Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vydrží máslo bez lednice?

Od: maslo odpovědí: 28 změna:

Musi byt maslo v ledničce, nebo stači dát v teto ročni dobe do špajzu, aby moc neztuhlo a dalo se lepe mazat? Nezkazi se? Jake mate zkusenosti?

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Každé ráno si mažu tousty máslem k snídani. Nechávám ho venku, na parapetu v dóze. V létě ne, to je v lednici. Jsem sama a kostka másla mi tudíž vydrží víc jak týden. Dva krajíce každé ráno. Takže klidně ve špajzu, až bude větší zima, tak ho já budu muset zase dávat do lednice, protože by mi venku zmrzlo a abych s ním lítala do letní kuchyně, tak to se mi nechce.

maslo

No prave jde o tu špajzovou skrinku v zateplenem paneláku, ale bývá tam cca+10° v zime, ma to tam malou vetraci mrizku, takze tam potraviny nezmrznou, ale neztuhnou jako v lednici, kostka masla by tam byla k postupne spotrebe asi 10dni.

 

ben®

2x

Dobrý den, pokud nejde o velkou zásobu, ale jednu kostku, kterou pravidelně odkrajujete a máte chladnou komoru bez vytápění (nikoliv jen tu panelákovou skříňku), tak vydrží. Zdravím!


doplněno 09.11.17 20:12:

maslo - já myslím, že vydrží i tam. Teplota "na trenky" tam není, možná začne na řezu žloutnout (nemyslím žluknout, ale barvu), ale bude nezávadné. Vyzkoušejte to a uvidíte, že to půjde. Já také nemám rád to tuhé máslo, které nejde snadno a rychle roztírat.

 


2x

Z kostky odkrojte o maličko víc, než spotřebujete za dva dny. Dejte do spížky a třetí den na chuti poznáte, jestli je stále dobré, nebo začíná žluknout. Když bude třetí den dobré, odkrojte na další dny větší kousek.

Jako malá jsem jezdila na prázdniny k tetičte, která neměla ledničku. Pamatuji se, že jsem se jí jednou ptala, jestli se někdy něco nezkazí.Říkala, že ne. Ani v létě.

 

liska*

2x

Od babičky vím, že když nebyly ledničky, tak máslo mívali ve sklípku / podzemním/ v kameninovém hrnci a pod vodou. Někde i takto spuštěné do studny nad hladinou na provaze. Máslu vadí nejen teplo, ale i světlo a vzduch.


doplněno 10.11.17 00:10:

Ale jestli do spíže, tak bych si dala pokaždé kus do malé uzaviratelné plastové krabičky.

nikdo*

V kyblíku pod vodou jsme mívali máslo v létě na dovolené pod stanem. Kyblík s vodou, pěkně do půlky zakopaný v zemi vedle stanu, a máslo v igelitáku. Vodotěsné plastové dózy jako jsou dnes, tehdy nebyly.

Když jsem byla malá, měli jsme na chatě v kýblu se studenou vodou máslo v keramické dóze s pokličkou, ve které byla dírka, aby byla dóza potopená. Byla to starožitnost už tenkrát. Máslu voda nijak neublížila.

 

jabraka*

1x

Podívám se na dotaz hlediskem chemika.Máslo obsahuje živočišné tuky,tedy mastné organické kyseliny a jejich estery.Ty jsou na vzduchu nestálé a okysličují se.Za normální teploty je okysličování poměrně rychlé,už za 24 hodin se projeví"žluknutím".I v chladničce máslo žlukne.Proto je důležité ho uzavřít do obalu.Postup našich babiček,uchovat je pod vodu,je určitě správný.Dokonce bych radil použít vodu mírně slanou.

JABRAKA

maslo

Takze krome rady drivejsiho zpusobu uchováni ve studene vode, je mozno dávat máslo do uzavrene nadobky bez problemu na par dni do špajzu. Vyzkoušim to, diky.

Ta voda zamezí přístupu vzduchu. A o to jde. Na vzduchu žlukne.

Jabraka je zváštní že Vaše teorie o žluknutí másla fungovala v dobách do roku 1989. V dnešní době vydrží i týden v pokojové teplotě nezabalené.Můžete udělat pokus a uvidíte že je to pravda. Zrovna tak je to i se salámy nezezelenají.i ty obyčejné.

nikdo*

Já bych teda máslo, nezabalené, skladované týden při pokojové teplotě nejedl. Myslím že už vzhled by každého odradil.

 

instalater*

1x

Když jsem jako děcko stloukl máslo v máselnici , tak se dávalo do kastrólku s vodou a solí a bylo uskladněno ve tmě v chladné komůrce. Kurňa to byla chut. Ještě dnes na to vzpomínám a tu chut mám na jazyku.

 


0x

To je dobrý nápad, mít máslo v chladném špajzíku ,máme tam zimu jako venku a já mám máslo v lednici, musím ho z ledničky vyndat předem, aby šlo mazat, nebo ho škrábu.

 


0x

Pokud nepřekročí stálá teplota ve špajzu +10°C a máslo nebude těsně před koncem záruční doby, tak proč ne.V pohodě vám vydrží.Vyšší teplota by už ale vadila.

 

pt®

0x

Jako hodně malá si pamatuju, že kostka másla se dávala do kastrůlku se studenou vodou, která se po odstátí opět vyměnila za studenou a máslo vydrželo. Já mám v kuchyni v porcelánové misce s víčkem, půlku másla stále, aby šlo namazat, v létě jen třeba čtvrtku a zbytek v lednici...

 


0x

Když jsem bylamalá, babička dávala máslo do sklenice s vodou, každý den ji meěnila, ale tenkrát se tolik netopilo,

 


0x

Mám z útlého dětství podobné vzpomínky, ve skleněné misce byla studená voda, v ní máslo, miska vězela v kameninové nádobce s kameninovým víkem, aby to trochu drželo teplotu a to celé se dávalo na dlaždice na zem v chodbě, kde se netopilo a ani v létě nebylo vedro. V létě se voda vyměnovala.

 


0x

Když neexistovaly ledničky, mívali jsme máslo ve vodě. Nebyly ani igelitové sáčky, tak máslo bývalo v původním obalu, v mice s vodou, kterou maminka často vyměňovala. A v kempu také.

 

isteron

0x

V 60. rokoch, keď sme ešte nemali chladničku, sme uschovávali maslo, naviac 250 g, v miske v studenej vode. Tú sme menili každý deň, a uložili do komory, bola otočená na sever, s malým vetracím okienkom.

 

marf*

0x

Při 10 stupních ve tmě klidně až 3 neděle máslíčko vydrží.

maslo

Dnes se muzeme na internetu dozvedet jak je maslo zdrave a jak moc prospiva organizmu, takze stoji za mnohem vic nez kolik je dnesni cena, dokonce se pry jeho konzumaci dobre hubne A co rikate na tzv.pomazankove maslo, ktere uz se podle EU nesmi nazývat máslo? Je taky zdrave?

V tom pomazánkovém je kolik živočišného tuku?


doplněno 13.11.17 17:58:

Teď mi zpesnivělo. Používala jsem vždycky čistý nůž a po 3 dnech, kdy jsem ho nepoužila, zplesnivělo.

maslo

Babko, to fakt nevim, uz to pomazankove dlouho nekupuji, ale vzpominam jak pred lety ho vychvalovali v reklamach, ze je ideálni pro dietni konzumaci, neco jako zákys

 

nikdo*

U toho pomazánkového másla si musíte dát pozor. Je jich víc druhů od různých výrobců, a některá jsou opravdu ze smetany, jiná jsou z rostlinných tuků nebo je to směs smetany a rostl. tuku. Takže pečlivě číst složení na krabičce.

 


0x

Tohle bylo kdysi složení pomazánkového "másla". Problém byl v tom, že tam bylo napsáno "máslo" a žádné máslo to nebylo a nedalo se s máslem srovnávat. Je to prostě typ margarínu.

Složení: smetana sušené podmáslí, sušené mléko, bramborový škrob, jedlá sůl, smetanová kultura. Tuk min. 31 %, sušina min. 42 %.

Ale není jasné jakého původu je ten tuk.

nikdo*

Pokud je to napsané takto, až za tečku, je to obsah toho smetanového, tedy živočišného tuku. Pokud by to měl být rostlinný tuk(palmový,kokosový atd.) muselo by to tam být uvedeno.

iz*

Já mám dojem, že aby to bylo máslo, muselo by obsahovat větší podíl mléčného tuku → problém nebyl v druhu, ale v množství tuku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]