílá plíseň. Manžel pravdu v tomto případě nemá. Ale když to odkrojíte a on to sní, tak se mu v tu chvíli nic nestane. Pro jednou ne. Ale problém je v tom, že dnes bohužel nechtěně konzumujeme ve všech možných potravinách tolik škodlivin, o kterých nemáme ani páru, že každé takovéto "mávnutí rukou" navíc, zvyšuje možnost zdravotních problémů. Říkáme si, že pro jednou nevadí sníst kousek plesnivého chleba, odkrojíme třeba kousek starší paštiky, sýr s neobvyklou plísní a jedno k druhému, troška k trošce a najednou se to po čase nějak projeví. Ale chápu, že je manželovi líto, tak dobrý sýr vyhodit. Také bych byla rozladěná...

 

liska5

0x

Když si dám v ledně do krabičky kus hermelínu a kus cihly /obojí bez obalu/, tak za čas se cihla pokryje ušlechtilou plísní z hermelínu.Ta Vaše tak vypadá. Nelákalo by mne to, ale asi bych to ochutnala. Z toho se neonemocní. Plísní už jsme snědli v různých potravinách!

 

jabraka*

0x

Sýry plísňové by se měly uložit do uzavřené nádoby a tam v pokojové teplotě plíseň proroste celý objem.Sýr se doslova rozteče.Pak je nejlepší a dá se namazat na chleba.V lednici(chladničce)zůstane tuhý a plíseň se tvoří jen na povrchu.

JB

 

vladamo

0x

Jsou lidi, co by si nekoupili plísňový sýr at už se zelenou nebo bílou plísní. Natož olomouský syreček nebo Romadur. Jsou lidi co si nedají předespat anitibiotika, nebo co se nedají očkovat, protože je to jejich přesvědčení. Každý má svoji subjektivní pravdu a diskuse či hádka nemá smysl. Když vám přeskočí bílá plíseň z hermelínu na Eidam, stal se ementál nejedlým, ale na hermelínu si pochutnáte? Jak myslíte že to děají v mlékárně? Mimochodem, tomu procesu se říká OČKOVÁNÍ...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]