Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak upéct vepřový bůček?

Od: feda* odpovědí: 11 změna:

Jak upect vepřový bůček?

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

patronka*

7x

Ještě to ale chce doladit

 


2x

Moje maminka a pak celý život já, naříznu kůži cca 3 cm od sebe, napříč (podobně, jak se naříznou špekáčky), posolím, pokmínuji, přisypu nakrájenou cibuli a česnek, podliju vodou asi do 1/3, přikryju drudou půlkou brutvánku a peču v troubě na 180ºc cca 45minut. Pak odkryju a peču a maso otáčím, dokud nemá krásnou barvu a křupavou kůžičku. Někdy je potřeba trošku vody dokápnout.


doplněno 18.11.16 08:09:

Maky, to je bezva způsob. Vaří se to jako lalok, podhrdlí z vepřové hlavy. Táta si vzal "desečku", ostrý nůž, tu uvařenou dobrotu, nastrouhaný křen a když nebyl, tak si přikrajoval plátečky česneku, krémžskou hořčici, pepř a sůl. Mamka mu nakrájela čerstvý chleba a otevřela pivo. Krásná vzpomínka!


doplněno 19.11.16 07:26:

Co to je brutvánek? Když nebyl alobal na přikrytí, v čem se peklo maso nebo husa? Dva hluboké pekáčky s uchy. Jeden slouží jako poklice.

Babko a pro část rádců ještě napište co je to ten brutvánek (kuwa tohle jsem už hezkou řádku let neslyšel,o čtení ani nemluvě!). Jak mně říkají doma-"čecháčci totok neznajó"!(když jednou za čas dojedu "domů")


doplněno 19.11.16 22:09:

Já to vím,ale hooodně dlouho jsem toto neslyšel a když to sdělím manželce (že to má péci v brutvánku) tak kouká jako tele na vrata!Já pocházím z Mostkovic u PV a manželka z BN a žijeme v JH! Zde to lidi vůbec neznají!

balzerka

Braten je péci a vana je vana. Pekáček.

 


1x

Děláme často kapsu, po teplu výborné, ale po studenu ještě lepší toprecepty.cz/... dovnitř můžete dát cokoliv toprecepty.cz/...

 


1x

Když jsme u toho bůčku, není to sice pečení,ale také pochoutka, vařím bůček s hodně česnekem a solí , pak vytáhnu případné kostí a po vychladnutí do lednice, nejlépe přes noc, někdo ještě sype paprikou, vychlazený krájíme na tenké plátky a pokládáme tím krajíce chleba.

 


0x

Nevím zda chcete nějaký netradiční recept, ale já dělám jednoduchý: Jen posolit, okmínovat, trošku podlít vodou a dát upéct. Je dobrý teplý i za studena. Přesně takto :

toprecepty.cz/...

Někdo peče i s cibulí či česnekem a též je to dobrota.


doplněno 18.11.16 22:56:

Patronka - souhlasím, Vaše doladění nemá chybu...

 

figurek*

0x

na pekáči ne. Pečte ho ve hluboké skleněné pečící misce, protože na skleněnou misku se nepřilepí.

Vezměte bůček, nakrájejte na plátky, vložte do pečící misky, posolte, přidejte pár koleček cibule a nějaké to koření podle chuti, polejte olejem a strčte do trouby. Troubu nastavte na nějakých 180 stupňů a občas zkontrolujte. Není co pokazit.

Teplota150 stupňů je málo a při teplotě 200 stupňů se sice upeče rychleji, ale už ho musíte hlídat a obracet.

A kdybyste ho nekrájel na plátky, ale na větší kousky a přidal ještě česnek a kmín, bez oleje, to co z trouby vytáhnete, tomu se říká Moravdký vrabec.


doplněno 20.11.16 07:43:

Když jsme chodili do domu Energetiky na obědy, sídlilo tam nějaké KSČ a vařila vousatá kuchařka. Jako bůh! A ta, do plátků bůčku rolovala kyselé zelí a pekla! Úžasné!

 

nikdo*

0x

Jestli chcete nějakou specialitku, najděte si na webu článek páně Cuketky, Jak jsem zasklil bůček. Zatím jsem ho dělal jen dvakrát, ale vždycky to byla pochoutka.


doplněno 19.11.16 22:47:

Tak já přihodím ještě jeden recept. Bůček se nakrájí na podélně, na výšku, na dlouhé pásky, tlouštky asi tak půl cm. pásky položíme, osolíme, opepříme, a potřeme je strouhaným křenem. Pak je srolujeme, a uděláme z nich šneky-závitky, říkejte si tomu jak chcete. Můžete to spíchnout párátkem. Narovnat na stojato do pekáče, Zalít smetanou a upéct na 180°C, přikryté, do měkka. Jen na konci asi tak deset minut zapéct na plno . Zkuste a uvidíte.

Patronko: jak je velká ta vánočka? Kolik bylo toho bůčku? Odhaduju tak asi 1,5kg?


doplněno 21.11.16 16:31:

patronko, pokud se do toho vrhnu, tak asi zkusím stejnou marinádu, jako dáváme na řízky - jogurtovou s kořením a solamylem, ale bez vajíčka. Je to dost tučné tím bůčkem, mohlo by to fungovat.

patronka*

Vánočka je dlouhá cca 25 cm, ale před pečením byla delší - jak dlouhé pruhy se dají z koupeného bůčku vyřezat. Recept je zatím ve stádiu "výzkumu", hledám vhodnou marinádu, do které se bůček už nařezaný naloží. Plete se ze šesti pruhů, to zaručuje kompaktní tvar, začátek a konec se spíchne jehlou, nebo sešije. Kolik masa bylo netuším, zbytky jsem zužitkovala jinak. Uvítám případné tipy na marinádu...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]