Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Brambory a vyrůstající kořeny

Od: rubko odpovědí: 9 změna:

Mám uskladněné brambory z vlastní zahrady vykopané loní na podzím a vyrůstají na ních už docela dlouhé kořeny. Zajímalo by mne jestli ty kořeny je dobré otrhat a nebo je raději nechat. Nezačnou ty brambory po odstranění kořenů rychlejí měknout nebo hnít? Rad bych aby mi ty brambory vydržely ještě tak asi 2 - 3 měsíce nebo i déle.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Klíčky z brambor 1x za 14 dní ve sklepě olámeme a očistíme. Klíčky brambory vysilují, brambora je pak měkká a svrasklá, špatně se okrajuje. Zároveň prohlédneme ostatní brambory, jestli jsou v pořádku. Brambory nám vydrží v chladném sklepě celou zimu až do začátku léta. Přeji pěkný den.

 

jabraka*

1x

Pokud z brambor vyrůsají klíčky,jsou uskladněny špatně.Jejich trvanlivost je omezená a vylomení klíčků trvanlivost trochu prodlouží.Ale není to možné dělat donekonečna,.

JABRAKA

rubko

Ne každý má ale dostatečně dobré podmínky pro uskladnění brambor. Já je mám v plastových bedýnkách ve sklepě s teplotou tak asi do +10°C, spíše méně.

Snažím se v zimě větráním udržovat teplotu ve sklepě do 5ti °C a vydrží i do konce července, při 2x otrhaných klíčcích.

 

72mona3*

1x

Jen pro pořádek: ty kořeny nejsou kořeny, ale klíčky = nově rostoucí nat. A brambor samotný je vlastně součást kořenového systému. Naklíčené brambory v sobě mají vysoký obsah solaninu (jedu), proto je dobré je vařit s kmínem, který by ho měl neutralizovat (ale prý se to jen říká, ve skutečnosti pouze neutralizuje jeho chut). M.


doplněno 04.02.17 19:49:

Ale to je jíme všichni

ireceptar.cz/...

Jenže pokud to víte, alespoň se můžete vyvarovat zvýšené konzumace tohoto jedu (silně okrajovým slupky, odstraňovat klíčky, nepoužívat vodu po jejich uvaření...) Nebo si snad dobrovolně chcete ničit zdraví? Jenom proto, že nepocítíte účinky, ještě neznamená, že to váš organizmus nezatěžuje.


doplněno 04.02.17 19:50:

* silně okrajovat slupky

rubko

Běžně jím naklíčené brambory vařené samozřejmě bez slupky a těch klíčků a prozatím jsem se ještě z ních neotrávil.


doplněno 04.02.17 20:08:

Tak přestaňme jíst brambory a nebo je raději zakažme pěstovat a prodávat a hned budeme všichni zdravější. Ono asi každá zelenina, ovoce a celkově potraviny v sobě obsahuji více či méně něčeho nezdravého co může škodit našemu zdraví a tak zakažme lidém jíst.

72mona3*

Ale no tak. Proč až tak extrémně reagovat. Jde jen o to, že všeho moc škodí. Ani prokazatelně zdravé "věci" bychom neměli konzumovat po kilech. A pokud víme, že nějaká potravina obsahuje látky neprospěšné, tak ty už vůbec ne. Neříkám, že se můžeme otrávit, jen že obsahují jed. A to je fakt, ne fáma.


doplněno 04.02.17 21:14:

Však já taky ne. Vždyt říkám: "všichni je jíme."

rubko

Já extrémně reagovat nehodlám. Pokud jde o ty brambory u kterých asi víme, že obsahují látky neprospěšné, tak ty už vůbec ne? Nevím jak ty 72mona3 ale já s bramborama nehodlám jen tak zkoncovat.

 

rubko

Takže kořeny pravidelně odstraňovat a brambory vydrží déle a tolik neměknou?

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]