Nejste přihlášen/a.
Dnes se mi stalo při vaření brambor, že jsem šel dělat něco jimého a na ty brambory zapomněl. Vzpomněl jsem si na to až už bylo pozdě. Výsledek je vidět na obrázku. Nyní by mne zajímalo jak nebo čím to vyčistit tak aby ten hnek ještě šlo normálně používat a bylo to co nejméně poznat. A nebo bych raději už měl se s tím hrncem raději rozloučit a pořídit si nový?
Také se mě osvědčil prášek do pečiva.
Do kastrůlku vodu na 4 prsty, prášek do pečiva a přivést k varu.
Odstavit, položit někam do sklepa na parapet, do kůlny a zapomenout na něj. 3-4 dny. Opravdu vydržte co nejdéle, nepospíchejte. Poté zjistíte, že připálenina změkla, nabobnala a jde lehce dřevíčkem odškrábat. Poté jemnou drátěnkou dočistíte, případně jemným pískem na vlhkém hadérku. U smaltovaných věcí postupujeme směrem od jemných čistících prostředků k hrubším.
Když už nic jiného nepomůže, pak pěna na čištění trub vyčistí bezpečně! Navíc, drbáním nějakými abrazivy docílíte jen toho, že se v něm bude stále všechno připalovat, přichytávat. Trouby se čistí přípravkem, taková pěna to je. Nastříká se to, nechá nějakou dobu odstát a vlhkým hadrem se setře. Chemie rozloží všechny připáleniny naprosto bez práce. V každé drogerii je jich několik.
Jeden takový, ale malý, také mám, je vyčištěný, ale tmavé otisky tam jsou stále, zkusím ten přípravek na trouby.
Hmmm hezký, nesmějte se ale já vařila vejce na tvrdo a pak jsem vůbec nepřemýšlela jak ten hrnec vyčistím a rovnou ho dala slepicím na krmení. Myslím, že i ten váš hrnec už něco pamatuje a tak bych nečistila ale rovnou by šel.
Jeden hrnec už takto u mne skončil u slepic na krmení. Tenkrát mne ani nenapadlo, že by to ještě mohlo jít nějak vyčistit. Pouze jsem to spálené seškrábal a vydrhnul drátěnkou, ale hrnec i tak zůstal vevnitř černý. Slepicím to ale nevadí.
Nyní když se mi to stalo podruhé tak mne napadlo jestli by to náhodou nešlo nějak vyčistit. Vyzkoušel jsem ocet který jsem nalil do hrnce a nechal (bez vaření) odstát celý den. Pak po vylití octu šlo spáleninu bez větší nánahy seškrábnout a setřít a dočistit jemnou drátěnkou. Nakonec ještě umytí Jarem a na tom hrnci ani není příliš poznat, že v něm bylo něco připálené. Přemýšlel jsem ještě, že kdyby ten ocet nepomohl tak bych vyzkoušel ještě ten prášek na pečení, ale nebylo už potřeba.
Děkují všem za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.