Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování - sterilování

Od: zvanda® odpovědí: 10 změna:

Potřebuji radu na sterilování ne ovoce a zeleniny ale potravin v mikrov. troubě. Normálně to sterilujeme klasicky ve vodě 4 hod a drží to perfektně. Má zde někdo zkušenost s mikrov. troubou? Jedná se hlavně o omáčky, polévky. Děkuji.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

4 hod.? to je překlep,ne?To by ta zelenina i ovoce byla úplně na kaši! Okurky já např. 20 minut.,meruňky,švestky jen 15 minut.

 

barbakan*

0x

Drž se receptů maminek i babiček, Ty neměly MT a jejich zavařeniny byly výtečné.

 


0x

Co já vím, tak u sterilování je daný rozsah teplot a doba působení tepla.

Toto u mikrovlnné trouby nedokážeš zajistit. Mikrovlnka jede vždycky na plný výkon a při nastaveném menším výkonu se vypíná a zapíná zářič.

Chápal bych zavařování v elektrické troubě, protože tam je možnost nastavit a udržovat teplotu.

 


0x

4 hodiny sterilovat ovoce nebo zeleninu? To mi přijde hodně neekonomické. V hrnci, sklenice zalité vodou, vyženu teplotu na 75º, max 80°C. 10 minut ji držím na staženém plameni. 10 minut při odkrytém hrnci a vyndávám na poskládaný hadr, víčkem dolů, do vychladnutí. Tak jsme zavařovali doma a tak zavařuju, celá desetiletí i já. Omáčky a polévky jsem nikdy nesterilovala, ty zamražuji, ale omáčky a zelí nerada. Není to nic moc. Jen maso se stávou, která není zahuštěná. Dá se už upravené, třebas jen jako základ a až pak, při otevření, k tomu přidat zaleninu, rajčata nebo papriku, smetanu atd. Pečené kuře, pečené maso, ptáčky. 100ºC, cca hodinu. Takhle jsem zavařovala před dovolenou v přívěsu. Teď mi moje mladá říkala, že kamarádky na dovolenou, zavařují syrové maso. Osolené, do sklenice a vaří, steriluji, ale musela bych se zeptat jak dlouho. V podstatě se jedná o pomalé vaření ve sklenicích. Po dokončení je maso křehké a velice chutné.

Zavářet syrové maso je poměrně riziková záležitost kvůli botulismu. Mělo by se zavářet nekolik hodin a proces opakovat druhý den kvůli spórám, které nezabije ani 4 hodinové vaření. Něco takového si nedokážu v mikrovlnce představit. Že se v mikrovlnce zavaří kompoty a zelenina to jsem už slyšel ale masu bych se vyhnul a použil "normální" postupy.

Za 4 roky mi umřely dvě mikrovlnky. Tak už žádnou nemám a nechci. Mám ale bezva hrnec s teploměrem a to se mi líbí. Botulizmus, asi tuším co to je, ale nikdy jsem se s ním nesetlaka a ani o něm v okolí neslyšela. A to táta byl řezník a tatarák několikrát za rok musí být. Normální jídlo také nevařím několik hodin. Asi máte pravdu, ale myslím si, že není potřeba všecičko takhle prožívat. Pak by bylo bezpečnější se vůbec nenarodit.

Ono nejde o tatarak z čerstvého masa. tam si lidské tělo s pár bakteriemi poradí ale když jim dáte čas a podmínky na to aby se rozmnožily tak je zle. Já zavářel asi 25 kg uzeného. Maso nasolené a tepelně upravené ale stejně jsem si to nerisknul ho nezavářet druhý den znova. Sice jsem zkrátil čas ale prohřát se muselo. Na to se mám moc rád .

 

jabraka*

0x

Myslím,že jsem na to specialista,zavařuji v MW už 20 let.Tedy ovoce a zeleninu.Omáčky a polévky?vyráběl jsem několik sklenic krémové polévky z dýně a zavařil pod víčka na dlouhou dobu.Ale spíše mrazím v kelímcích od ramy,flory a pod.

JABRAKA

 


0x

Proboha co sterilizujete 4 hodiny? I maso dělám max. 45 min., /opakovaně pak za 36 hodin) a ovoce tak 10min., vždyt to musíte mít rozvařené. A v životě se mi nic nezkazilo.

 


0x

Proboha co sterilizujete 4 hodiny? I maso dělám max. 45 min., /opakovaně pak za 36 hodin) a ovoce tak 10min., vždyt to musíte mít rozvařené. A v životě se mi nic nezkazilo. A co se mikrovlnky týče, tam by se nesměla dát kovová víčka a stejně bych se bála.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]