Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Řídnutí smetanových omáček

Od: bolfra* odpovědí: 14 změna:

Když uvařím kuře na paprice tak mi někdy zřídne omáčka.Prosím o radu co s tím.Dávám do ni smetanu i kysanou smetanu.

Předem děkuji

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Omáčka obecně zřídne po přidání čehokoli kyselého. Zkuste ji udělat hustší, provařit a kyselou smetanu už jenom zamíchat a prohřát (nevařit).

barbakan*

... i koprovka zřídne po přidání octu?

 

barbakan*

2x

Čím ji zahuštuješ, pouze smetanou?


doplněno 10.05.18 15:41:

Pokud zahuštuješ i moukou, tak ji přidej, ovšem zahuštuješ - li světlou jíškou Knorr a ji podobné, tak vždy omačky zřídnou. Mám to vyzkoušený na guláši.

 

miji

2x

Stáva se mi to posledních pár let pořád,vařím už přes 45let tak vím o čem mluvím,je to moukou ne kuchařkou...řidnou mi po ohříváni omáčky i guláše.

 


1x

Občas stejný problém mívám také. Omáčka nebo UHO (univerzální hnědá omáčka) nejde zahustit. Kdyby se smetana srazila, vypadalo by to jinak. Navíc, když se solí a kyselí do plného varu, nesrazí se. Ale ono to je stále řídké. Někfy stačí 2 lžíce mouky a jindy nepomůže ani velká spousta mouky. Při stejném postupu. Z nějakého důvodu omáčka nejde normálně dohustit. A také na druhý den, když se přihřeje, je ještě řidší. Myslím si, ale jen myslím, že je to moukou.


doplněno 10.05.18 18:28:

Jak vyplývá z mého jména, nejsem začínající hospodyňkou. Je zajímavé, že stejným způsobem zahuštuji omáčky nějakých 55let, odkdy jsem začala samostatně, bez dozoru maminky, vařit a až teď, v posledních snad 5ti letech je to problém. Ale děkuji za nápad. Vyzkouším do polévek, místo zásmažky.

valexis

je to jednoduché,nedávat syrovou mouku mouka je škrob omáčka se potom chová jako pudink ohríváním řídne když mouku tepelně upravíte nejlépe nasucho opražením změní se škrob na cukr a pak je to vono a nechce se mi psát

 

jani*

1x

již delší dobu používám místo smetany šlehačku a problém s řídnutím omáčky nemám

U šlehačky i u smetany na vaření, když je blbá mouka, to udělá také. Ještě jste na takovou mouku asi netrfila. Ale je to tak. A to nejdříve zahuštuji a až pak liju smetanu a do varu solím. Už před smetanou omáčka nejde dohustit.

 


0x

@barbakan - ... i koprovka zřídne po přidání octu?

Dochucuji citrónovou štávou, ale to je jedno.

Dávno před lety jsem dostala dobrou radu - cokoli se smetanou/mlékem nejdřív provařit se záklechtkou nebo jíškou a teprve do hotového přidávat kyselé "cokoliv" - od octa přes smetanu po okurky. Zřídnutí se dá předejít hustším základem - ale jako bonus se při tomhle postupu omáčka nebo polévka "nezdrcne".

Ano, vždy okyselím, když už se to nevaří. Nikdy nic nezřídlo.

 


0x

Já do všech takových omáček nedávám klasickou smetanu, ale 10% smetanu do kávy a nic mi neřídne.

 


0x

Já bych řekla,že to udělá i nekvalitní mouka.mamina

 


0x

Nepamatuji se, že by omáčka zřídla. Dělám to tak, že když je maso změkne, doleji vodu, přidám vlažnou smetanu a zahustím hladkou moukou rozkvedlanou v troše studené vody-pak mírně chvíli povařím. Vypnu, míchám a přidám trochu citronové štávy za stálého míchání. Nic nezřídne a druhý den je omáčka dobřejší a mírně hustější.

 


0x

Nesmíte ji do vystydnutí nechat přiklopenou puklicí. Jakmile ji přiklopíte teplou a ona vystydne tak přidalším ohřátí bude řídká. To mi kdysi poradila babička a ono to funguje. U smetanových omáček.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]