Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Silikonový nebo dřevěný vál?

Od: lannka odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti se silikonovým a dřevěným válem?

Jeden z nich si chi koupit a nevím který je praktičtější a lépe se na něm dělá, případně jaké jsou rozdíly?

Děkuji

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Cokoliv, jen ne silikon. Už takhle máme kolem sebe tuny jedů, tak proč si je ještě dobrovolně přidávat. Doma jsem všechno podobný zakázal. Sehnat dobrou kameninovou bábovku nebylo snadný ani levný, ale podařilo se a spokojenost maximální.

dominika*

tak hodně plusů mluví pro silikon, asi bych ho brala taky kvůli skladnosti a údržbě,jen bych asi nechtěla, aby mi přišel do kontatku s jídlem... nevím, dávat na to pečící papír když tam dělám, to je ale asi blbost... nicméně do pečících forem ze silikonu bych nešla určitě, já na bábovku sháněla skleněnou

Já osobně mám bábovku kameninovou a skleněnou, ale chtěla bych spíš litinovou (abych nemusela mít strach, že jí někde neopatrně klepnu). Vály používam dva, dřevěné – jeden na maso, druhý na zeleninu. Silikonový nechci z více důvodů (mj. snadné prokrojení + již zmiňovaný styk s potravinami).


doplněno 21.02.17 23:16:

Na silikonovém válu se doporučuje krájet pouze plastovými kráječi, ne klasickým nožem. Osobní zkušenost nemám, ale když se podívám, jak vlastně vypadá, moc se tomu nedivím. Já na válu často krájím např. zelí (krouhač nepoužívám), a proto musím mít pouze dřevěný.

lejka

opravdu se silikon dá tak jednoduše prokrojit? to se mi nezdá? to by na tom člověk přece nemohl nic moc dělat ne?

Je to silikonový vál, asi si to pletete s prkénkem z nějaké umělé hmoty, které nemá se silikonovým válem nic společného. Takže na vále se válí těsto (od toho ten název-vál) a můžete na něm vykrajovat třeba formičkami, které nejsou ostré. Rozhodně na něm nemůžete třeba krájet cibuli, nebo to zelí a tak podobně.

 

pb®

4x
Silikonový, dá se líp umýt, vejde se do dřezu nebo se dá do myčky. Dřevěný jsem vždy nějak cpala do dřezu, nejdřív umýt jednu půlku pak druhou. Ani skladovat není kloudně kde, ve většině domácnostech se do skříňky nevejde a bývá na zemi v nějaké škvíře, fuj. Silikonový se složí nebo sroluje a jde dát kamkoliv.

Tak tak )) Souhlasím )) silikonový ))jako vál nemá chybu, ale nic jiného ze silikonu nechci ))

 


4x

Tak já mám oba dva. Dřevěný normálně na stole umeju houbičkou a hadříkem bez problémů a pak ho uložím. Samozřejmě že ho musím dávat do skříňky. Silikonový se dá srolovat, ale skoro ho nepoužívám. Nevím proč. Nějak mi pořád vyhovuje ten dřevěný víc. A největší sranda je, že většinou vytáhnu napřed ten dřevěný a na ten dám ten silikonový. Ale já jsem ze starší školy. Do myčky ho teda nedávám, protože to není praktické a přijde mi, že daleko snadněji umeju ten dřevěný.

 


1x

Podle vzoru své maminky jsem měla na začátku manželství dvěvěný vál, avšak nebyla jsem z něho ani trochu nadšená, všude se mi pletl, až jsem jednoho dne usoudila, že je to pro mne zbytečný krám do kuchyně. Pracuji s těstem přímo na pracovní ploše, samozřejmě na krájení a řezání mám prkénka, na pečino dřevěné a na maso a zeleninu umělá prkénka.

 


1x

Za mně jednoznačně vyhrává silikonový, i když jsem taky ze starý školy. Neujíždí, snadno se opláchne v dřezu a je dostatečně veliký. A že se na něm nedá krájet? Není určený ke krájení, ale k válení, proto v ál. Na krájení jsou různá "prkánka" i plastová. Nejraději mám ta, co se dají ohnout do žlábku a vysypat z nich obsah do hrnce, bez trouseni po okolí. Stojí mi na lince u zdi a snadno si ho dám i na ten silikon, pokud budu chtít. Dřevěný vál dostaly děti na práci s plastelínou.

 

pohanka*

1x

Proč nemít oba dva? Každý je vhodný na něco jiného.

Já mám dřevěný, velký, mám ho kde mít, nemám nouzi o prostor. Pokud pracuji s nožem, nebojím se o proříznutí, je pevný, neklouže po stole /zaklíněné hrany/, takže práce s hutným těstem je bez problémů /chleba, vánočky, mazance/. Po práci ho venku na zahradě obouchám, oškrábu a v koupelně ve vaně nejdříve osprchuji studenou vodou, a poté teplou vydrbu houbičkou. Dávám minimum jaru a poté ho osprchuji pořádně čistou, horkou vodou, kdy též používám houbičku, aby se všechen jar dostal pryč. Mám tento vál po mé mamce, která již zemřela a vál je pořád pěkný a světlý, není žádný nános mastnoty.

Pokud nemáte tuto možnost, hlavně skladování, asi volte ten silikonový a používejte ke krájení těsta umělohmotné přípravky k tomu přizpůsobené /takové kartičky obdélníkové, nebo jiné pomůcky, ptejte se v Tescomě, domácích potřebách, jistě se to bude prodávat/


doplněno 17.12.16 10:28:

Práce s potravinami přímo na kuchyňské lince nepovažuji za hygienické. Leda v potravinářském provozu na nerezovém pultu.

Každopádně ty války silikonové jsou strašně malé 60 krát 40. Válek s měřítky je ale velmi šikovný.

Zkuste na něm udělat vánočku.

Ale vše záleží na Vás, jak velkou máte rodinu, kolik pečete případně vaříte, zavařujete, hlávkové zelí do miš mašu. Jestli si někdy děláte sulc a tlačenku. Na vále se velice dobře dělají knedlíky, jak bramborové, tak houskové, šišky tam na něm dobře kynou, než je hodíte do vody. Je otázka, kdo se dnes s knedlíky dělá? Vzhledem k tomu, kolik stojí pytlík hrubé mouky a kvasnice, tak domácí knedlík vyjde jako naprosto levná záležitost. Až budete počítat po Novém roce každou korunu, kdy se v obchodech potraviny opět razantně zdraží, vzpomeňte na naše babičky a matky, které musely vystačit s málem a musely nakrmit své rodiny. A jejich vlastní práce při výrobě pokrmů byl právě ten hlavní příspěvek do rozpočtu. Nešlo se a nekoupilo se, nebyla ta možnost, a i když nyní tu možnost máme, tak si ji zaplatíme. Ale domácí je domácí, víte, co jste si tam dali. Teď jenom, jak budou mladé ženušky chtít se postavit k plotně. Nebo mladí mužové .

Každý materiál má své i proti.

pb®
Taky bych přímo na lince nevařila. Jestli je umytá houbičkou, tedy největším rezervoárem bakterií v domě, pak teprve ne. Pořád vlhko, teplo, zbytky jídla, jo v kuchyňských houbičkách a hadřících to žije. Přijde mi to stejné, jako bych nepoužila talíř, ale naservírovala si jídlo rovnou na stůl. A to máme skleněný.

 


0x

Jsem velice spokojená se silikonovým. Je lehký, skladný a minimálně podsypávám moukou, těsto se nepřilepuje. Dřevěný jsem už vyřadila.

 

nikdo*

0x

Podle toho na co. Na krájení zeleniny, porcování masa, atd jedině dřevěný vál. Suroviny po něm nekloužou, netupí to nože, a nejde to proříznout, jako ten silocon. Potom ovšem existují ještě vály z nějakého teflonu, nebo z čeho, taková bílá tvrdá hmota to je. Dnes se s nimi nahrazuje dříví v provozovnách. Ten se lépe udržuje čistý, lépe se desinfikuje. Na skladování je to to samé jako ten dřevěný. To o těch škvírách nechám bez poznámky, kuchyň by měla být čistá, i tam, kam se strká ten vál. Silikonový, takový ten měkký-rolovací, si neumím představit, jak na něm krájím cibuli nebo třeba tvrdý celer. Asi by byl brzy jak řešeto. Podle mně je k ničemu.

Na zadělávání a hlavně hnětení je vál zbytečný. Nejlíp je hníst těsto přímo na kuchyňské desce. Neujíždí, je absolutně rovná, nemá žádné spáry, těsto na ni nelepí, když je dobře namíchané..

 


0x

Já volím silikonový vál. Nelepí se na něm těsto, nemusí se tak posypávat. Snadněji se udržuje a také snadněji se skladuje.

val

Jen se na něm nesmí řezat pásky z těsta na vlasové nudle, jinak je 100 Kč v háji

kdyby jen 100 Kč, já za něj dala 400


doplněno 18.12.16 19:37:

aha, já ho kupovala v Orionu

val

Omlouvám se. Já ho měl za 70 Kč dva mají přijít po 105 Kč ale již za něj chtějí 125 Kč. Rozměr 40x60 cm

aliexpress.com/...


doplněno 16.12.16 20:51:

Přece jenom za stovku

aliexpress.com/...

Nojo, ale ten od Alíka je úplně jiný a hlavně dost malý. Já jsem také dala tady kolem tří stovek za ten opravdový silikonový. A bylo to zase v tom Penny, už je to asi tři roky. Ale krájet se na něm nedá, protože by se proříznul, jenom zadělávat a válet. A to můžu lépe na desce, nebo na dřevěném vále. A navíc se blbě myje, ulpívá na něm ta mastnota. Prostě nejlepší je dřevěný vál.


doplněno 18.12.16 20:12:

Tak jsem ho teď změřila a já má 60x50. Právě že ho u mne viděla kamarádka a chtěla abych jí ho objednala u Alika. Tak jsem tam začala hledat a našla jsem tam jenom ty malé, vůbec nemají ten co mám já.


doplněno 18.12.16 20:19:

Tak koukám že jsem nějak špatně hledala, protože ten 60x45 není zase tak malý. Ale je jiný než mám já. Já mám takový ten těžký silný silikon. Tohle mi přijde trochu tenké, ale rozměry jsou podle mne dobré. Už jsem si hodila do košíku a ukážu jí ho, jestli ho chce. Vyjde to o dost laciněji, než co stál ten můj.

val

Tak jak je velký. Od Alika je největší 40x60 cm


doplněno 17.12.16 20:59:

Jeden koupený má 45x65 cm. O trochu větší. O dost dražší

 


0x

Za mně taky silikonový,lepší údržba,skladný,nelepí se na něm těsto...v Globusu za 299,-

 

lm®

0x

Nemám ráda plastové věci.Naopak miluji přírodní dřevo,kámen kamenina proutí..atd.Takže za mne dřevěný.

Mám krásný velký.A uložení mám ho zastrčený vedle lednice.Ničemu a nikomu tam nepřekáží.

 

lannka

Děkuji za vaše všechny názory, koupila jsem si nakonec dřevěný.

Hezký večer

balzerka

S dřevěným jste udělala dobře. Je víceúčelový, dá se přenášet s něčím, co se suší či kyne a postavit vedle. A myje se dobře nad vanou.Sprchou.

 

 

petra33

0x

v dnešní době určitě silikonový vál, jednak je skladnější - smotáš a dáš kamkoliv a lépe se umývá, je to přece jen umělá plocha, do dřeva ti všechno zaleze a zůstává ve sparách

pohanka*

Správný vál nemá žádné spáry a do dřeva nic nezaleze. Dřevo má samočistící schopnost, nemusí být vůbec mastný, když je správná údržba. Jsem také pro přírodní věci.

 


0x

Nevařím, manželka má dva silikonové, dřevěný jen vyjímečně, pokud nestačí silikonový.

 


0x

salám u řezníka v igelitu,kuchyně v silikonu,podprdy napěchované silikonem.sbohem zdravý rozume.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]