Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na zavařování kompotů

Od: valdemar® odpovědí: 38 změna:

S.O.S. poradíte mi někdo recept na zavařování, blbuvzdorný, co svede i nemehlo? Nikdy jsem nic nezavařovala celých 65 let, ani moje máma, prostě to neumím. Ale dozrála spousta třešní, a je mi líto je nechat opadat...

 

 

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

Umyju sklenice, horkou vodou z kohoutku vypláchnu, víčka umyju a nechám vařit 10 minut, třešně opláchnu, stopky odtrhám, poté nandám třešně do velkých sklenic, dám velkou lžíci cukru krystal, doleju studenou vodou z kohoutku 1cm pod okraj sklenice, zavřu víčkem. Do hrnce na dno položím utěrku, naskládám sklenice, opět studenou vodu natočíme do hrnce tak, aby byla těsně u víček, dám vařit. Mám teploměr, takže když je na něm 80 stupňů, stáhnu kamna na nízký stupeň, a nechám vařit 25 minut. Poté odstavím, odliju vodu, vyndám sklenice(utěrkou), otočím dnem vzhůru a nechám vystydnout.

Jednodušší to být už nemůže))

pohanka*

Sepi optám se na technickou věc - píšete - odstavím, odliju vodu, vyndám sklenice /utěrkou/

Jak odlejváte tu vodu z hrnce? To přece není dost možné. Tazatelka si to asi nebude umět představit. Já to vidím, jako že odeberete vodu šufánkem? Nebo máte hrnec s výpustným kohoutem?

hm*

pohanka: Normálně hrnec nakloní o trochu vody odlije. Píše, že pak vyndá sklenici a otočí dnem vzhůru. Takže je úplně jedno, že nakloněním hrnce se kompot uvnitř sklenice naleje na víčko, stejně sklenici hned otáčí víčkem dolů.

Já tedy sklenice vytahuji bez odlévání vody a otáčím je až po nějaké době. Ale ono to bude jedno.

Pohanka ano)) nakloním opatrně hrnec, abych se na vršek sklenic dostala utěrkou ))

 

pohanka*

4x

Červavé třešně bych nezavařovala.

K zavařování je potřeba plno věcí. Máte je, nebo to budete kupovat?

I zavařování prošlo modernizací.

Jsou různé možnosti. Koupíte si nový elektrický hrnec, nebo seženete starý na vodu /vodní lázeň/? Nebo použijete troubu a budete zavařovat v páře?

A co skleničky? A víčka - budete mít Omnia, nebo šroubovací? Každý má svoje.

Hlavu, teploměr, kleště na vytahování, skleničky, víčka ono to je dnes docela cenově náročné. Ale zase některé věci koupíte a máte je napořád.

Je důležité, otírat dobře okraje skleniček, aby se gumičky dobře chytly a nezůstal tam cukr.

Nebo někdo dělá-svaří cukrový nálev.


Váš příspěvěk byl pro mne asi nepřínosnější. Nemám ani hrnec, teploměr, hlavu, kleště, atd. a kvůli POKUSU to nemíním kupovat. Možná zkusím ten způsob s mikrovlnkou, a když se nezadaří, zůstanu u svého systému ... nechat třešně špačkům ... P.S.: červivé nejsou

 

jabraka*

3x

Právě jsem zavařil 6 sklenic OMNIA s třešněmi.

Naplním sklenici omytým ovocem,nasypu 2 lžíce cukru,zaliju vodou 2 cm pod okraj.Uzavřu víčkem a přítlačnou sponou

kukacka.cz/...

Vložím do mikrovlnky na 6 min plný výkon.Pod sklenici dávám pro jistotu mělký talíř,aby případný únik kapaliny nevytekl na talíř..Pak vyjmu sklenici a obrátím na víčko.Nechám vychladnout.Vložím další sklenici a jdu koukat na televizi.Než skončí seriál,mám hotovo až 10 sklenic.

JABRAKA


dají se použít sklenice na med, se šroubovacím uzávěrem?

hm*

valdemar: Šroubovací víčka bych radši nepoužil. Jednak za sklenic při "vaření" lezou bublinky (a ty by možná to šroubovací víčko nepustilo) a jednak by vychladlý kompot asi nešel otevřít.

liska5

Šroubovací víčka běžně používám. Naplněné sklenice dobře zavřu a nechám v hrnci na vařiči "po krk" 35 min při 85 stupních. Na dně hrnce složenou utěrku. Pak je vytáhnu z horké lázně, postavím bez obracení / to dělám jen u džemů/ na utěrku a nechám, až vystydnou. Jak to lupne, tak se víčko přicuclo. Podle poklepu poznám, zda drží.

 

sebod*

1x

A ještě tady nemáme další způsob zavařování, který je používám, když mám něčeho jednu - dvě skleničky. Jojo, stane se. Děti všechno nesnědí, v mrázaku je plno. Takže ovoce normálně do sklenic, voda (nemusí být), cukr, vovoce (). Zavíčkovat co to jde a šoupnout spolu s nádobím do myčky . Vypadá to nechutně, ale mám zavařeno bez práce . Nechám projít celým cyklem mytí, včetně leštění . Ovoce získá krásný lesk . Pochopitelně kdo zavařuje opravdu ve velkém, naplní myčku jenom zavařeninami.

A propos, pamatujete vy zkušenější , že se dříve zavařovalo v pračce?


...šoupnout spolu s nádobím do myčky... i s práškem?

sebod*

jojo. i s práškem


tak jsem to tam šoupla, za 2,5 hod.uvidíme. A díky moc!

 

 

arakain77*

0x

Bez stopek je dejte třeba do kýblu,doplňte vodou a octem.Na desetilitrový kýbl půl deci octa.To aby vylezli červi.

Na druhý den vodu slejte,třešně do sklenic,do každé jednu až dvě lžíce cukru.Čím víc,tím to bude sladší.Zavíčkovat a zavařit půl hodiny na 70ˇ.To je celé.

 


0x

Zavařovala jsem v obyčejném velkém kastrolu. Na dno dala utěrku, postavila sklenice, postavila na sporák, do kastrolu nalila vodu tak do půlky sklenic, přiklopila poklicí a čekala, až přijde var, pak ohen zmírnila. Hlavně musí být při zavíčkování suchá víčka a suchý okraj sklanic. Někdo zavařuje v troubě v pekáči s trochou vody, která se naleje do pekáče. To jsem nezkoušela.

Také to tak dělám, když mám 2-3 sklenice.

 

hahanaj*

0x

Operu, odstopkuji, naplním vymyté sklenice ne uplně po okraj, zaliji teplou vodou, tak aby byly třešně potopené přidám velkou lžíci cukru krystal-zavíčkuji .Narovnám do pekáče vedle sebe ,ale nesmí se dotýkat sklenice jedna druhé, pekáč už mám na mřížce a liji na něj vodu-vody dám na pekáč tolik kolik co se vejde ,aby nepřetekl. Troubu zapnu cca na 200st a nechám cca 1/2 hodiny, po té vypnu nechám maličko zchladnout . A po té opatrně vyjmu sklenice na útěrku a obrátím je dnem vzhůru.Výhoda, je že můžu takto zavařit víc sklenic najednou.

barbakan*

A po takovém zavařování se můžou víčka vyhodit. Vyzkoušeno.

hahanaj*

Není pravda-proč by se víčka vyhazovaly? Používám je opakovaně a nikdy se nic nezkazilo-fungují dobře.

Jestli jsou víčka na vyhození, o tom rozhoduje, jakým způsobem kompoty otevíráme a nezáleží na způsobu zavařování. Jestli otevřeme opatrně, šetrně, víčko lze použít opakovaně.

barbakan*

Ve 200°C horkého vzduchu se zničí gumové těsnění, to je přilepené na okraji sklenice.

hahanaj*

Vy máte svou zkušenost, já svou - nikdy se mi nezničilo.

 


Pozorně jsem přečetla odpovědi a všem děkuji.

 


0x

A zkoušel někdo zavařovat se solí?

Já mám vyzkoušeno s třešněmi a se švestkami, super.

kudlanka.cz/...

Kamarádka zavařování se solí chválí, hlavně třešně, jsou krásně červené a sůl není na chuti znát. Osobně jsem to nevyzkoušela, ale myslela jsem tady na to, jestli se zmiňovat, když jsem to sama nezkoušela.

sebod*

Holky! Já dostala košík třešní, tak to zkusím s tou solí. Ale jestli se to nepovede, tak si mě nepřejte

To jsem fakt zvědavá

sebod*

Holčičky, tak já mám vyřešeno. Přiřítily se domů děti snědly přes půl koše třešní, pak mě přemluvily, abych upekla buchtu no a ten zbyteček třešní teď baštím na balkoně a cvrkám po lidech pecky

04.06.18 22:19

 

hoststary*

0x

a) vařit... voda se v kompotu nesmí začít vařit! Láhiv by tlakem vznikající páry pukla, nebo by se roztrhla... Teplota vody uvnitř kompotu musí být nižší než bod varu! Pokud se zavařuje v klasickém zavařovacím hrnci s kontrolním teploměrem, tak se normlně hlídá teplota na teploměru. Pokud se zavařuje v elektrické troubě v pekáči s vodní lázní (asi tak dva, tři centimetry vody, prostě aby se po vložení všech dvanácti sklenic do vodní lázně voda nepřetekla přes okraj.

b) sůl... sůl je dobrá na vyhnání červů z červicých třešní. Pokud máte červivé třešně, nechte je chvilku v hrnci s osolenou vodou, červi rychle vylezou a vyplavou. Pak se dají třešně opláchnout, naplnit do sklenic a normálně zavařit.

 

sebod*

0x

valdemare. Nepotřebuješ žádný speciální hrnec, ani teploměr, ani kleště. Hrnec jakýkoliv velký (nebo půjčit u sousedů). Teploměr - prostě teplotu stáhneš tak, aby se voda nevařila klokotem. Jestli má 70 nebo 80 stupňů je naprosto jedno. Kleště? Budeš vytahovat rukou pochopitelně v ní budeš mít útěrku. Jo, ještě tam byla hlava. Píšeš, že máš šroubovací uzávěr. Tak ji taky nepotřebuješ.

Třeba jak Ti radí Jabraka, s tou mikrovlnkou, tak tam se obsah sklenice zahřívá na 10stupňů. Ona ta teplota může být různá.


doplněno 04.06.18 23:21:

jejky jejky. Chybí mi tam nulčička . Ne 10 ale 100stupňů

jabraka*

Sebod,U mikrovlnky je obsah ohříván na 100 stC.Ale jen po 4 - 6 min.Mikrovlny proniknou do hloubky ovoce téměř ihned.Krátkodobý ohřev nestačí zničit vitaminy.Vitamin C i při teplotě 80 st C po dobu 30 minut je téměř zlikvidován.Při nižších teplotách se nezničí některé druhy mikroorganizmů a kvasinek.

JABRAKA

sebod*

jojo, však píšu 100 a ne 10 . Ale myslím si, že nemáš až tak pravdu, koukni na jiné návody, tam zavařují na méně 70 - 80 stupňů

 


0x

Jen koukám na rady, které jsem v životě neslyšela. Shrnu - základ je zavařovací hrnec, není - li - stačí obyčejný velký kastrol s utěrkou na dně. V prvé řadě naskládám třešně do sklenic, naliji na ně vodu, tu pak vyleju do odměrky a zjistím, kolik toho potřebuji na 1 sklenici a pak to znásobím podle počtu sklenic. Na třešně dávám na litr vody 300 g cukru. Takže rozvařím vodu s cukrem., pak to zaliju do sklenic s třešněmi, strčím do hrnce, zcela zaliji vodou a dám na sporák. Jakmile to začne jakoby hučet a blížit se varu, vypnu, nechám vychladnout - odkryté a pak sklenice vytáhnu a je to.


Super shrnutí, děkuji. Jen upřesňující dotazy : ty sklenice v hrnci jsou úplně ponořené, až "nad hlavu"? Pak je necháváte vychladnout v té vodě, nevyndaváte a nepřeklápíte dnem vzhůru? A hlavně, to tu nikde nezaznělo, jak poznám, že se zadařilo, že se kompoty nebudou kazit?

Jak to celé chladne, tak slyšíte víčka cvakat a tak trochu jsou pak prohnuté - přicuclé. V návodech je, že musí být sklenice celé ponořené, ale nedělala jsem to. Měla jsem je ponořené tak do poloviny až do 3/4. Jde o to teplo, které způsobí, že vzduch pod víčkem se roztáhne a jak to potom chladne, vzduch se zase smrskne a tím víčko přisaje. Proto tam musí být tak l cm vzduchu. Velmi choulostivé na zkažení jsou merunky, tam jsem dávala vždy na špičku nože kyselinu citronovou nebo nějaký přípravek na zavařování z drogerie.

jabraka*

Ve sklenicích by vzduch neměl zůstat.vytlačit by ho měla vznikající vodní pára.Ta po zchladnutí(co nejrychlejším)proto vyndat a otočit na stůl.zkondenzuje a přisaje víčko atmosférickým tlakem.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]