Nejste přihlášen/a.
Také se mi zdá zbytečné zaplnit mrazák kostmi, masíčko by bylo milejší.
Co bych udělala?
1/ Pokud máte psa či kočku, budou mít radost. Kosti uvařit, do vývaru zavařit kolínka, rýži, příp. ovesné vločky /ty ale náš poslední pejsek nechtěl/. Maso buď oberete a sníte sama, nebo jako hodná panička ho přidáte zvířátkům do toho krmení.
2/ Kosti uvařit, maso obrat a dá se s ním dělat leccos: do sekané, karbanátků, čevabčiči, hašé, pomazánek, plněných paprik, rizota, franc. brambor, musaky...nebo třeba i masové knedlíčky do polévky, masové kuličky do rajské, do směsi na špagety apod.
Určitě to spotřebujete, ale příště zamrazte jen čisté uvařené maso, kosti hned vyhoďte, aby bylo místo na vánoční husu, krůtu a jiné dobroty. Jaga.
Upéct kosti, upéct kořenovou zeleninu-vcelku(nebo velké kusy), a pomalinku vařit. Alespoň 6-8 hodin. Pokud se vám to najednou nevejde do hrnce, klidně vyndejte vyvařené kosti z vývaru, dejte další a táhněte dalších 6-8 hodin. Zeleninu až do toho posledního vývaru.
Nesolit. Vývar přecedit. Odvařit vodu, až se udělá hustá hnědá tekutina. Slít do malých kelímků. stačí tak půl deci až deci. A máte báječný základ na omáčku, v mrazáku vydrží velice dlouho, kdykoliv se s tím dá posílit jakákoliv hustá polévka, směs na špagety apod. Kam se hrabe masox. Kdo si to nezkusil, neuvěří.
U nás je to naopak. Kosti v mrazáku nemám ráda. Po zabíjačce(co nejde na uzení) kosti uvařím ve slané vodě s česnekem a kořením. Maso oberu, zaleju malinko čistým vývarem a nasáčkuji do mrazáku. Pytlíky zaberou minimum místa. Během roku spotřebuji na pomazánku, přidám do sekané, udělám rizoto. Je to polotovar hodící se v době, kdy všichni přijdeme domů naráz a není teplé jídlo.
Když zabíjíme tak všechno maso vykostím a hned dáme vařit. Neořezávám dohola. Po uvaření vše oberem a zpracujem do tláči a prejtů. Co zbyde jako chupavky dostane pesan a není problém s kostima. Do mrazáku dám jen pacičky na pozdější sulc. Dělám to takhle už léta, naučil mě to kdysi řezník co u nás zabíjel. Říkal, že je zbytečné cpát do prejtů pěkné maso. a měl pravdu.Alik
Moc vsem dekuji, postupne uvarim, zbytky oberu, neco necham pro zviratka...z tech vice zmasilych kosti zkusim i ten ,,tahly" vyvar...
Tlacenku, ani jine veci nedelame. Chovatel prasat ho vzdy odveze, po domluve, den predtim na jatka a druhy den si tam zajedeme pro naporcovane prase. Doma naporcujeme jen na mensi kousky, Prasatko jde jen na maso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.