Nejste přihlášen/a.
Milé hospodyňky, chci se zeptat jak to máte vy. Když otevřete ve skle například konzervované brusinky nebo pečený čaj, myslím tím koupené z obchodu, nikoliv sterilované jen otočením skleničky, jak dlouho potom necháváte otevřenou sklenici v lednici? Nebo se chci zeptat, protože každý říká,že je správně něco jiného, když otevřete třeba Nutellu, necháváte ji otevřenou v lednici nebo mimo lednici? A jak dlouho? Díky za vaše osobní tipy. Nejsem příznivcem dlouhého skladování, někdy mě udivuje, jak dlouho lidé jídlo skladují, ale přece jen některé věci se nesní a nechávají se v lednici.
Pokud jsou koupené v obchodě, tak může být jejich trvanlivost "nekonečná", protože je v tom nacvpáno tolik konzervantů, že se nezkazí a nezkazí. Za boha si teď nevzpomenu, co jsem to v lednici doslova zapomněla a normálně by to za tu dobu už mělo být absolutně plesnivé a ono se to tvářilo, jako kdybych to otevřela den předtím.
Suzy: nemáte tak úplně pravdu. Když vám upeču koláč, tak po třech dnech nepoznáte, jestli je čerstvý nebo ty tři dny starý. Na naší vánočce nepoznáte, jestli je čerstvá, nebo týden stará. A neni v nich ani gram jakéhokoliv konzervantu. Na těch koláčích, se nejdřív začne, podle způsobu skladování, kazit maková a ořechová náplň-zkysne mléko, které v náplních je. Opravdu je to hodně o použitých surovinách.
Však já také nepíši o dnech, ale doslova o týdnech. A nebylo to pečivo, už jsem si vzpomněla, byl to suchý salám. Myslím že ten poličan. Já ho běžně totiž vůbec nekupuji, ale byla jsem s kamarádkou a ta ho kupovala hromadu, tak jsem si ho také koupila a pak ho zastrčila do lednice a úplně na něj zapomněla. A fakt byl i po dvou měsících na pohled i "čmuch" v pořádku. Já ho teda vyhodila, protože jsem věděla, že tam byl takovou dobu, ale kdyby to někdo nevěděl, tak by to asi na chuti ani nepoznal.
Poličan je nasolenej, hodně vysušenej, a jak je to u něj s konzervanty nevím. Jakékoliv negativní změny, se nejdřív projeví na chuti a vůni. Já věřím na svůj čich a oči. Ale to asi každej.
Vysušené maso bez jakéhokoliv chemického ošetření taky vydrží týdny. Není třeba se obávat že by poličan byl tolik konzervovaný. Suchý salám je po tepelném zpracování sušen dále, proto nemá být ani v lednici a teoreticky vydrží než se sní. Trvanlivé salámy mají ze zákona trvanlivost minimálně 21 dní.
Na rajském protlaku ve skleničce je psáno, že se má po otevření spotřebovat do 5 dnů. Na ten zbytek v ledně jsem zapomněla. Asi po 20 dnech jsem ho musela vyhodit, byla tam plíseň.Přitom vedle stál ještě déle zbytek domácího džemu bez jediného konzervantu, a nic. Záleží, jak dlouho a v jakém prostředí potravina stála otevřená, jestli se nabíralo čistou lžicí a pak se dobře zavřela a určitě je důležitá teplota v ledně.Jestli byla lednice na 2 nebo na 4. Docela mám vichr z mléčných otevřených věcí, jako je třeba smetana. To raději tu krabičku seříznu, prohlédnu aopatrně ochutnám, nebot to dokáže zhořknout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.