Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak dlouho vařit květák?

Od: frantas odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,
jak dlouho vaříte květák, když ho pak chcete obalovat a smažit?

Děkuji

 

 

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska*

3x

Nevařím, obaluji syrový. Malé kusy se propečou / jako maso/ a velké dávám dopéct do horké trouby na rošt z minigrilu v pekáči, kde se nejen dopečou, ale i okape z nich mastnota a jsou pak křehké.. Nikdy jsem květák nepředvařovala.

 


1x

Vyjádřím se blbě: Než změkne. Obvykle tak 20-30 minut.


doplněno 15.06.17 14:45:

Máte pravdu, ten čas jsem přehnal. Obvykle kolem 5 minut.


doplněno 15.06.17 16:02:

Způsobů spousta, každý jiný a výsledek skoro vždy stejný Ale mám další nápad, dám nové téma.

čas přesně nevím, ale už do 3-5 minut bych do něj píchnul jestli je poloměkký. Do měkka nevařit, po smažení by z toho bylo bláto. 30 minut je nesmysl, pokud to není dáno do studené vody, pomalá plotna a čas celkový.

 

hahanaj*

1x

vkládám do studené vody , jakmile začne voda vřít vypnu a po chvíli vyndám ,aby růžice držely ještě pohromadě a nerozsypaly se

Záleží na vlastní chuti. Znám lidi, co ho ani nevaří, jen smaží na pomalo. Já do něj průběžně píchám jako do brambor abych kontroloval konzisenci. Jak jsou štachle téměř hotové sleju a zchladím studenou vodou aby se mi na ceďáku dál neměknul setrvačností.

 


1x

V životě jsme doma nevařili květák před obalením, zůstane krásně křupavý. Obalujeme v těstíčku a je mnohem lepší, než v trojobalu.

 

sebod*

1x

Máme radši nevařený, rovnou obalovaný a usmažený. Ale děláme ho na hodně malé kousky , takže při smažení krásně změkne.

 


1x

Opravdu jen chviličku, při delším vaření se pak při obalování rozpadá. Těch pět minut, hlídejte to, píchnout do koštálu, aby se nepřevařil.

 

hnipirdo*

0x

Pokud jde do koštálu lehce zabodnout vidlička, je květák připravený k obalování a smažení.

 


0x

Dobrý den. Vkládám do studené vody a když se začne vařit, tak růžice vyndám. Vkládám je tam tím odřízlým dolů. Pak ještě probíhá tepelná úprava smažením. Já to dělám na pánvi, ale ve fritáku bych to možná ani nepředvařoval, ale smažil déle na méně stupňů.

 


0x

Na smažení vařím jen chviličku, spíše proto, aby nasákl sůl. Mám ráda menší růžičky, prosmaží se i syrový.

 

ladinpraha*

0x

Květák se u nás nikdy nevařil. Smaží se malé růžičky, o syrový koštál býval někdy i boj.

 


0x

Na růžičky rozdělím a dávám do horké vody napřed ty větší kousky, počkám minutku dvě a pak přidám ty malé a počkám zase minutku či dvě. Do ničeho nepíchám, není to potřeba, protože květák vařím už půl století a tak vím, že stačí těch pár minut. Na cedníku propláchnu studenou vodou, aby se zastavilo "dodělání" růžiček. Chvilku nechám okapat a pak obaluji a smažím v kastrůlku kde je dost oleje. Růžičky musí plavat a musí se nechat lehce obrátit, aby byl kolem nich prostor. Ne je tam nacpat nahusto. A neměly by se dotýkat dna kastrolu, protože pak hrozí připálení. Miluji ho s tatarkou, samozřejmě domácí a k tomu nějaký dobrý zelený salát. Už se tady oblizuji až za ušima.

 


0x

Byla jsem kolem poledního na trhu (na "trhu"... těm našem libereckým parodiím se jinak říkat nedá) a měli tam krásný květák. Nekupuji ho, sama celý nesním a mražený mi, kupodivu, nechutná. Ale kdyby tohle vlákno bylo ještě před tím nákupem, tak bych neodolala.

Jo a květák vařím minutu, pak vypínám, mám ho ráda křupavý

iz*

Květák se dá rozdělit, část zmrazit a časem jej použít třeba do polévky. Pokud si květák zmrazím sama, v polévce ani nepoznám, že nebyl čerstvý.

Nebo jeden den část usmažit a druhý den zbylou část jen dovařit → s máslem je výborný. Hodně lidí používá i osmahnutou strouhanku, ale bez té se obejdu... (–:

K otázce: Před další tepelnou úpravou květák nevařím. I květák jako mozeček dělám ze syrového.

 


0x

Kvetak nevarim, pecu ho rovnou v troube.
Vysledek vypada stejne a dceri to chutna take.

 


0x

A když ho převaříte, udělejte květákový mozeček s bramborem, ten také můžu.

 

kvetak*

0x

4 minuty v mikrovlnce se 3 lžícemi vody

 

mpp

0x

Fakt jen chvilku. Dám do vařící osolené vody. Je to minuta, dvě, max. tři. Rychle ven. Jako nudle, těstoviny, další zelenina a pod. Hodně lidí má tendenci suroviny rozvářet. Nejsou pak tak chutné.

liska*

Předvařím ho, pokud z něj plánuji placičky, kdy se květák, až vychladne, rozmačká , smíchá s vajíčky, moukou, osolí a ochutí muškátovým květem. Snadno se to pak smaží, když je to naplacato.Nejlíp na sádle. Mně to chutná víc, jak smažená klasika.

 


0x

Doma jsme květák nikdy nepovářeli. Mladý a křehký rozděli na růžičky, obalit, pozvolna smažit. Hodně pomalu.

Dneska už zuby neslouží jako dřív, povářím ho. Budu ho dělat právě dneska. Do horké osolené vody a max. 3 - 5 minut. Nesmí se převařit, jen kapánek změknout. Časem to vychytáte. Pokud jej pozačátku převaříte, lze z něj udělat buď květáková polévka, nebo květák jako mozeček. Rozmačkat jej na osmaženou cibulku, vajíčko, pepř, sůl. Je to také chutný oběd.

Dneska bude s brambůrkami a rajčatovým salátem. Je to dobrý oběd, docela se na něj těším. Děda tolik veselý nebude, ale jíst se má všechno. Tak at si dá. I když maso by přijal raději. . Jaga.

Jsem sama, květák celý nespotřebuji. Miluji když ho povařím, uberu na smažení a o pár minutek nechám část ještě vařit. Sliju, vyklopím na talíř, posypu nahrubo strouhaným sýrem, posypu nasucho osmaženou strouhankou a nahoru dám plátky másla. Přiklopím a nechám ustát nebo když jsem pomalá, šoupnu do mikrovlnky, rozpustit sýr! Tatarka, salátek, veliká dobrota. A rychlá!


doplněno 16.06.17 11:22:

Zítra se těším, uvařený květák, naštouchat, přidat uzený sýr nahrubo nastrouhaný, česnek a vajíčko. Placíčky, do strouhanky a smažit. Fakt se těším.

Jenom uvařený, politý máslem a osolený - ujedla bych se.

 

nejste jediná, ale ty následky potom...

Člověk se musí umět obětovat - hlavě pro "dobrou věc"

 

culdabulda1*

0x

- nejchutnější je květák obalovaný a smažený za syrova - tak se nejlépe zachová jeho pikantní chut.

 

cicky

0x

Zhruba stejně dlouho, jako vařím vepřový řízek před smažením.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hořký květák

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]