Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Mám letos velkou úrodu černého rybízu. Uvažuji, že něco usuším v sušičce. Ale nikdy jsem to nedělala a nevím, jestli a jak poznám správné usušení. Aby to časem neplesnivělo a bych to neupekla. Když jsem byla malá, sušila babička v troubě borůvky. Na detaily si nevzpomínám. Něco dám do mrazničky (ale ještě tam mám loňský), z něčeho udělám džem (ale ještě mám i loňský). Dcera o rybíz nemá zájem, snacha má svůj, sousedé mají velké zahrady a rybíz svůj. Na sirup si netroufám.
Sušíte někdo rybíz? Jak?
Dobrý den, když máte doma sušičku ovoce, tak by k ní mohl být návod a tam uvedeno, jak sušit bobulovité ovoce (ovšem, to Vás už zřejmě také napadlo). Já hlavně odpovídám, protože se divím, proč ten černý rybíz nezavaříte jako kompot - to je lahůdka až delikatestní . Také nevím, k čemu se potom může sušený černý rybíz použít (k přímé konzumaci asi moc ne). Zdravím!
bimbam - on má černý rybíz dost specifickou chut, kterou každý nemusí. Ovšem, v tom kompotu ji ztrácí (takový ten nepříjemný "ocásek") a kompot považuji za výborný (dá se potom podávat v kombinaci s kompotem z hrušek). Babička si kupovala sušené borůvky v lékárně a prý proti průjmu - možná má stejné účinky i ten sušený černý rybíz (a poznáte to) .
Děkuji za reakci! Možná opravdu pár skleniček zavařím. Nezavařovala jsem rybíz léta, protože rodina zrovna kompot z černého rybízu nemilovala. Mně docela chutná, ale na špičce kompotů není. Pokud budu sušit, tak budu dávat do domácí směsi s ovesnými vločkami a jinými suchými plody a do jogurtu. Ale při trhání rybízu mě něco osvítilo a vzpomněla jsem si na pečený čaj. Přidám hrst měsíčních jahod, hrst malin, pár prvních angreštů. Už jdu na první várku .
Pokud se Vám podaří usušit černý rybíz šetrně (právě i já pátrám jak na to v elektrické troubě, protože sušičku mám bez regulace teploty a to jsou pak ploidy jak dušené), pak doporučuji v zimě čaj. Při nachlazení a teplotě máme vyzkoušené jako něco super! Dokonce jsem suché plody kupovala.
Pamatuji, že babička nezavářela, ale utřela štávu po přepasírování s množstvím cukru jako superzdravé sladidlo. Tedy ještě v době, kdy nebyl cukr považován málem za smrtelný jed.
Tchýně vařívala z černého rybízu něco jako řídký džem s průhlednými s kuličkami rybízu. Něco podobného jsem jedla u rodilé Rusínky a ona tomu říkala varenje. Tchýně to lila do sklenic od mléka, protože ta měla široká hrdla. Přidávalo se to do čaje a bylo to úžasné. Škoda, že jsem nestála o recept.
Mohlo by se to trochu podobat tomu pečenému čaji. Už mám pět sklenic. Přidala jsem hodně skořice a jsem (zatím ) spokojená.
Varenje není pečený čaj. Receptů se dá na internetu najít hodně - je to v podstatě marmeláda bez přidaných pektinů. Takže je to velmi řídké, skoro jako kompot, ale sladkostí připomínající sladkou marmeládu. A dává se to do čaje, to je pravda. Z chleba by to steklo.
Naprosto vynikající je varenje z nezralých vlašských ořechů; to se dělá na Kavkaze. Též mám recept - pokud by někdo chtěl.
Ildika, hledala jsem varenje a recepz na netu a on mi nabízel jen vaření a restaurace. Hledala jsem dost dlouho a dost urputně. Neumím to.
Na ruském internetu jich je hodně - a z čeho byste to chtěla zkusit, také z toho rybízu?
U rybízu je potřeba dát pozor, abyste ho moc nemíchala vařečkou (raději vůbec) - pokud tedy nechcete vyrobit rybízové želé. V různých receptech, že v případě potřeby je nutné hrnec pouze natřepávat.
Rybízové varenje do čaje se vyrábí např. takto:
1,5 kg rybízu
1,5 sklenice vody (sklenice pravděpodobně dvoudecovka - předpokládám)
2 kg cukru
Rybíz velmi opatrně propláchneme, aby se kuličky nepoškodily; necháme okapat na cedíku. Z vody a cukru svaříme sirup - resp. ho přivedeme k varu a do vroucího sirupu nasypeme kuličky rybízu. Na mírném ohni vaříme vše 5 min., (+ odstraňujeme vznikající pěnu) a potom rozlijeme do sklenic.
Z jahod: povar.ru/... (podobný recept - 1kg jahod, 1 sklenice vody, 1,2 kg cukru; postup stejný). Jsou zde vidět obrázky - a tedy i výsledná hustota varenja.
Ildika děkuji, jojo, to je ono. Je to úžasně dobré a taky krásné! Jí se i očima. To ovoce zůstane celé, jakoby průsvitné. Krása!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.