Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se o víkendu na guláš a některé recepty říkají, že mám guláš zahustit chlebem. Přiznám se, že sice vařím, ale guláš jsem chlebem nikdy nezahuštoval.
Jak se to dělá? Rozemlet starý chleba? Nespadne to pak v guláši jen na dno?
Děkuji za pomoc.
moje babička povídala, že chleba je nahrážka, která kazí chut a guláš zahuštovala najemno nastrouhaným bramborem. Nastrouhala bramboru, zamíchala ji do guláše, ještě chvíli podusila a nechala ustát. Žádná věda, není co pokazit.
No ale tady jsme na poradně, proto bych vám spíš poradil dát do guláše hodně nadrobno pokrájené cibule. Ale skutečně hodně, víc než masa. Cibule se rozvaří na pěknou hustou omáčku a vy žádné zahuštovadlo nebudete potřebovat.
Perníkem zahuštuji rajsou omáčku, také bez marmelády a bílé cukrové polevy, jinak malé perníčky rozmačkám v ruce.
lego, opravdu tím zahuštovala guláš? Přeci jenom perník má v době specifické koření, které dost výrazně změní chut výsledné omáčky. A navíc je sladký. Ano, do rajské, švestkové apod se hodí, protože to jsou "sladké" omáčky, ale guláš?
Sebod, moje prababička také měla doma pořád cihlu perníku a strouhala ho do omáček. Jestli i do guláše, to už samozřejmě nevím. Nebyl to perník na jídlo, byl tvrdý jako beton a byl výhradně na strouhání. To výrazné aromatické koření určitě neobsahoval.
Kupovaný byl mnohem měkčí než domácí. Podobně jako povidla. Běžně se na ně brala sekyrka, aby se z nich odsekla porce na rozvaření.
jojo, takový podlouhlý, žejo . Já ho milovala i k jídlu. Byl to perník na strouhání. Třeba se s ním sypaly ovocné knedlíky, nebo krupicová kaše, nebo buchty přelité řepným sirobem ( tradiční vánoční jídlo v Podkrkonoší). Ale aby to BYL perník, musel obsahovat PERNÍKOVÉ koření. Je ovšem pravda, že dříve se těch omáček na sladko vařilo daleko více, jak teď, takže v kuchyni ho měla skoro každá kuchařka.
Sebodko, i do guláše přidávám lžíci povidel... nádherná barva štávy a chut to nijak neovlivní, i když jsou sladká.
Občas zahustím guláš měkkým chlebem, který se pak musí náležitě rovařit. Dělám to ale jen tehdy, když chystám guláš ještě na týž den. Jinak chleba snadno zkvasí - no a s ním i ten guláš. Takže jíst ho 3 dny nelze.
Přikláněla bych se k zahuštění cibulí, ta guláši jen prospěje a doba poživatelnosti pokrmu je delší, než při zahuštění chlebem. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.