Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zmrazení bezinkových květů

Od: zmatenka® odpovědí: 13 změna:

Teď je čas kvetení bezinek v plném proudu. Máme rádi z květů doma připravenou "limonádu" a ta doba kvetení je tak krátká a limonáda se nedá dlouho skladovat... Myslíte si, že když si natrhám bezinkový květ a dám ho zamrazit, že si později budu moci limonádu připravit v takové kvalitě jako v sezoně? Nemáte někdo zkušenosti? Mimochodem, sirup si dělám do zásoby na celý rok, ale není to ta pravá "limonáda" .

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Bezovou limonádu dělám každoročně - už mám naloženo. Je to asi už 20 let, napadlo mě totéž, co Vás. V mrazáku bylo místo, natrhala jsem čerstvé květy, opláchla a naskládala do mikroten sáčků, vždy na 1 dávku. A těšila jsem se, že si udělám oblíbenou limču i v době, až bez nepokvete.

Dopadlo to špatně. Květ v mrazničce úplně zhnědnul, ztmavnul, po vyjmutí ze sáčku byl jako hadry. Nešlo z toho udělat nic, vyhodila jsem to. Ale zase mám o zkušenost víc, nic to nestálo, jen vím, že tudy cesta k limonádě nepovede.

Užívejte si jí, dokud bez kvete. Ze zkušeností vím, že jsem květy sehnala i v červenci. Někde ve stínu, na každém keři třeba jen 2 - 3 květy, musela jsem toho hodně obejít. Dalo to práci, ale našla jsem. Jaga.

 

72mona3*

0x

Přiznám se, že mrazení mě nenapadlo. Každoročně si květy suším. Používám na čaj a horké nápoje při nachlazení. Myslím, že i na limo by to šlo, jen jsem to ještě nezkusila M.

 


0x

Jak děláte bezinkovou limonádu? 5 květů, 25dk cukr, 1 citron, 2,5l voda. Vodu s cukrem svařit, nechat zchladit, do láhve bezinky, na kolečka citron, zalít vodou s cukrem a nechat ustát 8-10 dnů na teplém místě?


Babko, přesně tak, asi máme stejné zdroje . Množství květů dávám podle jejich velikosti, tuto jednu dávku mnohokrát násobím, a dělám to tak dlouho, dokud nacházím květy. Ale je fakt, že do července se mi to asi nikdy nepovedlo... Zkusila jsem tedy dnes dát květy do mrazáku, ale neoprané, suché a bez vzduchu do zipového sáčku. Uvidíme, jestli se to osvědčí, vyhodit to můžu vždycky, že? Díky všem za názory a rady.

 


0x

Vždyt se dá i zavařit.

-

Já jsem letos chtěla dělat i akátovou limonádu, ale celý květen je takové horko, že akáty odkvetly strašně rychle - než jsem se pořádně odhodlala, sebrala jsem už jen pár čerstvých květů. Ostatní byly oschlé a už bez vůně.


doplněno 02.06.17 14:50:

My doma bezinkovou limonádu zavařujeme vždycky a vydržela by, myslím, do příštího roku (kdybychom ji mezitím nevypili ). Můžete se podívat i sem: menudomu.cz/...

Já to dělám podobně, akorát těch květů tam dávám víc.


Ildiko, zavařit? Co a jak?

 


0x

Docela dobrý nápad, klidně bych je zmrazila k pozdějšímu použití...štáva, med, limonáda a pod., kosmatice asi ne.

Maky, asi jste nikdy bezové květy nezamrazila. Proto se domníváte, že to jde.

Já jsem je zamrazila a tvrdím, že z toho nejde nic. To není teorie, ale skutečná praxe. Nebylo to vůbec k ničemu.

Pokud máte v mrazáku místo, zamrazte několik květů a za měsíc či dva sem můžete napsat svou zkušenost, co z toho bylo. A jistě mi dáte za pravdu. Jaga.


Babčo, myslíš, že to "na sucho" nepůjde? Už mám od dopoledne asi 20 květů v mrazáku. Teď jsem se na ně koukla, jsou zmrzlé, barvu si zachovaly, a tak jsem zvědavá, co s tím bude dál. Dám vědět, až je budu zpracovávat.

babajaga, tak to mne zajímá, zkusím to, nikdy jsem to nezkoušela, vůbec mě to nenapadlo.Dám vědět, jak to dopadlo

 

suzie

0x

Bohužel než jsem si přečetla tuhle diskuzi, už jsem měla pár květů zmražených, podívala jsem se na ně asi po týdnu, a byly zhnědlé. Tak tentokrát jsem se je rozhodla zamrazit do ledu normálně do sáčku, a nevidím jediný důvod, proč by to nemělo jít, zhnědout by neměly, jen zabírají víc místa v mrazáku.

fram

Pokapané citronem pravděpodobně nezhnědnou, třeba jako hrušky, ne? Mražte polotovar: květy citron cukr (trochu).

Ale nevím, květů mi také přijde málo, když objem tak lepší se mi zdá ředit vodou sirup.

 


0x

Ahoj limonádu z květů bezu dělám podle receptu dědy a je vynikající. Do 5L sklenice naleji vodu dám tam půl citronu nakrájeného na čtvrtky (víc ne, protože pak už je to moc citronové), podle oka cukr a cca 6 bezových květů. Podotýkám, že vodu nepřevařuji dávám normálně z kohoutku. Pak na to dám igelitový pytlík a zagumičkuji. Nechám 2 dny ve špajzu a pak podávám s ledem. Super, vůně bezu je přenádherná. Zrovínka teď u psaní příspěvku si tu bužíruji bezovku

Jinak to zmrazení už mě taky napadlo, protože přesně, jak jste psal(a), tak květy jsou strašně krátkodobá záležitost.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]