Nejste přihlášen/a.
Vánoce se blíží, někdo už péct začal jiný se teprve chystá, pojďme si porovnat recepty na rohlíčky a vánočku. Je jich spousta, poměr surovin je vždy trošku jiný, někdo dává vejce někdo ne... Kdybyste mohli psát suroviny ve stejném pořadí a v gramech, at je to přehlednější, byla bych ráda. Tak tedy ty naše:
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
140g hl.mouky
110g másla
40g cukru moučka
50g ořechů
VÁNOČKA
500g pol.mouky
100g másla
100g cukru krystal/krupice
3 žloutky
250ml mléka
droždí
rozinky, mandle, citr.kůra, může být rum nebo rumové aroma
Pb, dobrý nápad !
U nás se dělají od mého mládí vaniláky takové netradiční, mám recept po mamince a kdo je ochutnal, tak je dělá také... Většinou je dělám ze 3 dávek - asi 300 rohlíčků.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
280 g hl. mouky
210 g másla ( já dávám 140 g másla a 70 g Hery)
70g cukr moučka
70 g lískových ořechů
Lískové ořechy opražíme na mírně pomaštěné teflonové pánvi, až se začnou slupky odlupovat a oříšky pražit do zlatova, odstavíme. V utěrce je ještě za horka promneme, zbavíme slupek a vychladlé pomeleme jako strouhlanku. Vše zpracujeme do těsta, necháme do druhého dne odležet v chladu, aby se pražené oříšky krásně rozležely. Pečeme 12 - 15 min. na 180 - 190 st. podle trouby, ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým... Neskutečná dobrůtka, milé rádkyně, vyzkoušejte a napište, jak vám chutnaly !
Opsala jsem si recept, ale budu dávat vlašáky, protože jich mám ze zahrady hodně a prozatím jsem neviděla markantní rozdíl mezi lískáči a vlašáky v těstě. Snad jsou i ty vlašské ořechy aromatičtější. Dám pak vědět.
Je to poznat, z lískových jsou takové jemnější, ne tak výrazné, a jakoby sušší. Z vlašských jsou chutově výraznějsí, ostřejší a i "mastnější", ale dobré jsou oboje, záleží na chuti každého člověka.
Dělám recept, který peče paní Zagorová, a to tento:
250 g hladké mouky
210 g másla
100 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
Je podobný těm "vašim" a je taky vynikající. Nikdy jsem rohlíčky nepekla, protože je rodinka nechtěla, že je to suché a vloni jsem pekla poprvé a hned 3 dávky. S těstem se pěkně pracuje a rohlíčky jsou krásně křehoučké. A taky dělám bez žloutků
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.