Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vhodná strava pro teenagery?

Od: xcvgbhnjmkl odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, za podzim, zimu a jaro se mi v těle nastrádalo trochu víc tuku, než bych chtěla. Ne, že bych byla tlustá, ale když se ohnu visí mi břicho, když ohnu nohu,zkrabatí se mi kůže ( nevím jak to popsat, prostě tukové zásoby). Řekla jsem si, že to změním, když je to léto ( mám víc času, prázdniny). Začala jsem, že jsem vyřadila nezdravé cukry. Začala jíst pravidelně (jelikož v období školy jsem jedla 3x denně. Začala si vařit konečně zase moje luštěninky, pečenou zeleninku atd. Začala jsem vycházet ven (v období školy přijdu domů a jdu se učit, i když bych stihla jít ven, jsem otrávená a radši sleduju soc. sítě). Začala jsem běhat a hrát badbinton. Začala jsem se těšit na jídlo a mít "pocit hladu". Jenže mě to nějak přestalo bavit a začala jsem z toho být otrávená. A pak jednoho dne projíždím instagram a youtube a tam vidím holky, jak se cpou koláči, donuty, makronky atd. Pak nějaké veganky, které měli nějaké brownies vegan donuty, palačinky a spoustu dalšího sladkého. Začala jsem přemýšlet, protože byly totálně hubené (až skoro vychrtlé), a přitom podle jejich videí (i když to nemusí samozřejmě být pravda, do života jím nevidím) nesportovaly. Zajímalo by mě tedy, co bych měla jíst, zkoušela jsem zdravé sirupy nebo čistě zeleninovou stravu nebo jen občas dát si něco sladkého, ale nic mi nesedlo tak, abych se cítila spokojená. Neměl by někdo nápad nebo nesdělil svoji zkušenost, jaký má jídelníček? Když si dám jednou sladké, nepřestanu a chci pořd dál, a pokud si nedám, cítím se naštvaná :D. Když nad tím přemýšlím, to co tady řeším, je úplná blbost, podle toho co lidé snášeli dříve. Byli rádi, že mají koláče a snažili se nacpat si žaludek co nejvíc :D
Vždycky jsem si říkala, jo začnu jíst jen zeleninu a vše bez cukru, atd.. a bude to v pohodě, ale ono to nejde.
Chtěla bych poradit, jestli má někdo nějaký tip, co bych měla jíst, neměla, kdy si dávat sladké, nebo nedávat. Třeba dlouhou dobu mám chut na donuty (koblihy), avšak domácí, umím je skvělé, avšak kvůli tomu, že jsou nezdravé, přestala jsem je jíst, jako 17 letá teenagerka.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

1x

Dobrý den, vhodná strava? Strava v přiměřeném množství a čase, vyvážená, bohatá na živiny a vitamíny, pestrá, zdravá a chutná. Nezaměřovat se jen na něco konkrétně a jednostranně, nepodléhat modním vlivům a zaručeným radám (dietám), používat vlastní mozek a "poslouchat" své tělo (co mu svědčí). Dodržovat pitný režim, pohybovat se, tělo zpevňovat a hlídat si váhu. A mít i jiné starosti, než je strava. Zdravím!

 

eulalie*

1x

Dobrý den. Moje rada je pestrá strava, od každého něco v menších dávkách a pohyb k tomu. Proč se trápit tím, že nebudete jíst nic sladkého, když to stejně dlouho nevydržíte? Máte chut na pečenou kachnu se zelím? Tak si malou porci dejte. Máte chut na zeleninový salát? Snězte ho. Obecně by se mělo jíst hodně vlákniny, ta je zdravá na střeva. Ptala jste se na sirupy - v malých dávkách i ty jsou fajn. Pro změnu chuti apod. To píšu, nemáte-li nějaké zdravotní omezení. Ze stévie toho moc neupečete, k třenému těstu je třeba cukr a ten třít. Když nejste vyloženě obézní, tak bych to tak nehrotila. Z vychrtlin si příklad neberte, to není zdravé být anorektička. Ty si většinou zdravotně ubližují.

 

elane

1x

Váš největší problém asi bude, že po těch koláčích, donatech, makronkách, atd. v hloubi duše toužíte a těm holkám, které se jimi cpou, je závidíte. Nezáviďte, není co závidět, taková strava se lidem podepíše na zdraví. Třeba ne hned, ale za pár let, budou chodit po doktorećh s "civilizačníma" nemocema, a většinou jim nikdo ani neřekne, že si svoje nemoci způsobily nezdravým jídlem, že mají tělo zanesené škodlivinami, kterých se tělo nemůže zbavit. Fyzicky pracující jsou na tom líp, pohyb a námaha spoustu škodlivin v těle odbourá. Ale ti, co se moc nehýbou, mají smůlu.

Nezáviďte nikomu koblihy, berte je jako nepřítele, který vám ničí zdraví. Bílá mouka, cukr a tuk je pro tělo hodně špatná kombinace.

Mě kdysi otevřela oči knížka manželů Diamondových: Fit pro život. (V antikvariátech jí ještě občas mívají.) Když pochopíte vztah mezi potravinami, jejich funkci a význam v těle, nebudete chtít jíst to, co vám škodí. A když budete jíst zdravě, zhubnete bez problémů.

 

72mona3*

0x

Nelze se dívat na hubené youtuberky jak se cpou a jsou hubené. Jak to dělají? Třeba zvrací. Nebo jim příroda nadělila skvělý metabolismus. Taky takových pár znám. Cpou se a jsou jak lunt. Z toho vyplývá, že se nelze slepě řídit zaručeně fungujícím jídelníčkem jiného člověka. Metabolismus a geny, to je zázračná kombinace.

Všeobecně platí, že se máte hýbat, protože tak tělo lépe spaluje. (Ne silově, ale vytrvale.) Strava má být vyvážená, nepřecpávat se, ale ani nehladovět. Většinou si něco dáme jen proto, že máme chut a ne protože máme hlad. Velký podíl zeleniny a ovoce, libové maso, ryby. Pečivo také nepřeháněj, vybírej žitné nebo celozrnné. Důležité jsou proteiny. Cukr je návykový, proto s ním opatrně. Když si něco kupuješ, sleduj množství tuku, cukru, soli - vždy vybírat potraviny, které jich mají míň. Dost pít, ale ne ochucené minerálky a jiné přeslazené břečky.

Hodně pomáhá, když se píše každé sousto, co jsme ochutnali. Zpětně se zjistí, co už bylo nad limit. Já třeba ráda ochutnávám. Ochutnávám tak často, že to vydá za kompletní jídlo , ale mozek hlásí, že dokud si to nedám na talíř, tak jsem vlastně nejedla.

A hlavně to nepřeháněj. Někdy je náš subjektivní pocit mylný. Ty si můžeš myslet, že musíš zhubnout, ale ostatní s tebou souhlasit nebudou. Takže nehubni, jen se snaž žít zdravěji. M.

 

lucka*

0x

Ahoj,

na youtuberky bych se opravdu neohlížela, lidé jsou v tomhle schopni mlžit dokonce i když s někým mluví z očí do očí natož pak přes youtube :D Navíc přesně jak tu už píší ostatní, každý z nás je přeci jenom jiný, každý reaguje trošku jinak. Ideální Obecně pak platí, že ideální je jíst častěji menší porce, pokud možno pestré stravy a není pak třeba dělat si starosti s tím, když si člověk tu dá nějakou sladkost, zmrzlinu a tak, tady zase něco smaženého.. Samozřejmě se to musí prokládat pohybem. Já se snažím jíst tedy dostatek zeleniny, ale sladkému nebo ,,nezdravému" se nevyhýbám, nezdravé není takřka nic, pokud se to nepřehání s množstvím. Na druhou stranu docela dost sportuji a s postavou jsem spokojená (někde tu mám i foto v jiné diskuzi). Jinak pokud bezpečně víš,že nemáš dost silnou vůli, když si dáš něco sladkého, že nezůstane třeba jen u jednoho donutu, pak jsou jen dvě cesty.. buď makat na své vůli, ale to chce sebezapření a bude to nepříjemné :D a nebo se toho prostě vyvarovat a opravdu vyřadit sladké uplně.. Jen je dobré vědět, alespoň z toho,co o metabolismu vím já, že tělo se přizpůsobí menšímu příjmu kalorií.. a o to pečlivěji je pak ukládá, když ,,podvádíš" a něco sladčího si dáš.. Jsou holky které rychle zhubnou nějakou dietou, pak ji ,,sem tam" poruší a každá tučnjší večeře zakončená dezertem je na nich vidět.. Je to na Tobě

 


0x

Když se nebudeš přejídat a budeš jíst 3x denně o trochu menší porce, než jsi zvyklá + 2 lehké svačinky, ovoce, zelenina a mezi jídly nebudeš nic mlsat křupkat a "odměňovat se", přidáš pohyb, budeš hubnout, aniž by ses nějak trápila a tělo si říkalo, že má hlad. Nějaké posilovačky na bříško si pohledej, ale opatrně, nepřeháněj to, protože tě to bude bolet, znechutíš si to. Jen tak, jako pohoda. A tak by sis to měla zapamatovat a dělat i nadále. Nejhorší je, když si někdo řekne: NOVÝ ŽIVOT, OD TEĎ TO BUDE JINAK! to je to nejhorší, co člověk může udělat. Jakoby zahodit a pohrdat tím, jak žil doposud. Ne, jen malé změny! Jíst méně a pohybovat se více. Stačí více chodit a kam se dá doklusat, tak nezaváhat. Není třeba spešl boty tričko. Stačí jen to, co máš na sobě. Ale to zlepšení mít i nadále! Žádné bolavé svaly, hlad a naštvanost. To pak po chvíl končí: Já bych se na to mohla 123! Takže, všechno v pohodě! bA nečekat za 24 hodin změnu. Jak rychle jsi nabrala, skoro tak dlouho musíš shazovat.

lucka*

Můj oblíbený spisovatel (a geolog a vědec) pan Václav Cílek to říká uplně stejně, i když ne téma ekologie, ale jde o princip.. Líbilo se mi, když říkal, že není dobré, pokud chtějí lidé ze dne na den žít hrozně čistě, ekologicky ,vzdají se auta, začnou vše 100% třídit, nekupují si nové elektrospoteřbiče atd.. že je lepší, když se zamyslí a zkusí ušetřit třeba 5% za topení, nebo elektřinu, nebo jen jezdit tím autem méně, když to udělají najednou a ,,vrátí se na stromy" pak se obvykle třeba po roce dvou unaví a vrátí se tam, kde byli.. čili je lepší dělat drobné pokroky, ale pořád

 

liska*

0x

xcv, nevím, co píšou předchozí, ale určitě si z každého vyberete. První, co omezte, je cukr, zákusky ,tyčinky, koblihy, oplatky, sladké limonády, colu. Hlavně nejíst to sladké, v čem je mouka a tuk. Místo toho jezte zdravé sladkosti, jako banány,sušené švestky, křížaly, fíky, rozinky a doplňte to mandlemi, vlašs. ořechy. Pokud čokoládu, tak hořkou a jen pár čtverečků! Všechno tohle má sice dost kalorií, ale je v tom hodně vitaminů a minerálů, které potřebujete. Některé se i podílejí na spalování tuků, podporují vstřebávání jiných vitaminů a minerálů a udržují tělo v kondici. Z toho vyplývá jíst velmi pestře! Ke všemu, co jíte, si přidejte zeleninu, třeba jen zelenou petrželku nebo česnek, papriku, ředkvičky, kedluben, pórek, salát, řepu, mrkev, hrášek,rajče,okurek,zelí, klíčky. Denně více druhů. Dobré jsou saláty s citronem nebo jablečným nebo vinným octem, lehce osladit lžičkou medu. Nebo hlávkový salát zalitý kefírem, taky s troškou medu.Do toho nějaká semínka / třeba sezam/ Jezte často zeleninové polévky čiré nebo zahuštěné pohankou- lámankou nebo oves. vločkami. Z mléčných výrobků jsou nejvhodnější kefír, tvarůžky, možná Lučina nebo mozzarela.Určitě ne taveňáky a tučné sýry ani tuč. jogurty. Pečivo jíst celozrnné. A raději chleba, než rohlíky a těstoviny. Ty Vám nic nedají. Masa - nejlepší je krůta, králík, ryby.. Aby se Vám nestýskalo po sladkostech, zobejte kvasnice, nebo z nich pomazánku / do rozpuštěných na pánvi klepnout vejce/, vařte si zelené fazolky a klíčky. V tomhle jsou látky, které pomáhají srovnat hladinu cukru v krvi. Používejte rostlinné oleje, nejlépe za studena lisované, jako panenský olivový. Na smažení řepkový. Vyhýbejte se levným uzeninám, tučným masům, chipsům a smaženým hospodským jídlům. Naučte se jíst bulgur, jáhly, pohanku. Místo másla zralé avokádo. Vařte si luštěniny, brambory ve slupce. Zmenšete velikost příloh. Kalorie nepočítejte! Zvažte se, změřte si obvody pas, boky, stehno,.../. Zapište a pak dlouho nic. Tělo se bude přebudovávat a to trvá týdny. V hlavě si usaďte myšlenku, že jste lehká, pohyblivá, štíhlá a tak se i pohybujte. Nejvíc jezte po ránu, snidejte. Během dne často pijte holou vodu nebo citronádu bez cukru.Každý den si běžte zaklusat, zaplavat, projet na kole, nebo aspoň na vycházku. Nepřežeňte to, zpočátku jen do půl hodinky a svým tempem. Postupně prodlužujte dobu pohybu. Svoje tuky začínáme spalovat až po 45 minutách pohybu. Výborná je túra nebo chůze s holemi.Po příchodu zařaďte zpevňující cvičení na břicho ap. Všechno tohle se lépe provozuje ve dvou. Nemáte kámošku, které taky vadí špeky a chce s tím něco udělat? Než usnete, ještě si ty špeky na břiše a stehnech pomasírujte, promačkejte.


doplněno 10.07.17 21:13:

Přečtěte si knížku Hany Synkové: " Byla jsem tlustá, jsem jaká jsem."

xcvadal

A co si myslíte o sirupech jako agáve, javor., datl. nebo kokos. cukr, stévie melasa panela atd? Přece jen občas bych si upekla něco, podle mě uplně bez cukru to nejde, či se mýlím? Co cukr nahradit tímto? Mělo by to nějaké výhody?

A proč nenahradit medem?

elane

S datlovým sirupem pro výrobu cukroví mám dobrou zkušenost. Sirup si ale vyrábím sama. Datle namočím na pár hodin do vody, pak je odpeckuju a rozemelu. Sirup pak míchám s kokosem a/nebo drcenými ořechy, mandlemi, slunečnicemi, popřípadě přidám kakao, karob, drcené - umleté křízaly, nebo co mám zrovna po ruce.

Kuličky hmoty z těchto surovin obalím v kokosu, kakau, karobu, drcených ořechách, atd... Jenom se po nich zapráší.

Výhod je spousta: superrychlá výroba, zdravé ingregience, absence mouky a bílého cukru, šetření s energií (na pečení), žádné nepovedené nebo spálené pečivo - sní se naprosto všechno. Vřele doporučuji.

liska*

elane, díky za námět. Zase jiná varianta na vánoce.

 

liska*

Stevie je ryze přírodní sladidlo. Tam kalorie nejsou, ale ta sladkost je taková hořce prázdná. Melasa je úžasný zdroj všech minerálů, železa, mědi, selenu ap., ale chutná, jako pendrek a voní, jako dehet. Když chci, aby to bylo jen málo sladké, ale bez cukru, tak stačí snad jen rozinky, nebo poklást nějakým ovocem. Těsto z mouky? Tak už to bude buchta, což na hubnutí teda není.

 


0x

Jestli máte chut na sladkou "buchtu", tak zkuste fazolové brownies (jestli vás ten název nenadchl, tak chutově je to výborné, pokud máte ráda kakaové pečivo). Recept je zde kattyveganza.com/...

Trošku jsem si přípravu přizpůsobila, dávám 1 konzervu červených fazolí z Lidlu (tj. něco přes 250g), zbývající ingredience ve dvojnásobném množství, protein jsem koupila v DM, ale lze nahradit moukou nebo rozemletými vločkami, dávám tam trochu cukru (cca 20 g), aby zákusek neměl z té stévie takový "chutový ocas", případně můžete přidat semínka. Celé se to hodí do mixéru (přidávám ještě mléko, protože se mi zdá hmota hustá) a rozmixuje na kaši. Peču v pekáčku cca 18x18cm a čtvrtinu si dávám na svačinu s tvarohem umíchaným s kapkou stévie. Je to dost syté.
Na těch stránkách najdete ještě další recepty, vyzkoušejte.

 

liska*

0x

Máš trochu zkreslenou představu, jak lidé dřív skromě žili, když napíšeš, že se nacpali koláčema. Před dvěma sty lety právě obyčejní lidé tenhle náš cukr vůbec neznali. Četla jsem knihu z dob napoleonských válek, kde se prostá dívka dostala na zámek a viděla, jak si kněžna máčela jahody v bílém prášku. Ona tak poprvé ochutnala slavný cukr v 18 letech. Kolik kilo cukru muselo zpracovat Tvoje tělo za tu dobu? Ona dosud znala jen med a sladké ovoce. Tenkrát byli lidé štíhlí, vyrůstali na bramborách, zelí, fazolích, chovali kozu či kravku, sbírali jeřabiny, ořechy a byliny. Maso a máslo, jen svátečně. A takový koláč ochutnali třeba jen jednou dvakrát za rok. A makali v chlévech, tahali dříví, dělali na poli,vozili obilí do mlejna,sváželi seno, dlouhé kilometry chodili pěšky, aby prodali nějaké to plátno či jiný výrobek.

 

liska*

0x

Jednu zajímavost. Výrok, že imunita sídlí ve střevech teď rozebírají dopodrobna i s tím, proč mame jaké chutě, sklony k jakým nemocem, obezitě, depresím a pod. V časopise TÉMA z 30.6.2017 dvojčíslo 26-27 je to hned první článek na několik stran.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]