Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem si koupil bonbonieru Orient Dezert (Orion) a tam je jeden bonbón s griliášem. Zajímalo mě jak se griliáš vyrábí a co to vlastně je, jestli bych zvládl něco podobného vyrobit (jelikož mě baví pracovat s čokoládou a vyrábět čokoládové bonbóny). Pohledal jsem a našel jsem tento recept, kde se popisuje výroba griliáše v prvním odstavci.
cituji:
" Nejprve si připravíme griliáš. Ořechy dáme na plech do teplé trouby, trochu je opražíme, v ubrousku oloupeme a rozsekáme. Použijeme-li mandle, vhodíme je na chvilku do vařící vody a spaříme. Na pánvi upražíme cukr do žluté barvy, přidáme ořechy nebo mandle a ještě chvíli pražíme. Vál potřeme máslem, na něj rozetřeme griliáš z mandlí nebo ořechů, necháme vychladnout. Potom griliáš jemně potlučeme nebo pomeleme v mlýnku na ořechy."
Jaké ořechy použít vlašské nebo lískové? Na jakou teplotu nastavit troubu a jak dlouho to tam nechat aby se ořech opražil (slyším poprvé o pražení v troubě).
Další věc jak udělat aby cukr zežloutnul. Já když jsem používal např. cukr moučku tak to chvíli trvalo a pak to šlo do hněda. A popravdě řečeno, ani nevím jestli na 1 KW hořáku jde toto provést, protože ten plamen nejde víc zeslabit aby se to nepřipálilo. Mám tam jako dát pár kapek vody do cukru aby se rozpustil a nechat to odpařit nebo jak byste to udělali vy? Podle tohoto receptu je griliáš vlastně rozdrcený karamel s oříšky a mandlemi, right? Jak to ale udělat aby to bylo podobné griliáši z bonboniery Orion, pokud znáte? Smíchat to s čokoládou? Ale když ten bonbón rozříznu tak má světle karamelovou barvu a voní po nějakém alkoholu, nejspíš punch. Hmota je to netekutá, mírně rozpadající se, ale lepkavá takže držící při sobě díky tomu, že je to celé zalité čokoládou.
Vyrobit griliáš není problém. Nejprve si ujasníme, že griliáš je karamel s ořechy rozemletý na drt. Slouží k posypu pohárů, jako "příchut"do krémů popř do bonbonů.
Celý recept spočívá v tom, že udělá karamel a horký se nalije na plech potřený tukem (aby šel odlepit), kde jsou opražené ořechy (aby měly výraznější chut a vůni). Po schladnutí je kámen, který nějak rozlámete a pak potrápíte mlýnek na ořechy (na strouhanku) a rozemelete na jemno.
Karamel je rozpuštěný cukr na teple. Takže cukr krupici nebo krystal (moučku v žádném případě!) dát na sporák a na střední teplotu zahřívat. Nejprve se udělá hrubná drt a při dalším zahřívání se náhle vytvoří hustý sirup s kamínky. V tomto případě tyto kamínky nevadí - směs se bude stejně strouhat. Pravidelně kontrolujte barvu tak, že ukápnete směsi na bílý talíř. Směs nesmí začít kouřit - to už by byl spálený! Někdo na začátku přidává vodu, ale je to zbytečné a zdržujete to - voda se pak musí nejprve odpařit, aby hmota mohla dosáhnout 150°C. Na první pokus udělejte karamel raději světlejší a zahřívejte pomaleji. Příště, až to budete znát, můžete zrychlit a zkusit tmavší barvu.
Jaké ořechy použít je na vás. Profi se používají buráky, které se musí upražit, protože je kupují syrové. K těm se ale nedostanete. Pokud použijete lískové popř vlašské ty už bych ani nepražil, stačí je přelít vařící směsí, aby se rozvoněly.
Recept je zde: knedlik.pise.cz/... Ale nedávejte tuk!!! To je jiný typ karamelu. Uvádím jen abyste viděl jak hmota zahříváním mění skupenství.
Co se týká griliášových bonbonu, tak pokud se pamatuji správně je to tahle namletá drt smíchaná s čokoládou. Čokoláda Toblerone je to samé jen tam jsou větší kousky a jejich méně.
Já bych řekla, že tento návod vůbec není špatný, ale tohle asi tazatel nechce. Myslím si, že chce takový ten průhledný griliáš. Osobně bych zkusila udělat karamel bez mléka a do něho zamíchala ořechy a nakonec to roztloukla, nebo rozmixovala. Ale tento recept co uvádíte se mi hodně líbí a já ho určitě vyzkouším. Ty oplatky vypadají lákavě.
Tenhle karamel ztvrdne a zůstává průhledný. Ale já do něho nepřidávám žádné mléko, ani smetanu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.