Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nálev na okurky

Od: babkazov® odpovědí: 10 změna:

Lze použít přípravek na nakládání okurek místo přípravku na sterilování? V obchodě mají jen na nakládání a já bych nerada vyhodila vše jen proto, že jsem měla použít na sterilování. Z loňska mám Pikantu a Deko, které jsem koupila omylem na nakládání a vůbec se mi nechce lítat po obchodech a shánět ten správný. Myslíte, že by to šlo, když správný neseženu? Maminka nakládala obrovské množství pětilitrových sklenic s okurkami, bez sterilování. Nikdy nezkvasily. Já se o to pokusila několikrát a vždycky mi zkvasily. Vždycky.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Já si dělám svůj, vím, že tam není žádná chemie.

350 g cukru

1,5 l vody

500 ml octa 8%

80 g soli

plátky cibule, mrkve, kopr (čerstvý se stonkem)

koření: 3 bobkové listy, 20 kuliček pepře, 20 nového koření, lžíce hořčičného semínka
Svařím a vlažné naliju do sklenic. .a dám vařit, při 80 °C a vypnu, nechám 10 min. na sporáku a pak rychle ochladím.

Toto je opravdu výborný nálev, mám recept od tchyně a už řadu let nedělám jiný. Je to lepší než všechny Deka apod, z obchodu. Když se dá do sklenice i kousek feferonky, tak jsou z toho výborné pikantní okurky.

 

ben®

3x

Dobrý den, nerad bych poradil špatně, ale pokud si vzpomínám, tak "za socíku" bylo na trhu na okurky jenom Deko - přidalo se do nálevu a láhve šly do páry. Když to fungovalo před léty, tak by to mohlo fungovat stále (pokud je Deko ještě stále stejného složení). Zdravím!


doplněno 11.07.18 10:40:

babkazov - u nás kvašáky nikdo nedělal, ale myslím si, že tam Deko nemusí být. Deko se u nás dávalo jen do nakládaček.


Jojo, ale bylo jen jedno Deko. Ale dnes už jsou dvě. Na naložení a na sterilizaci. Ani babička, ani stařenka, ani moje mamka nedávaly okurky do páry. Nezavařovaly je. Jen nakládaly do velkých lahví, celofán místo víčka. Já něco dělám špatně, co naložím, to mi zkvasí. Mnoho lét žiji na kvašácích a chlebu se sádlem. Vyrobím kvašáky, svařím novou vodu, dám nový kopr a kvašáky přeložím do krabice a šoupnu do ledničky. Miluji je!

 

jabraka*

3x

Rychlokvašky jsou produktem mléčného kvašení.I v okurkách jsou přítomny látky cukerné povahy a ve slaném prostředí se vyvíjí laktobakterie ,které za týden,dva okurky zpracují.Na WEBu je řada receptů. hobby.idnes.cz/...

JABRAKA

 

fram

3x

Nálev na "Znojemské okurky"SLADKOKYSELÝ
Suroviny

2,5 l voda
1 l ocet 8%
380 g cukr
10 g sůl
hořčičné semínko
kopr "hole", nikoli jemné větvičky, ty se pak lepí na okurky

bobkový list
(6 ks cukerin - vynechávám)
2 ks cibule nakrájená na kolečka

(2 ks mrkev nakrájená na kolečka - vynechávám)

1 balíček pepř celý
1 balíček nové koření

Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr, 6 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření a kávovou lžičku hořčičného senene.
Pak zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě vodní lázně 85 °C po dobu 20 minut. Mám tak zvaný pařák hrnec s víkem s trubkou na 6-8 sklenic.Moc dobré. Menší množství toprecepty.cz/...

 


2x

Aby se zelenina nekazila, měla by být přiměřeně slaná/ kyselá, popř. obojí (nebo ještě sladká, ale to asi nikdo nedělá ). Vše ostatní (koření apod.) je jen otázka chuti. Z toho bych vycházela.

 


0x

Deko se používá pro sterilizaci i pro rychlokvašky (bez sterilizace)


doplněno 11.07.18 10:32:

Na stránkách výrobce (mám ho 3 km od sebe) je napsáno u Deka i za studena. benkor.cz/...


Do rychlokvašek Deko nedávám vůbec. Jen sůl, vinný list, kopr a kousek chleba, který nastartuje kvašení. To deko by mělo zabránit kvašení, si myslím. Maminka Dekem nakládala spousty okurek, které táta vypěstoval a nikdy nic jí nezkvasilo, i když byla láhev dlouho otevřená. Všimněte si, že na nakladačích bývá upřesnění - k naložení nebo ke sterilizaci.


pckop, děkuji za odkaz, ale rozdíl je v tom, že kvašky jsou zkvašené, mají zakalený nálev, na kterém se dělává plíseň. Nemlich to samé jako kysané zelí.*** Naložené okurky jsou v nálevu, dokud nenatáhnou chutě z nálevu. Stejně jako třeba utopenci. *** Sterilované okurky jsou jedlé téměř ihned a je to jako za tepla sterilované zelí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]