Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zkušenosti s bažantem

Od: nikdo* odpovědí: 18 změna:

Tak mám zase problém. Dostal jsem tři bažanty. Nikdy jsem to nekuchal, nikdy jsem to nevařil ani nejedl. Podle internetu jsem je dokázal stáhnout, vykuchat, naporcovat a teď odpočívají v mrazáku. Na internetu je spousta receptů, některý si vyberu. Ale: napište prosím jaký recept vám chutnal nebo nechutnal a proč. Nechci konkrétní postup, to asi najdu na internetu. Spíš mě zajímají vaše konkrétní zkušenosti s chutí jidel z bažanta, spíš dušeného. Tím, že jsem ho stáhl, tak prý se na pečení moc nehodí-vysušil by se. Nebo nějaké tipy čemu se při přípravě vyhnout. Nespěchá to, plánuji je až kolem vánoc. Dík za zkušenosti.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Pohodlné kuchařinky o bažanty příliš nestojí. Peří se z nich nedá opařit, jako ze slepice, ale musí se otrhat za studena. A to skutečně doslova pírko po pírku, protože jinak se kůžička velice snadno potrhá.

Bez kůže je to neslané, nemastné. Ta kůže tomu dodá určitou příchut divočiny, maso se nevysuší. Pokud jste zatím svlékl z kůže jen jednoho, ostatní skutečně oškubejte a uvidíte ten rozdíl. Kromě pařátků a hlavy odstraním při škubání i poslední díl křídel. Vykuchám.

Ptáka rozdělím na poloviny, osolím a dobře ze všech stran potřu rozpuštěným máslem. Přidám i žaludek a jatýrka. Pak posypu mírně tymiánem, trochu i kořením divočinka. Obojí jen jemně, je to dost aromatické. Posypu pokrájenou cibulí, drobnými kostičkami špeku /nešetřit/, nahrubo nastrouhanou mrkví, petrželí a celerem. I zeleniny může být dost. Přidám asi 3 bobkové listy, do kousku fáče zavážu kuličky pepře, nového koření a jalovce. /po skončení přípravy celý sáček snadno vyndám a nelovím kuličky po pekáči/.

Takto naložené maso nechám den či dva v ledničce, rozleží se. Potom pomalu peču v troubě. Zelenina zezlátne, až mírně zhnědne, ale nesmí se přičmoudnout. Občas obracím, podleju trochu horkou vodou. Ke konci přípravy dosolím, zahustím francouzským máslem /kuličky másla obalené v mouce/ a je možno přidat i trochu červeného vína. S ním ještě chvilku podusit. Jako příloha brambory. Je to moc chutné.

Stejně občas udělám i kuře, protože kdy se člověk dostane k bažantovi? Říkáme tomu "kuře po divoku".

Někdo se má, když dostává ve velkém takovou dobrotu. Já jsem si letos 2 bažanty zamluvila, že si je po honu koupím. A pojedu pro ně asi 20 km, nikde blíž jsem nesehnala. Ale je to pochoutka, i když to škubání je pracné. Co by ale člověk pro kus žvance neudělal! Je to vítaná změna, oproti rajské, knedlu zelu či guláši...

Tak si pochutnejte a příště opravdu nestahujte. Jaga.

Teprve teď čtu předchozí příspěvky a vypadá to, jako bych opisovala - červené víno, máslo, jalovec...ale není to pravda, takhle připravuji bažanta už 40 let.

lidus*

Jaguš, tak patřím mezi ty pohodlné, bažanta už nikdy více, kuře je kuře. Nestahovala jsem a škubala jak zběsilá, nepořádek v kuchyni. Zrovna tak už nikdy více zajíce, králík je králík a to samé divočák.

 


3x

Žádná zvěřina, tedy i bažanti se nemají skladovat na mrazu. Mají viset, zrát, dokonce se říkalo, že 2 měsíce před tím, než se začne zpracovávat. Bažanti a zajíci vždycky u majitele viseli, bez jakéhokoliv zpracování. Vlastně i hovězí, aby bylo kvalitní, musí v chladírně viset nějakých 6 týdnů. V chladírně, ne v mražáku.

 


2x

můj tchán byl myslivec a nosil nám bažaty také a já to dělala s jablky

 


1x

Hlavně si dejte pozor bývají v něm álem vylomila zub. A nejlepší je na červenémvíně a koření jako na divoko nebo svíčkovou, před pečením nechat aspoň den naloženého,

 


1x

Bažanta jsem viděla jen jednou...bylo to tenkrát v nemocnici, když jsem navštívila dědečka...

27.12.16 16:16

 

mp*

0x

To jste udělal možná chybu, že jste ho stáhnul. Kůžička je dobrá. Nic není ztraceno. Bažant je hodně suchý (bez kůže ještě víc). Osobně ho mám nejraději klasicky pečeného s divokým kořením (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec) a slaninou, cibulí. Chce to hodně podlévat. Příloha dle chuti. Pozor na broky, oprava zubu je dnes docela drahá.

Můžeš ho obalit anglickou slaninou a upéct. Je to pohodlnější než ho škubat hlavně ho neusušit. Jinak já mám zvěřinu nejrači dušenou v červeném víně. Před úpravou si zkontroluj žes při kuchání nezapomněl na vole. V naší rodině se léta smějeme sestřenici která krásně upekla bažanty a při porcování se jí do výpeku vysypaly kamínky a kukuřice z volete

 


0x

Mě tedy nenadchnul.. ale tady můžete zkusit recept..

Bažanta celého, nebo rozčtvrceného (lépe je skutečně celého) prošpikujeme lehce anglickou slaninou (já použila slaninu bez kůže a bylo to také vynikající).

Potom si rozdrtím zrnka jalovce a nového koření a smíchám se solí dohromady, tuto směs pak do bažanta zevnitř i z vnějšku vetřu. Bažant se dá do misky, přidá se k němu bobkový list a přelije se rozpuštěným máslem a nechá 2dny v lednici odpočinout přesně v takovém stavu, v jakém to v míse po polití máslem skončí. (Já nechala 3 dny a ničemu to nevadilo.)

Potom se tak, jak je, dusí doměkka podlíváním červeným vínečkem a v závěru se dopeče v troubě dozlatova. Podává se s bramborovým pyré a salátem z červeného zelí. Nebo se štouchanými brambory s cibulkou na sádle,

 

nikdo*

Dík moc všem za tipy. Body už jsem rozdal, ale když někdo ještě budete mít nějaký nápad, hlavně to, čemu se vyhnout, prosím pište. Nerad bych to zkazil.

Zatím to vypadá na remízu mezi vínem a těmi jablky. To mě moc láká. V závěsu za tím přemýšlím o nějaké nádivce. Možná se to pokusím spojit. Péct to nebudu určitě. Divočinu jsem sice nikdy nedělal, ale tolik odvařeno mám, abych neriskoval totální vysušení.

No a s tím skladování v mrazáku a vyvěšením. Když já to nemám kam dát. Všude, kde "by se to dalo", se dostane náš kocour, a to by asi nedopadlo dobře. Pro nás a ty bažanty. Pro toho kocoura až potom .

 

nikdo*

Tak jsem asi našel recept, podle kterého dnes peču. Nejlépe odpovídá mým představám, tedy víno a jablka. Ty brusinky mi připadly jako dobrý nápad. Jak to dopadne, poreferuji.

toprecepty.cz/...

Jen s několika malými rozdíly. Bažanta jsem okořenil šalvějí a naložil den předem do nálevu z kořenové zeleniny, vína a divokého koření. Bažanta mám naporcovaného, takže nešpikuji slaninou, jen jsem pokladl plátky navrch. Z výpeku z pod bažanta a ze slitého vína z brusinek svařím na konci omáčku na polití.

Mějte se fajn a moc děkuju za rady.


doplněno 26.12.16 13:37:

Ještě na jeden rozdíl proti receptu z webu jsem zapomněl. A to, že jsem do nádivky nedával ani vejce ani mléko. Spojil jsem ji sněhem z bílků. A tu omáčku jsem nakonec nedělal.

Ta nádivka samotná byla skvělá. Vřele doporučuji klidně třeba ke kuřeti. Ani přílohu jsme nepotřebovali. Ta nádivka, spolu se zeleninou stačila.

Dobrou chut.

 

jabraka*

0x

když si vzpomenu,tak v mládí jsem viděl pověšené bažanty na oknech domů zvenčí.Nechali je až týden viset,než je zpracovali.Asi to bylo před pečením důležité.

Nic víc ale o bažantech nevím,jen v nemocnici jsem je dostával na noc.

JB

Nojo dělá se to, ale podle mě musí to zvíře být už vykuchané. Představa co udělá obsah prostřelených střev ve zvířeti visícim dva měsíce za oknem mi zvedá chlupy na zátylku.

 

 


0x

pridam se k otazce, vyhrali jsme na plese bazanta od myslivcu

uz je stazeny (ja vim, vetsina receptu je oskubat a pect v kuzi, ale skubat se mi to fakt nechtelo, uz tak bylo peri vsude), vykuchany a vykosteny, mel polamane kridla i nohy a skore je 10 broku a buhvi kolik sem jich jeste nenasla ...

Tak co ted s tim masem z prsou a stehynek?

Poradite nejaky zajimavy recept?

PS vadi v jidle kdyz uvarite / upecete brok? je to olovo ne?

Heleno, brok vás neotráví, ale je strašné do něho kousnout. Půl zubu v háji! Zeleném!

nikdo*

Zkuste ten můj recept. Ta nádivka to jednak nastaví, ten jeden bažant bude tak pro dva lidi. A stejně se to bude muset naložit a dusit, tak to udělejte jako divočinu. Kořenovou zeleninu, divoké koření, špek, naložit, dusit, maso dát zvlášt, přecedit, odvařit, dochutit brusinkovým džemem...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]