Nejste přihlášen/a.
Rádcové, obracím se s prosbou o radu:Už několikrát se mi v poslední době nepovedly kynuté ovocné knedlíky,vařené na páře.Mám za to, že je to i kvalitou mouky.Můžete mi poradit, s jakou moukou máte nejlepší zkušenosti,která se vám zdá být kvalitní? Díky...
Ivíku,dělávám je často a vždy se mně povedou.Napište nám prosím,jak je děláte,abychom se mohli posunout dále.
Zkusím polohrubou,ale před tím se mi z hladké mouky normálně povedly,to jen teď poslední dobou.I buchty z hl. mouky se mi daří.Uvidím, vyzkouším,jinak už to poletí z okna
Je to tím, že je mouka čerstvě umletá. Já se s tím setkala při pečení cukroví. Nakoupila jsem mouku a byla to kastrafofa. Zjištovala jsem důvody a tuto odpověď jsem našla. A je tomu tak. I já chtěla vzteky všechnu mouku vyhodit, ale nechala jsem si ji doma a už se z ní dá dělat normálně. Je to dneska velký problém, protože jak má člověk poznat okem jestli je mouka správně odleželá. Příště budu na cukroví kupovat mouku s předstihem.
Nejdřív jsem myslel, že by to mohlo být nevyzrálou, tedy čerstvě umletou moukou. Nicméně poté, co jste napsala, že vaříte knedlíky z hladké mouky, vám musím říci, že si myslím, že je to tou hladkou moukou. Já knedlíky nevařím, ale manželka mi tvrdí, že je to hloupost. když už tak polohrubou. A manželka se musí poslouchat, hi.
Máte pravdu, kvalita mouky je mizerná, všechno chce své a jak se to uměle urychluje, nejstojí to za nic. Správně se má nechat mouka na sýpkách odležel, ale na to není v dnešní době čas a šup s ní do prodeje. Dělám je též na páře, z polohrubé z Penny a vždy se povedou. Drožní kupuji kostku Fala, zadělávám vodou, vejce klidně celé, protože co potom s bílkem.
Dělám je z hladké mouky,kvasnice Fala,mléko a voda napůl,1 žloutek,trochu rozpuš.másla,špetka soli,těsto jako na buchty ( ty se mi většinou povedou),vypracuju těsto,kyne cca 40 min, udělám knedlíky a nechám je pak ještě asi 10 min kynout na vále a pak na páru na 20 minut,stane se mi, že jsou uvnitř takové jako mazlavé,nevím čím to je...Jestli máte někdo odzkoušený recept na nějaké jiné,prosím, napište recept.Mohou být i z jiného druhu těsta.Ze´ták ovoc. knedlíky miluje, ale už 3x se mi nepovedly...Už nemám chut se s tím plácat, když je výsledek nejistý Díky...
z hladké mouky? to jsem ještě neviděl, neslyšel a proto ta mazlavost. ani neznám žádné moučné jídlo z hladké mouky, které se tepelně připravuje na páře čí ve vodě, jen pečené,smažené a to s použitím i polohr.mouky.používám na kynuté ovocné jen hrubou mouku.jinak v hladké mouce rozdíly pozoruji. zřejmě je to obsahem lepku
Dobrý den, já s Vámi nesouhlasím. Nesouhlasím s Vaším - rozhodně to nemůže být moukou. V našem obchodě na malém městě začal brát obchodník mouku z jiného mlýnu a byl s tím velký problém při dělání kynutých těst. Ne jednou, ale vícekrát vyzkoušeno. Potom jsme začali kupovat mouku jinde a bylo po problému.
Já si myslím, že nejen hladká mouka, ale i polohrubá nebo hrubá, může být divná. A je jedno jaké má označení. Podle receptu jsem upekla bezvadný křehký koláč, přesně podle receptu, tedy se švestkami, mákem a tvarohem. Byl skvělý. Poduhé jsem ho udělala jen s tvarohem a také super. Děcka ho chtěla ještě do třetice. Došla mi mouka a já koupila novou. Už když jsem zpracovávala těsto, má to být taková jako tučnějsší drobenka, drobenku těsto nedělalo, mazalo se to. A koláč byl přesto tvrdavější. Heru jsem měla z mražáku jako u předchozích, vejce jiná bý nemohou a troška cukru také ne. A také si vzpomínáím na dobu, kdy jsem nebyla schopná zahustit omáčku. Stále byla řídká, ikdyž mouky už bylo více, než se sluší.
Kynuté ovocné vařím z hladké,. knedlík houskový z hrubé i když dám kvasnice, kupuji pouze vážené, vždy přidám i prášek po pečiva. Mouku kupuji od výrobce Mlýn Havlíčkův Brod nebo Babiččina volba, nejraděj mám mouku z obilí od farmáře co mi ji nechá semlet matně tuším, že ve Věrovanech, pravda je, že to příjde dráž než ta ze supermarketu.
Celý život jsem pekla, dorty, zákusky, buchty, koláče, vařila knedlíky a nikdy jsem nepostřehla, že by byla mouka špatná. Vím, že je různé kvality, vlhkosti a že se má provzdušnit přes síto, ale nikdy jsem se tím nezabývala a dobrý. Podle dotazu si myslím, že je pisatelka měla asi nedovařené, když byly uvnitř mazlavé. Můžou být i nedokynuté, překynuté, překynutý kvásek, nebo zalitý horkýmk mlékem, málo mouky, řídké těsto... Cokoliv, jen moc nevěřím, že to bude moukou. (Pozor, prý se na jídle také odrazí, s jakou láskou vaříme, jakou energii do jídla vložíme, to by se mělo týkat i pečení. To jen jako zajímavost.)
Také jsem se celý život nezabývala kvalitou mouky, protože k tomu nebyl důvod. Vždycky se mi povedlo co jsem vařila, nebo pekla. Poprvé se mi to stalo letos na Vánoce. A jelikož mám osvědčené recepty které dělám spousu let a péci umím dobře, tak to nemohlo být tím, že bych něco zkazila, nebo spletla recept. Jsem zkušená kuchařka. A fakt nikomu nepřeji to nepříjemné překvapení s neodleželou moukou. Cukroví se drobilo. Nakonec mi pak sousedka prodala 3 pytlíky ze svých zásob a cukroví se samozřejmě povedlo. A řekla mi, že mouku na cukroví kupuje už v listopadu. Letos si dám také pozor a koupím mouku s předstihem. Oni pak na Vánoce zřejmě napřed vyčerpají zásoby a pak doplňují do obchodů mouku čerstvě umletou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.