Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je bezpečné pít zkvašený(zapomenutý) džus?

Od: boban® odpovědí: 16 změna:

mám 100% přírodní džus z ananasu, bez konzervantů a tak...mám ho zavřený už jeden měsíc, předtím jsem ho otevřel, je cítit alkoholem, ale klasická plíseň vidět není.

Je zdravotně závadný nebo jen chutově zkažený?

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

6x

Dobrý den, po plísni by to bylo asi hořké. Mírně navinulé (pokud Vám to bude chutnat) neublíží a vychlazené to může být fajn. Rozhodně po tom neumřete. Zdravím!


doplněno 12.01.18 14:59:

Jsou i lidé, kteří pijí produkt ze zkvašených hroznů a ještě záměrně .


doplněno 12.01.18 15:38:

Občas se nám doma stalo, že zkvasil (byl navinulý) starší zavařovaný kompot - vše se snědlo bez následků. Ovšem, když se tazatel zeptal takto ustrašeně, tak tipuji, že to stejně pít nebude.

 


4x

Pokud máte volný večer, který můžete strávit na záchodě, tak to klidně riskněte, nic horšího by se stát nemělo.

 

vilik*

2x
Rozbor bude nejspíš dražší než oželet dvacku za nový juice.
Můžete zkusit zariskovat a rozhodnout se na základě senzorických vlastností.
Nalijte tekutinu do čiré skleničky, prohlédněte proti světlu, čichněte a ochutnejte.
Já bych to přesto vylil.

 


2x

Takovému nápoji se říká Rychlý. Rychlý džus. Až poběžíte na wecko, pochopíte, proč tomu tak je.

 


1x
Ještě pár týdnů a třeba se vám povede ananasový cíder.

 

figurek*

0x

Džus bez milosti vylejte, protože ten alkohol co z něj cítite, může být metanol.

Ten metanol tam sice trochu může být, přiřozeným kvašením ale vzniká jen minimálně v řádu několik setin k etanolu a navíc jen u kvasných směsí s vyšším obsahem pektinů nebo celulozy (jablka, hrušky, pecky), takže u džusu bych se toho fakt nebál. Navíc lidské enzymy upřednostňují ethanol, takže methanol se vydýchá a vymočí dřív, než k němu enzymy dostano a přemění se na formaldehyd, který je ve skutečnosti tím jedem, co leptá sítnici atd. Domácím kvašením metanol v nějakém nebezpečném množství prakticky nelze vyrobit, metanolové kauzy v ČR a v Rusku vznikají ze syntetického metanolu pro průmyslové použití, který se omylem nebo záměrně dostane k lidem.

To snad nemyslíte vážně?

I když nějaké promile ,možná ještě méně metanolu je i v běžně dostupném etanolu který se běžně prodává,ale je to asi tak škodlivé jako vše ostatní,jako čokoláda,jako pěkně prorostlý bůček at již uzený nebo pečený atd!

Pokud by byl cítít alkohol tak asi stejně jako z pravého burčáku !spíš méně!

mate59

Metanol určitě ne.

 


0x

Na vojně jsme nechávali zkvasit domácí mošty a pilo se to o106. Nikomu se nic nestalo a rychlé běhy na záchod se nekonaly.

 


0x

Vylijte ho když se zkazil. Nestojí to za to, mít potom třeba střevní nebo jiné potíže.

 


0x

Max. průjem, ale já osobně jsem ho vyhodila.

 

 

marf*

0x

Nedávat dětem. Jinak se to dá, pokud chutná dobře. Tedy mám za sebou tejný pokus s ananasovým s propadlým datem spotřeby (asi rok).

sebod*

marf. Tady ale nejde o propadlé datum spotřeby, ale o to, že je džus dlouho otevřený a již kvasí

 

jabraka*

0x

kvašení je neřízené.Při kvašení vína vzniká převážně etylalkohol.Ovšem bakteriální rozklad a působení divokých kvasinek způsobí nekontrolovatelné biochemické pochody a může vzniknout směs alkoholů,esterů i kyseli v širokém rozsahu organické chemie..Jsou lidé s "kachním"žaludkem,kteří si na tom pochutnají ale většina lidstva stráví určitý čas na WC.

JABRAKA

 

mirk*

0x
Pozřel jsem už zkvašené džusy, mošty, polévky, mléko apod. - zatím bez následků, ale
nesmí tam být plíseň!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]