Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co dát do poctivé česnečky?

Od: jakub7852 odpovědí: 23 změna:

Dáváte spíš vařené brambory nebo orestovaný chleba? Cibule ano či ne? Dále nevím jestli se dává kmín.

Majoránku mám rád takže ta tam pujde. Česnek je samozřejmost. A asi kousek sádla.

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hoststary*

5x

Poctivá česnečka? Česnečka byla odjakživa jídlo chudých, nejchudších. Pouze na prkénku utřený stroužek česneku s trochou soli, vložit do talíře a zalít vařicí vodou.

K tomu se do polévky nasypala hrst kostiček ze starého chleba, lehce upraženého na pánvičce na sucho nebo na trošce másla, nebo se pánvička vymazala papírem od másla. V lepších dobách se místo chleba nakrájely kostičky ze starších rohlíků a lehce nechaly osmahnout na trošce másla. Hezky česky - kostičky, žádné krutóny nebo jak se tomu dnes moderně říká.

Nic víc. V lepších dobách se do česnečky ještě přidala hrudečka másla, aby na polívčičce byla alespoň mastná oka. Po opici je česnečka úžasný lék a chtít do ní přidávat nějaké moderní přísady, například sejra, je něco jiného, to už není pravá, poctivá česnečka chudých.

 

lidus*

2x

Já vařím česnečky dva druhy. 1. uvařím 3 brambory, rozmixuji ponorákem, přidám smetanu ke šlehání, namačkaný česnek, mraženou majoránku se zahrádky , opražený chleb na talíř. 2. Orestuji na plátky nasekaný česnek na sádle, na kostičky brambory, voda, sůl, majoránka sušená, namačkaný česnek, obláčky z vajíčka. Manžel miluje tu první, vnučky tu druhou.

 


1x

Česnečka je velice jednoduchá. Když jsme jako děti přitáhly navečer vymrzlí z bruslení a babička jí měla horký hrnec, ta zachutnala.

Vodu z brambor ve velkém, co vařím jako přílohu, nepoužívám. Je zbytečně škrobovitá. Snad by se to dalo s vodou z nových brambor, ale ty současné, v té vodě už nic výživného není.

Do vody dám povařit pár kostiček brambor. Ne mnoho. A z těchto 2 - 3 menších brambor to nevadí. Když jsou poloměkké, přidám lžíci vepřového sádla /doma škvařené/, špetku kmínu, pepře, majoránku. Poté kostku masoxu /už vidím, jak by mi nadávali v pořadu Prostřeno/ a trochu Podravky na dochucení. Dosolit, někdy to ani není třeba. Česnek prolisuji až těsně před stažením polévky z ohně, když se vaří, ztrácí svou chut a sílu. Posypat nakrájeným šnytlíkem, nebo petrželkou.

Cibuli ani vejce nedávám. K polévce je možné přikusovat chléb, nebo si ho nalámat do talíře.

Někdy z rohlíků osmažím na másle - ani kostičky, ani krutóny. ale podle své babičky. Ta tomu říkala jedině PUCKY! Jaga.

 

vykuk*

1x

Naházejte tam co chcete. Mě učili, že " dobrý prase všechno spase".

A neobviňujte ostatní, kterí tam dávají něco jiného, že dělají nepoctivou česnečku.

Sto kuchařů udělá sto různých jídel, at už jde o cokoliv.

Jsou jen dvě měřítka. To co vám chutná a co ne. Nebo raději budete vařit to co vám někdo poradí, že to je to poctivé?

 

pohanka*

1x

Ptáte se na poctivou česnečku! Co to ale znamená? Poctivá! Je základ, který si vařili obyčejní, chudí lidé a a postupem času si v každé rodině, nebo vesničce, kraji, když bylo čím, tak vylepšovali. Takže pro každého to bude trochu jinak.

U nás se vařily brambory, mírně osolené, dalo se více vody, mohlo se dát trošku drceného kmínu, hlavně jak je doporučováno na jaře. Na prkýnku se kulatým nožem rozetřel oloupaný česnek s trochou sole, pepře a majoránky, utvořila se taková hustá kašička. Dříve nebyla ta udělátka-lisy, tak moje babička třeba třela česnek paličkou v talíři, nebo misce. Česnek se tak více rozvoněl a pustil štávu.

Na talíř se každému dal kousek sádla, kousek česnekové pasty a zalilo naběračkou vodou s bramborem. Někdo vložil sádlo i hmotu do odstavených brambor. To je asi rychlejší a jednodušší způsob, když byla velká rodina

K česnečce se mohl podávat chleba, pokud již nic jiného nebylo.

Dnes si tam můžete přidat i vejce, šunku, opražený chleba atd. Pokud se přidá cibule, tak už to není česnečka. Možná se někde k česnečce podával vařený brambor ve slupce, ale to jsem nezažila.

Jenom z vody se vařila v hodně chudé rodině a musím říci, že já ji také tak nevařím, nejsem líná oškrábat 1-2 brambory.

Vzpomněla jsem si na česnečku, už nevím, na kterých horách to bylo, na které boudě. Vývar z kostky, osmažená šunka, česnek, vejce zalité vařícím vývarem, takže syrový žloutek, zdrclý bílek a nakrájená topínka, smažená na oleji, majoránka. Tenkrát to bylo tak dobré, že to doma frčelo několik let.

pohanka*

Ji, ji, tak to už potom byla hodně vylepšená česnečka. Tu topinku bych si dala, ale na noc už ne. Naposled jsem je měla v září a na nich ďábelskou směs.

 

 

repkin*

0x
Česnek, kmín, brambory, vejce, vic nevim

Vejce bych tam tedy nikdy nedala.

Vejce se tam normálně dává, je vynikající + ještě se může nastrouhat sýr.

 


0x

Brambory, česnek, majoránka, sůl, kmín, lžíce sádla - uvařím. Vejce ani cibuli nedávám. Chléb nerestuji, jíme k polévce čerstvý, děti si ho do polévky lámou.

 

prazskejpepik*

0x

to je rychlá polévka. sádlo, voda, brambory, kmín, česnek, majoránka,sůl, pepř. nakonec podle chuti krutony, strouhaný sýr, syrové vejce. dobrou chut

2kedar*

Zdravím.!

Česnekačka se dá samozřejmě (jako třeba kuře) udělat na sto způsobů.

Klasická "chudá", je ta, co popisuje "Hoststary".

Nedávno jsem si objednal po horské tůře česnekačku v hospodě a donesli mi podivuhodnost,

ve které plaval sýr, brambory, dokonce nudle a nakonec, tam bylo až do talíře vražené syrové vejce.

Tak TOTO, prosím NE.! Syrové Vejce v česnekačce.? Nebrat.! Nepotřebuji si z tůry donést salmonelu.

A o názvu "krutony", se bavit nebudu. (viz: Hoststary) Navíc do té polévky přímo nasypali kostičky z

suchého chleba. To se nedělá. Kostičky se dávají zvlášt, do misky. Jinak je z toho guláš.

prazskejpepik*

předpokládám, že nekonzumujete na túře ani cukrářské výrobky, kde se používají syrová vejce a nebo jen ty umělohmotné z rádoby krémů. sníh šlehaný z bílků, tiramisu ze syrových žloutků

2kedar*

NE.! Nekonzumuji. V tom máte pravdu. Sladké nemusím.

Živiny si dodám z kuřecího, nebo vepřového řízku. K tomu chleba, jelikož rohlíky mi taky moc "nejedou".

Asi jsem divný, že..? Před naprostým kolapsem "vdechnu" hořkou čokoládu, v nejhorším případě Tatranku.

Ovšem bez palmových tuků.

 


0x

Já dělám česnečku většinou, když vařím brambory jako přílohu. Vývar sliji, přidám česnek, majoránku, kousek másla nebo sádla a vidličkou rozmačkám pár brambor a osolím. Tot vše. Jenom z vody to je brynda.

 


0x

Brambory, cibuli, drcený kmín, majoránka, sůl, sádlo, česnek.

 


0x

Skúste niekedy nakrájaný cesnak na plátky popražit na oleji s paprikou a potom to zaliat a dovarit.Ochutit podľa svojej chuti.

 

kukol

0x

Sadlo, pepr, sul, cesnek, a zalit vodou z rychlovarne konvice a k tomu ulamovat a namacet chleb. Jednoducha rychla a dobra cesnecka.

Kukol, takovouhle polívku snídal denně můj "stryk" co robil na šachtě, po celý život. Ve velikém hrnku se vzorkem švestek. Jen tu vodu nevařila teta na vařiči, ale rozdělala v kamnech oheň a do bandasky mu navařila kafe z melty. Ukrojila opravdu hrubý krajíc chleba a přidala kus špeku. Stryk pak kousek špeku a drobky chleba nabídnul na šachtě permoníkům, aby nerobili zavaly.

Já si takhle polívku občas udělám také tak, jen chleba nakrájím na kostičky a na velké, staré, suché pánvi usuším, opeču na úplně staženém plameni největšího hořáku.

 

jasper*

0x

Česnekaček je milion druhů, ale já dávám toto. Samozdřejmě česnek, silný masový vývar, majoránku, cibuli nedávám, to už podle mě moc přebíjí chut, nakonci zakapaávám vajíčkem a dávám s orestovaných chlebem a ještě dávám trochu sýru nahoru a je to ňamka, pak ještě něco zeleného jako petrželku nebo libeček, ten nahradí i sůl. A brambory na male kostky.

 

kraleaa*

0x

Strouhaný sýr, a čerstvý česnek

 

liska*

0x

Hlavně ten vývar z brambor. Brambory vařte už na kostky s kmínem v osolené vodě, Jsou hned. Pak mačkaný česnek, lžíci sádla, majoránku. Někdo dává kostku bujonu, sekanou šunku, pepř, strouhaný sýr nebo žloutek, či celé vejce. A k tomu opečený chleba na sádle na kostičky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]