Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Originální vietnamské nudle

Od: lola* odpovědí: 40 změna:

Umí někdo udělat smažené vietnamské nudle? Takové ty co si dáte v bistru?=) Chystám se dnes na jarní závitky, ale na nudle nemůžu nikde najít pořádný recept.=/ Prosím prosím moc za pomoc..=)

 

 

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

No fígl je v tom, že rýžové nudle nevaříte, ale pouze namočíte do studené vody asi na dvacet minut. Pak dobře scedíte. Já raději hodím na suchou čistou utěrku a poklepu rukama. Prostě z nich odsaji vodu. No a pak na pánev s rozpáleným olejem pocmrndám rybí omáčkou, nebo světlou sojovkou, rozhodně ne worcesterem, protože ten do této kuchyně nepatří, nebo posypu umletým kořením všelijakých vůní které si mixuji sama a osolím, prostě na co mám chut a smažím prohazováním. Jsou za chvilku. Pokud nemáte pánev Wok, tak na pánvi která se mu nejvíc podobá, tedy menší dno a vypouklé široké stěny. Taková ta náhražka originální pánve Wok.

také záleží na šířce nudlí, ty tenké nepotřebují 20 minut namáčení, ale asi tak deset. Já to prostě dělám od oka jako všechno. Ale koupíte i rýžové nudle, kde je to napsáno, že jsou určeny ke smažení. Důležité je, je nevařit.

lola*

Myslíte že mohu použít kombinaci rybí a ústřičné omáčky?=) Bude to dobré?=)

Lola, můžete. Já také experimentuji. Ústřičná omáčka je hutnější a má dost silné aroma, tak to nepřežeňte. Já mám asi tři druhy rybích omáček, ty jsou tekuté jako voda. Některé jsou z krabů, jiné ze sépií a jiné z míchaných mořských živočichů. Všechny jsou dost slané, tak na to pozor. Třeba tu rybí omáčku dávám i když vařím vývar z vepřových kostí, to radila jedna čínská kuchařka a fakt je pak ten vývar velmi zajímavý a úplně jiný než jenom z kostí. Koukám totiž na videa na YouTube kde vaří opravdu kuchaři vietnamští a čínští. Ale je to buďto v angličtině, nebo francouzštině. Bohužel český takový portál není. To co můžeme vidět na českých videích není moc směrodatné, protože to jsou lidé kteří se tady už narodili a co je na tom nejhorší, přizpůsobili svou národní kuchyni českým chutím a možnostem k sehnání různých ingrediencí. Takže jejich recepty nejsou originální. A to mne nebaví. To je taková ta "česká čína". Ale ve Francii, nebo v Anglii mají tato etnika své celé čtvrtě a žijí tam jako u nich doma a dá se tam koupit úplně všechno. Já tady nakupuji dvakrát třikrát do roka v tom jejich trhu co je u Spalovny v Praze. Tam toho mají na naše poměry hodně, ale také ne všechno. A také musíte vědět co chcete, protože oni česky mluví opravdu špatně. Já tam nakupuji hlavně zmrazené krevety, ty mají naprosto výborné. Jsou drahé, ale já je miluji, tak si vždycky udělám zásobu do pultáku. No a všechno ostatní koření a omáčky a mořské řasy a tak dál.

lola*

Taky bych si tam uričtě nakoupila, ale Prahu a jiná velká města mám celkem z ruky..=/ Bydlím u Šumperka jestli Vám to něco říká..=) A tady bohužel nic takového nemáme.. Proto se musím spoléhat pouze na zdroje ze supermarketu a nebo v čínských bistrech..=)

Existují e-shopy a nemají zrovna nezajímavý sortiment. Jen to chce trochu hledání a porovnávání, než si najdete ten pravý.

lola*

Jenomže v eshopu nenajdete třeba ty krevety a čerstvé bylinky..=/ Přeci jenom ono je to taky trochu o čerstvosti..=) Ano máte pravdu..=) Omáčky a různá koření se tam dají sehnat..=) Ale tržiště je tržiště..=)

majsterjoe*

Ty nudle už jste sehnala? Já se právě vrátil z nůkupů a viděl jsem je v Penny i Albertu. V Albertu měli více druhů. A protože jste mě docela navnadila, tak dnes si nudle opeču pro změnu já. Závitky ovšem vynechám, na to mám jedno dobré bistro a nikdy nedokážu udělat tak dobré jako oni

lola*

U nás v Penny jsem je nesehnala..=/ Ale nechci se chvástat, ale závitky jsem měla totožné s našim bistrem a možná ještě lepší..=) Dělala jsem podle rodile vietnamky na youtube..=) A opravdu jak originál..=)

Lola, to máte pravdu, protože žádné bistro nemůže mít takový sortiment. A ty e-shopy jsem osobně také prohledávala a ceny jsou tam naprosto jiné a mnohem vyšší, než na tom tržišti. A nemají také všechno. Já také nebydlím zrovna blízko, ale rozhodně blíže než Vy, ale zase nejezdím autem, tak musím čekat až mne tam doveze jedna moje kamarádka a proto si dělám vždycky velkou zásobu všeho. Koření jsem se naučila mixovat a míchat sama a mám ho tudíž vždycky úplně čerstvé a voňavé. Ale u nich kupuji právě všelijaké rýžové nudle, voňavou rýži, různé mouky, třeba tapiokovou, nebo tu japonskou směs na obalování řízečků. Je to něco jiného než naše strouhanka. Nebo hořčici v pudru a z té si pak dělám svou domácí hořčici, která má úplně jinou chut než ta co se dá koupit. Tahle kuchyně je přímo alchymie a člověka to musí bavit.


doplněno 28.07.17 09:28:

Lola, tu trávu také kupuji čerstvou, jsou to tvrdé hlízky, které silně voní po citronu. Já ji klidně mrazím do zásoby. Posílám foto, jak má vypadat. Někdy ji prodávají také na trhu v květináči, ale to je k ničemu, protože tady u nás nevyzraje. Mám vyzkoušeno. Je z toho jen taková nat a skoro vůbec nevoní. A při tepelném zpracování vůně zmizí úplně, zatímco u téhle se právě tepelným zpracováním rozvine. A tuhle opravdovou citronovou trávu jsem nikdy nikde neviděla. Teda myslím tím v našich obchodech a ani u Vietnamců. Oni to znají, ale neberou, protože to málokdo používá a neprodali by to. Také jsou dobré ty černé houby a voňavé houby. Ty černé nejsou na rozdíl od těch voňavých ani drahé. Nemají sice žádnou chut, ale v jídle příjemně chřupou a je to hezké i na pohled. Já jsem také milovnice asijských jídel. Vím, že jsem ti moc nepomohla, protože neznám místo kde bys to Ty mohla koupit, ale kdyby měl někdo cestu do Prahy, tak alespoň víš kam zajet.

lola*

Rozhodně mám asijskou kuchyni radši než třeba mexickou..=) Jen škoda, že jsou suroviny tak těžko sehnatelné..=/ Třeba citronová tráva..=/ Absolutně nevím kde ji tu sehnat..=(

lola*

Určitě se tam zajedu podívat osobně..=) A nakoupím si do zásoby..=) Já miluji vaření a hlavně mě baví vařit exotická jídla..=) Takové thajské červené kari..=) Hmm.. Mňamka..=)Akorát jsem teda nevěděla že se dá ta tráva zamrazit..=) Dosti jste mi pomohla..=) A za to Vám mnohokrát děkuji..=)

Lola, není zač. Ráda se podělím o zkušenosti.

 


0x
Tady je správný recept od rodilého Vietnamce.
Dělávám je podle něj.

youtu.be/...
nikdo*

Dík za odkaz. Tenhle díl jsem neviděl.

Já nesmažím rýžové nudle, ale instatntní. Víc nám chutnají. Ale to je na každém, co mu víc sedí.

lola*

Já mám jeho knihu..=) Ale tohle přeci jen není jen o nudlích..=/ Je to s masem a já potřebuji jen čistě nudle jako přílohu..=/

Pro tazatelku...
Když se ti snaží někdo poradit a tráví nad tvým dotazem svůj čas,bylo by záhodno,kdybys alespoň poděkovala.
Je to základ slušnosti.
---
Jinak,co se týče těch nudlí,
každý je dělá jinak.
Ostatně jako všechno.
Již sám název napovídá "smažené nudle."
Tudíž se ty nudle po uvaření zkrátka a dobře usmaží na troše olivového oleje s přídavkem sójové omáčky a trochy worchestru.
Tot vše.
Nevím,proč v tom hledáš vědu.
---
Ještě dodám...
Závitky jsou smažené,nasáklé olejem.
Smažené nudle nejsou k tomuto jídlu vhodná příloha.
Spíše bych volila rýži.
majsterjoe*

Tazatelka chtěla hlavně recept na nudle...

Majsterjoe...Umíš číst?
Recept jsem napsala.
Jinak si každý d.umí odvodit dle videa.Mj.
lola*

Poděkovala bych, kdybych to stihla.. Ale nestihla jsem to byla jste rychlejší..=) Omlouvám se tedy..=/ A nudle se závitky jsou výborné.. Kupuji si to tak už spousty let a ještě jsem s tím neměla problém..

Lolo,děkuji za apel,je to v pořádku
Co se týče tohoto jídla,řadí se do tzv.fastfoodů.
Ještě jsi mladá,
proto s tím nemáš problémy.
Ale nechtěj,aby si na to tělo zvyklo.
Je to opravdu velmi nezdravé !
Nauč se vařit jako vařily tvé babičky.
Tam vede správná cesta ke zdravému stravování.
----
Zdravé jídlo = zdravé tělo.
To si dobře zapamatuj
lola*

Vaření je moje hoby..=) Nudle se závitky si dávám tak jednou nebo dvakrát do roka..=) Jen jsem to chtěla zkusit doma..=) Jinak co se týče stravy.. Vařím normálně omáčky, ryby, těstoviny, polévky.. Prostě na co si vzpomenete..=) Ráda zkouším nová a exotická jídla..=) To si nemyslete, že se cpu jen fast foodem..=) To bych byla za chvíli jak kulička..=)

Dobře,beru

A jak se ti tedy povedly ty nudle?

Pochlub se nám.

lola*

Ehm no.. :D Závitky měly takový úspěch, že mi zmizely z talíře dřív než jsem se k těm nudlím dostala.. Takže nudle se budou konat jindy..=)

Gratuluji ke kulinářskému úspěchu.Nudle budou tedy příště

lola*

Pokud mi je nesní dřív než je dám na pánev.. :D

davidc

Správně udělané nudle jsou daleko zdravější než většina příloh, které se tu normálně dělají.

lola*

A jak se tedy dělají správně?

Wamp, tenhle se narodil u nás.

Suzymon...Nenarodil.

Mluvíte velmi dobře česky. Narodil jste se tu?

Ne, narodil jsem se ve Vietnamu, pocházím z Hanoje. Tady žiju od roku 1989, kdy jsme se sem s rodinou přestěhovali. Snažím se mluvit česky bez přízvuku. V seriálu mám v některých scénách mluvit špatně česky. Občas to není jednoduché.

Zdroj : prima.iprima.cz/...

Wamp, když sem přijel, byly mu 3 roky. Tudíž neprožil vůbec žádný život u nich doma. Nemohl tedy pochytit nic ze své národní kuchyně, protože i jeho rodiče se už museli přizpůsobit našemu trhu. Já se na ten seriál nedívám, ale asi tam má roli kterou zvládá dobře, ale kuchař to není. Není to ani jeho profese. Takže když chci vidět opravdovou vietnamskou, nebo čínskou kuchyni a něco se naučit, budu určitě hledat jinde. Tohle je to samé, jako když si rozkliknu jakoukoli stránku o vaření u nás a tam dávají recepty na naše jídla laici, ne kuchaři. Také to někdy podle toho vypadá. A orientální kuchyně není jednoduchá, je to skoro čarování s bylinkami, kořením a obrovským množstvím všelijakých přísad a příchutí. Takže někdy to věda opravdu je. Proto jsou také ve světě tak populární a uznávaní. Ale tenhle chlapík vaří čínu počeštěnou. Ale pro mnohé lidi je to naprosto dostačující, pro mne ale ne. Asi jsem moc vybíravá a zmlsaná.

lola*

Ale v jeho knize to vaření vypadá trochu jinak než na tom videu..=) Já ji mám a ráda podle ní vařím..=) V Ohnivým kuřeti se opravdu přizpůsobuje české kuchyni, ale v knize je to jinak..=)

Tak to je jiná. Knihu nemám, ale většinou se to dělá tak, že jelikož on je osoba která je populární a známá, tak propůjčí své jméno a vydá se pod ním třeba zrovna kuchařka. Ty recepty však nesestavuje on, ale někdo jiný, nebo si najde originál zdroj. Což není v dnešní době nic nesnadného. Tím spíše, že jeho rodiče a příbuzenstvo opravdu odtamtud jsou a znají řeč. Také se po ní poohlédnu a prozkoumám ty recepty.

 

 


0x

Recept nemám, kupujeme je v obchodě. Ale občas je manžel dělá i ze špaget, povaří v osolené vodě, ne úplně do měkka, slít, propláchnout a potom zprudka orestuje na rozpáleném oleji. Sice to není úplně ono, ale syn to má rád a chutná mu.

 

kepler*

0x

Třeba rýžové nudle se dělají pouze z rýžové mouky a vody. Kdo by se ale s tím patlal, hlavní tajemství je jak udělat tenoulinký plát těsta. Radši koupit hotové.

haf

Znam instantni pecene nudle jako chutnou specialitku, ktera se prodava v podobnem baleni jako instantni činske polevky, ale bohuzel jsou jako polotovar malokdy k dostani, naposled jsem je videl v Penny cca à 9 kaček za jeden balicek, byly hned vyprodane, lidi to kupovali po kvantech, s ruznou prichuti a vsechny dobre, rychla priprava za bezva cenu to láká. Kdo je nekde uvidite, dejte sem avizo, nakoupim do zásoby


doplněno 26.07.17 13:21:

Lola - na pohled ten balicek vypada jako ty polevkove, instantni činske polevky jiste znate, lisi se jen popisem na obale, jen podle toho poznate obsah balicku, neni tam napis polevka, ale pecene/smazene nudle s prichuti.

lola*

A náhodou obrázek nudlí na netu by jste nenašel? Aby jsem věděla co mám hledat..=) Zrovna dnes se chystám do penny.. :D Tak třeba se poštěstí..=)


doplněno 26.07.17 13:22:

Haf - zkusím se kouknout..=) Třeba tam něco najdu..=)

Například tohle


doplněno 26.07.17 13:41:

nebo tohle

majsterjoe*

Ani jedny. Proč taky když se prodávají čisté nudle jako příloha. Bez dalších chutí, aromat a chemie.

Nikdo vám je nenutí - lola si přála obrázek, má dokonce dva.

majsterjoe*

Lola si přála obrázek samotných nudlí...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vietnamské nudle

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]