Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Hotové pokrmy ohřát nebo vařit?

Od: jidlo odpovědí: 12 změna:

Musí se hotové jídlo z ledničky před konzumací znovu nechat projít varem, nebo stačí jen ohřát? Třeba guláš nebo různé uvařené omáčky po 2-3 dnech v lednici.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

3x

Pokud jde o jídlo,doma uvařené,které jsme si odložili na příště do chladničky,pak by se nemělo skladovat více jako tři dny Pro konzumaci je ideální ohřev v MW.Mikrovlnka zlikviduje i zárodky patogenů.

Hotová jídla v obalech jsou jednorázová,mají zaručenou dobu použití a po ohřevu už by se dále neměla skladovat a konzumovat.

JABRAKA

 

barbakan*

2x

Doma uvařené jídlo vydrží i v lednici i týden v nezměněném stavu. Záleží co chceš ohřívat. Pokud guláš, tak ten po uvaření zhoustne (pokud byla použita mouka), nebo zřídne (pokud je použitá kupovaná jíška Knorr) a tak budeš muset guláš převařit a upravit na vhodnou konzistenci.

 

hoststary*

1x

Něco jiného je ohřátí koupených bramborových knedlíků plněných uzeným masem, nebo kynutých ovocných knedlíků plněných ovocem nebo marmeládou, nebo ohřátí kynutého knedlíku v páře nebo v mikrovlnce nebo v hospodě v konvektomatu a něco jiného je ohřátí domácí polévky ve které je vajíčko, nebo masových polévek, kde se rychle množí různé mikroorganismy.

Knedlík nebo buřt stačí napařit v páře tak dlouho, až bude teplý, ale polévky nebo i některé omáčky je lepší nechat provařit (podle některých názorů a zkušeností) asi 8 minut, jinak může pouze lehce ohřátá polévka způsobit (ne)pěknou běhavku a člověk málem strhá provázek od splachovače. Například polévka "přidej vejce" se má sníst hned a když jí někdo uvaří celý hrnec a nedojí ji a nechá si ji na druhý den na sporáku, jistě po ní bude průjem. Podle šéfkuchaře Pohlraicha by měly být potraviny v chladničce uložené při teplotě nižší než 4 °C, ale málokdo ví, jakou teplotu v chladničce skutečně má.

Závěr - záleží na tom, co se ohřívá, některé potraviny je lepší místo ohřátí nechat alespoň 8 minut projít varem.

 


0x

Na každém balení je uveden návod na přípravu resp servírování. Bude tam i doporučená doba v mikrovlnce apd.


doplněno 27.11.18 11:18:

aha, špatně jsem to pochopil. První 3 dny bych ohříval, pak už raději provařoval...

 


0x

V kastrolu zřejmě návod není. Stačí ohřát.

still10k*

No to bych netvrdil. Věděl jste například, že když v litinovém hrnci Petromax vaříte polévku, nebo guláš pomocí briket, tak základní pravidlo je, že máte dát 1/3 briket na víko a 2/3 pod hrnec? Ovšem když v něm pečete chleba, musíte dát 2/3 briket na víko a 1/3 pod hrnec, na to pozor!

grilguru.cz/...

 


0x

Já si myslím, že je to pokaždé jinak. Nevíme jak dlouho v lednici jídlo bylo a jak vypadá na první pohled. Jistota je, ohřát, ale na vyšší teplotu. Není třeba vařit klokotem.

 

liska5

0x

Co určitě vůbec neohřívat je špenát, houby, brambory, brokolice. Raději sníst studené nebo uvařit nové. To platí hlavně u dětiček a lidí s choulostivým trávením. Ještě tam něco patří a to si nevzpomenu. Vaří se zpravidla znovu jídla, kde je maso. Zelenina varem víc trpí.

72mona3*

Hotové brambory si běžně ohříváme v mikrovlnce, nebo vařené osmahneme na pánvi. Houbový guláš (i polívku) také, ten konzumujeme i třetí den - ohřátý. A žádné komplikace nikdy nebyly. A to má mamina hodně citlivý žaludek

Všechno z toho co jmenuješ, ohřívám běžně celý život. S dětmi i bez nich. Příliš úzkostlivé postupy jsou za sníženou imunitou.

liska5

Vím, dělává se to běžně. Prostě se nedoporučuje ohřívání z důvodů, že se změní složení potraviny, ta ztratí cenné hodnoty, přibudou dusitany, ubydou vitamíny a taky se hůř tráví / houby/. Asi nejvíc právě v případě mikrovlnky, nebot ta ohřeje uvedené rychle na vysokou teplotu.

 


0x

Opravdu nikdy za čtyřicet roků rodina neměla po omáčce či polévce pouze ohřívané žádé zdravotní potíže, ledničku máme na hodně a tři dny jídlo skladovat dobře uzavřené není problém. Slyším prvně, že by se mělo znova převařit a když se to stane omylem, že odběhnu a nehlídám to, tak jídlo zbytečně zhoustne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]