Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda vařím z žampiónů. Jsou prima do polévek, omáček, masových směsí, plněné, obalované...Ale pokaždé jsem používala tyto houby buď čerstvé, případně zamražené.
Dnes jsem našla opravdu hodně velké množství žampiónů. Velikou mísu. Najednou je nesníme, navíc za 3 dny odjíždíme na dovolenou.
Proto mě napadlo žampióny nasušit. Setkali jste se s tím někdy, používali jste sušené žampióny? U ostatních hub je to jednoduché uchování, ale s těmi žampióny nemám žádnou zkušenost. Když je pak dám pod maso či do omáčky, aby byly jako čerstvé.
Pokud někdo sušíváte žampióny, poraďte mi, prosím, zda je to možné. Děkuji. Jaga.
Zdravíčko jaguško
Žampiony se suší úplně stejně jako každá jiná houba.
S výjimkou tzv. babek,ty jsou po usušení škodlivé.
wamp-
pokud myslíte hřiby - proč jsou po usušení škodlivé?!
- děkuju.
Babky nejsou po usušení ani čerstvé škodlivé za jediné podmínky: nejsou napadené plísní, což bohužel velmi často jsou. Ta plíseň je toxická. Problém je spíš v tom, že se moc sušit nedají, jsou to měkké a vodnaté houby.
Zde si počtěte - Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed,"varuje mykolog Jiří BaierZdroj: hobby.idnes.cz/...
Ještě jednou odkaz : hobby.idnes.cz/...
wamp - An,. od onoho pána jsem to slyšela v rádiu na vlastní uši a hlava mi to nebrala. Naprostou náhodou jsem po roce slyšela v jiném pořadu, jak na tuto otázku odpověděl, že to byl vtip! Blbý vtip, ale říkal to tehdy naprosto vážně. Spíš se mi zdálo, že to byl jeho názor, který jiní mykologové rozmetali a donutili ho tak vycouvat. To bychom museli být na játra celá rodina a rodičům je přes 80 let! Babky se suší, samozřejmě v pevném, nikoliv v téměř tekutém stavu.
Babka a rakovina - holý nesmysl od pana Baiera, který se vydává sám za odborníka, ale žádná společnost jej neuznává, je pouhým členem. Chtěl se zviditelnit, straší lidi a někteří mu to žerou.
Ano, žampióny jsou uváděny mezi houbami vhodnými k sušení. Neobsahují až tak moc vody.
Já nejraději konzervuju houby zamražením, protože jedině tak si uchovají maximum vůně a chuti. Nejdříve je ovšem podusím na sádle se solí, aby ztratily co nejvíc vody, tím objem klesne klidně až na 1/3. Pak je nalifruju do mikrotenových sáčků a mám ihned k dispozici polotovar úplně na cokoliv.
Ahoj Jago, už jsi zřejmě "v čudu" , ale to nevadí, přečteš si to až se vrátíš. Tak já žampiony kvůli sušení schválně kupuji. Dělám si totiž své houbové koření a na houby se nedostanu, tak jsem odkázaná na to, co mi dají kamarádky. Dávají mi na smaženici, ale já všechno suším. Loni jsem sušila i klouzky a byla jsem překvapená tím, že voňely víc po usušení, než čerstvé. A suším i ty babky. Když je nouze, člověk nepohrdne žádnou houbou. Takže v klidu můžeš sušit. Teda nevím jak pak chutnají třeba pod masem v omáčce, protože já z nich pak dělám to koření, ale určitě tím nic nezkazíš.
babajaga: už jistě máte nasušeno a víte, že to jde. Nejlépe se na sušení krájejí mladší plodnice, ty velké, už rozvinuté jako paraplíčko se víc rozpadají. Žampiony jsou po usušení normálně tvrdé, voňavé, nerozsypou se na prach. Od sušení možná odrazuje scvrklý a seschdlý vzhled když se najdou na louce staré seschlé. Ale normálně usušit jdou.
K babkám: vždycky se sušily, v lese jich bejvávalo a je mnohem víc než pravých hříbků, kozáků a křemenáčů. Co je ale záhada, jak se i do tenkých plátků hlavičky nakrájené na sušení dostanou červi! Když je babka napohled zdravá a pak najednou je červivá. Kdo tam ty červy zespoda napíchal, nebo jak se do trubiček /výtrusnic/ dostanou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.