Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny..=) Tak co dneska vaříte na oběd?=) Potřebuji inspiraci a asi i nějakou tu změnu.=) Předem děkuji za nápady, recepty a tipy..=)
Já se dnes budu mít báječně. Jdu na oběd k mladým, vnuk má 9 let. Dcera vaří skvěle, českou kuchyni málo, takže bude nějaká dobrota, kterou doma nevařím. A taky bude dobré víno a káva a kus dortu. Těším se moc!
Tak se musím pochlubit. My jsme měli lazaně a také hovězí líčka na víně s bramborovou kaší. Každý si vzal, na co měl chut. A taky tyramisu a čokoládový dort. Presované kafe a bylo to bezva!
Večer jsem upekla rychlou kakaovou buchtu s tvarohem...
Recept:
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 pr. do pečiva, 1 hrnek cukru (dala jsem krystal), 2-3 pol. lžíce kakaa, 1a 1/4 hrnku mléka, 1 hrnek oleje, 2 celá vejce.
Náplň: 2 tvarohy (dala jsem ve vaničce), 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 celé vejce (vše jsem promíchala vařečkou).
Těsto jsem rozmíchala ručním šlehačem a trošku větší polovinu nalila na plech s pečícím papírem, pak jsem nalila tvarohovou náplň "cikcak" (je řidší) a na na náplň jsem vylila zbytek těsta, opět "cikcak"
Peče se 30-40 minut na 170 st. nebo podle toho jak Vám peče trouba, dle vašich zkušeností. Přeji dobrou chut...pt
Já se dnes těším na lečo. S chlebem.
Líbí se mi tenhle recept: prosvet.cz/...
Dobrý den, oběd byl včera, tak dnes na něj budu v poledne vzpomínat . Nerozumím tomu, že si neuvaříte to, na co máte chut. Není nutno stále vařit něco nového, když už jsou jídla vyzkoušená. Ocení to vůbec rodina nebo má raději vyzkoušenou jistotu? Takže, nejsem pro experimenty (kterých je plný internet). Zdravím!
Některá jídla (např. guláš) jsou stejně chutově lepší až druhý den a ohřívaná.
lola - jasně, máte čas a zítra je také den. A stejně je nejlepší kuchař hlad .
K večeři byl salát Caprese s čerstvou vekou, a na zítra? Dneska jsem přinesl z trhu dýni hokaido, tak zítra bude dýňová polévka s provensálskými krutony a rybička na másle a na kmínu s bramborem a zeleninou.
Trochu jsem experimentoval, rodina to chválí, tak tady máte můj dnešní recept na dýňovou polévku a lá nikdo. Přečíst nejdřív celé, než se do toho pustíte. Postupně(najednou, jak kdo stíh), se připravují tři součásti.
Ingredience na vývar:
2ks bobkové listy, 1ks pomeranč 1ks skořice
na špičku nože mletého badyánu. Kdo má celý tak jednu až dvě hvězdičky.
2 cm celého očištěného zázvoru, každý podle chuti.
Ty dva cm jsou tak, aby to bylo trošilinku pálivé, ale aby to nebylo otravné.
Ingredience na dýni:
Asi 1,5kg dýně. Není to kritické. 5 stroužků česneku, 1lžička soli(vrchovatou).
Dýně snese klidně celou lžičku, ale kdo použil na vývar Masox, musí dát míň.
1/2dcl slunečnicový nebo olivový olej
Oleje prostě tolik, aby ten slaný česnek, šel namazat na ty dýně.
Ingredience na cibuli:
2 větší cibule, 10dkg másla, štáva z toho okrájeného pomeranče, 2 lžíce medu, 2 dcl bílého vína
1 smetana na vaření(1 kelímek cca 200ml)dle chuti.
Postup
1.) Připravíme si vývar. Já použil drůbeží, někdo třeba zeleninový, jde použít i svařená voda.
Kdo použije Masox rozpuštěný ve vodě, je to na každém, potom ho má hned, ale pozor na sůl,
která se v dalším kroku dává na dýni na dýni. Tam se musí ubrat.
Já si dal vyvařit 4 drůbeží paličky se zeleninou, jako na polévku. Přidáme kůru z 1 pomeranče,
pozor, škrabkou seškrábneme jen vrchní oranžovou kůru. Ta bílá uvnitř je hořká.
Bobkový list, skořici,badyán, zázvor.
Táhneme tak dlouho, jak se vaří obyčejný vývar, no tak dlouho ne. Jak dlouho nás to bude bavit.
Asi hodinu až dvě.
2.) Dýni nakrájet, Hokaido oloupat netřeba. Poklást na pekáč a potřít směsí prolisovaného česneku
utřeného se solí a olejem. Česnek je tam pro chut, olej způsobí, že se česnek při pečení nepálí.
Dáme do trouby péct asi na půl hodiny na 180-200°C. Prostě tak dlouho, aby změkla.
3.) Mezitím orestujeme na másle cibuli nakrájenou na hrubo na měsíčky(bude se mixovat s dýní).
Jakmile začne cibule hnědnout zalijeme ji připravenou směsí z pomerančové štávy, medu a bílého vína.
Odvaříme co nejvíc, dokud směs nezačne hnědnout. Odstavíme. Ochutnáme a vší silou se držíme,
aby jsme to nesnědli jen tak.
4.)Teď to vše spojíme. Do hrnce dáme upečenou dýni z pekáče, orestovanou a odvařenou cibuli, Vývar přecedíme,
trochou vývaru odvaříme zbytky z pekáče od dýní a zbytky z nádoby ve které jsme restovali cibuli,
obé přidáme na dýni, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme podle potřeby vodu a vaříme asi 20min.
Další už je nuda. Rozmixujeme, zjemníme smetanou na vaření, dochutíme solí(když je potřeba),
kdo má rád pálivé, tak dá buď víc zázvoru do vývaru, nebo chilli papričku. Pepř se do toho nehodí.
Když je to moc husté, naředíme svařenou vodou. Musí to být krémové a ne kaše.
Jako vložka provensálské krutony.
A kdo to chce mít extra, tak v tom vývaru povaří třeba chorizo klobásu,
po slití vývaru ji nakrájí na jemná kolečka, a použije jako vložku do talíře.
Ale to už je je obžerství a to desatero zakazuje, tak pozor.
Vím, že je to trochu složitější, než klasická dýňová polévka ale já jsem stará mlsnota.
Dobrou chut.
Rajská polévka, knedlíky plněné uzeným, špenát, smažená cibulka na másle.
Dýňová polévka s kysanou smetanou je strašně dobrá a zdravá. Stejně taková polévka je i z cukety, ale už není tak dobrá. Dneska budu mít těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem.
Dnes jsem sama doma,tak rychlovku,brambory s cibulkou,2 ,,volská,, oka a k tomu meruňkový kompot.
Hniprdo, já bych polovinou nafilovala papriky a s rajskou. Táta rajskou nemusel, mamka mu k tomu dala okurek.
U nás se dělají papriky plnění směsí na karbanátky a vypečou se v remosce bez omáčky a s chlebem. 100x lepší, než s rajskou a to rajskou miluji! V neděli jsem je zrovna dělal, měli krásné papriky za 16,90Kč/kg!
Tak jsem si poctivě přečetla a klávesnici mám celou poslintanou.
Ale ze všech nejlepší oběd má Nikdo. Škoda, že to tam mám na oběd daleko. Halušky jsou něco úžasného, bezvadného...ještě, že se, hoch, zmínil. Musím je taky co nejdřív udělat. Díky za nápad. Jaga.
Plzeň bych mít nemusela, pivo nerada, to ostatní nemá chybu.
Tak at se Vám povedou. Dělám cuketový koláč. Nedávno jsem si je kupovala ty závitky a bylo mi po nich zle. Kdoví co v nich bylo. Lepší je si je udělat asi doma.
Já jsem byla v Lídlu a viděla jsem obědy za 49kč tak vyzkouším -snad si je budu kupovat.Nemusím nakupovat trávit spoustu času u plotny a ještě v tom vedru.A cenově se to dá.Mám to 3minuty do Lídlu.A třeba si pak na sobotu a neděli něco uvařím.
Já ráda vařím,ale jen pro sebe se mi již nechce moc. Uvidím...Budu mít více času na vše ostatní.
Tak to já si pro samu sebe aj buchty upeču nebo si udělám kynuté borůvkové knedlíky na páře /pařák potřu sádlem a na takových 8 miniut/.. Dnes jsem měla červenou čočku s pohankou lámankou / vařeno s bobk.listem /+ zbylý kousek pečeného vepřového. Zítra bude koprovka se ztraceným vejcem a domácí brambory.
Ty obědy z Lídlu nejsou špatné,už jsem je vyzkoušela všechny a příští týden budou zase v akci o víkendu za 35,- Kupuji si je do práce.
Dnes nevařím nic, protože jsem včeta uvařila smetanovou houbobvou omáčku na tři dny, nebot jak se rozleží, je stále lepší a lepší, asi jako svíčková a manžel to pak vyžaduje několik dní a já mám klid. Talíř a příbor odevzdal umytý /vylízaný/.
Milé kuchařinky, každá pečete sladkosti, já ještě nezačala, zato jsem vytáhla před chvíli pekáč z trouby, pekla jsem kuře, bude na zítra:
Ó, nepečený dort! S čím děláte? Já - zakysaná smetana a nejraději jahody. M
Sice už je po desáté, ale sliny se sbíhají... No, ráno mám vánočku, tak to snad vydržím.
S tím tvarohem to musí být skvělé. Já většinou kombinuji jen zakysanou a klasickou šlehačku. Jahody nejraději, ale jindy borůvky, nebo kompotované mandarinky nebo ananas.
Ananas je zvláštní, až agresivní. Ale jednou jsem ho zkusila i na pizze (hawai), a potom už mi nevadil nikde. Dokonce jsem zkusila i bublaninu s ananasem. No, a šlo to Takže když potřebuji něco dodělat a chybí ovoce, plechovku ananasu najdu vždy. Mohu jen doporučit. Opravdu.
"mona", zakysaná smetana, měkký tvaroh ve vaničce a ušlehám šlehačku, přidám cukr. Dnes jsem nakrájela banán, ale v létě jahody, borůvky a mám jej o patro vyšší, aby měli mladí do čeho zakousnout...
"mona", já také jen zakysanou a šlehačku, ale neměla jsem v lednici dost zakysané, tak jsem šoupla tvaroh, uvidíme zítra až se odleží, ale ono se to zblajzne i tak...
já mandarinky ani ananas nemusím, ale mohla bych to zkusit pro rodinu...
Pt je to krása. Umíte sladké. Je to pastva pro oči. Babkazov - kulajdu miluju. Nemám na Štědrý den hlad do odpoledne, kvůli tomu zlatému prasátku a pak se večer nacpu. Dneska bude zas dieta.
Babkazov - včera jsem se tak nacpala večer, až se mi v noci zdálo, že jsem těhotná . V tom snu jsem si říkala, že to není možné.
Dnes si na oběd udělám kulajdu. S houbami, bramborem, vejcem, kopr mám na mražáku. Sice zlaté prasátko neuvidím, ale že bych se nacpala, to ne.
Když nás byla plná chalupa, tak jsme na Śtědrý den obědvali kapra, nakrájeného na podkovy tenké cca 2cm, sůl, česnek, mouka a rychlé smažení. Byly křupavé jako hranolky. S brambory a koumpotem. Moje maminka vždycky uvařila podivnou rýžovou kaši. A všichni jsme z ní byli neštastní. Tak když už jsem měla svou rodinu, zrušila jsem kaši a zavedla kapra na česneku.
Na Štedrý den obed nevařím, polévku a salát udelala včera a dnes odpoledne se bude smažit kapr a řízky. Kdo má hlad a nechce videt prasátko, něco si najde. Děd dostal v poledne trochu polévky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.