Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Černý rybíz - sušení plodů

Od: bimbam® odpovědí: 15 změna:

Zdravím!

Mám letos velkou úrodu černého rybízu. Uvažuji, že něco usuším v sušičce. Ale nikdy jsem to nedělala a nevím, jestli a jak poznám správné usušení. Aby to časem neplesnivělo a bych to neupekla. Když jsem byla malá, sušila babička v troubě borůvky. Na detaily si nevzpomínám. Něco dám do mrazničky (ale ještě tam mám loňský), z něčeho udělám džem (ale ještě mám i loňský). Dcera o rybíz nemá zájem, snacha má svůj, sousedé mají velké zahrady a rybíz svůj. Na sirup si netroufám.

Sušíte někdo rybíz? Jak?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

2x

Dobrý den, když máte doma sušičku ovoce, tak by k ní mohl být návod a tam uvedeno, jak sušit bobulovité ovoce (ovšem, to Vás už zřejmě také napadlo). Já hlavně odpovídám, protože se divím, proč ten černý rybíz nezavaříte jako kompot - to je lahůdka až delikatestní . Také nevím, k čemu se potom může sušený černý rybíz použít (k přímé konzumaci asi moc ne). Zdravím!


doplněno 30.06.18 15:37:

bimbam - on má černý rybíz dost specifickou chut, kterou každý nemusí. Ovšem, v tom kompotu ji ztrácí (takový ten nepříjemný "ocásek") a kompot považuji za výborný (dá se potom podávat v kombinaci s kompotem z hrušek). Babička si kupovala sušené borůvky v lékárně a prý proti průjmu - možná má stejné účinky i ten sušený černý rybíz (a poznáte to) .


Děkuji za reakci! Možná opravdu pár skleniček zavařím. Nezavařovala jsem rybíz léta, protože rodina zrovna kompot z černého rybízu nemilovala. Mně docela chutná, ale na špičce kompotů není. Pokud budu sušit, tak budu dávat do domácí směsi s ovesnými vločkami a jinými suchými plody a do jogurtu. Ale při trhání rybízu mě něco osvítilo a vzpomněla jsem si na pečený čaj. Přidám hrst měsíčních jahod, hrst malin, pár prvních angreštů. Už jdu na první várku .

dagmarvolkova

Pokud se Vám podaří usušit černý rybíz šetrně (právě i já pátrám jak na to v elektrické troubě, protože sušičku mám bez regulace teploty a to jsou pak ploidy jak dušené), pak doporučuji v zimě čaj. Při nachlazení a teplotě máme vyzkoušené jako něco super! Dokonce jsem suché plody kupovala.

Pamatuji, že babička nezavářela, ale utřela štávu po přepasírování s množstvím cukru jako superzdravé sladidlo. Tedy ještě v době, kdy nebyl cukr považován málem za smrtelný jed.

 


2x

Tchýně vařívala z černého rybízu něco jako řídký džem s průhlednými s kuličkami rybízu. Něco podobného jsem jedla u rodilé Rusínky a ona tomu říkala varenje. Tchýně to lila do sklenic od mléka, protože ta měla široká hrdla. Přidávalo se to do čaje a bylo to úžasné. Škoda, že jsem nestála o recept.


Mohlo by se to trochu podobat tomu pečenému čaji. Už mám pět sklenic. Přidala jsem hodně skořice a jsem (zatím ) spokojená.

Varenje není pečený čaj. Receptů se dá na internetu najít hodně - je to v podstatě marmeláda bez přidaných pektinů. Takže je to velmi řídké, skoro jako kompot, ale sladkostí připomínající sladkou marmeládu. A dává se to do čaje, to je pravda. Z chleba by to steklo.

Naprosto vynikající je varenje z nezralých vlašských ořechů; to se dělá na Kavkaze. Též mám recept - pokud by někdo chtěl.

Ildika, hledala jsem varenje a recepz na netu a on mi nabízel jen vaření a restaurace. Hledala jsem dost dlouho a dost urputně. Neumím to.

Na ruském internetu jich je hodně - a z čeho byste to chtěla zkusit, také z toho rybízu?

U rybízu je potřeba dát pozor, abyste ho moc nemíchala vařečkou (raději vůbec) - pokud tedy nechcete vyrobit rybízové želé. V různých receptech, že v případě potřeby je nutné hrnec pouze natřepávat.

Rybízové varenje do čaje se vyrábí např. takto:

1,5 kg rybízu

1,5 sklenice vody (sklenice pravděpodobně dvoudecovka - předpokládám)

2 kg cukru

Rybíz velmi opatrně propláchneme, aby se kuličky nepoškodily; necháme okapat na cedíku. Z vody a cukru svaříme sirup - resp. ho přivedeme k varu a do vroucího sirupu nasypeme kuličky rybízu. Na mírném ohni vaříme vše 5 min., (+ odstraňujeme vznikající pěnu) a potom rozlijeme do sklenic.

nashi-zakatki.ru/...

Z jahod: povar.ru/... (podobný recept - 1kg jahod, 1 sklenice vody, 1,2 kg cukru; postup stejný). Jsou zde vidět obrázky - a tedy i výsledná hustota varenja.

Ildika děkuji, jojo, to je ono. Je to úžasně dobré a taky krásné! Jí se i očima. To ovoce zůstane celé, jakoby průsvitné. Krása!

Jj, vypadá to krásně... Já si čaj nesladím, ale takové vareňje je úplně vynikající do želatinových polev na dorty nebo různé řezy.

 


2x

Našla jsem to varenie. Sice višňové, ale dalo by se to i z rybízu. varecha.pravda.sk/...


Asi zkusím ze směsi červeného a černého rybízu. A děkuji i Ildice za upřesnění!

 

rv*

0x

Na přebytky ovoce se hodí parní odštavňovač. Rybíz i sušíme, ale odštavňovačem celkem bezpracně přebytky zpracujeme.


Odštavňovač nemám a pořizovat si ho nechci.

 

standab

0x

Usušený černý rybíz, může být i trochu listu je vynikající jako čaj. Může se přidat i zázvor. Jednak je to vitamínová bomba a navíc chutově kouzelný. Sušit : Sušička, síta případně papír. Barva čaje je jako rudé víno. Kam se hrabou jiné ovocné čaje.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]