Nejste přihlášen/a.
Můžete mi poradit nějaký recept co bych mohl udělat s penízovkou dubovou? Mám toho plnou mísu. Kromě polévky teda, protože polévku už mám uvařenou. Mám to naložit nebo sušit? Navíc mám ještě pár pýchavek ze kterých si jdu udělat mozeček.
Jako slepici na paprice. Teď jsem tak dělala šupinatky, to jsou příbuzné václavkám. Jen je třeba je aspoň 20 min povařit. Syrové jsou trochu jedovaté. Velké na tuto omáčku k nokům Malé jsem provařené jsem dělala nakyselo /+ cukr, sůl, ocet, nové koření, kuličky pepře, hořčičné semínko, cibuli a převařila. Druhý den se chutě vyrovnaly a mohla jsem ještě do hrnce přidávat, co mi připadlo, že to chce. Pak do skleniček a zavařit aspoň půl hodiny a asi na 90 stupňů.
Nejsem houbař, nerozumím tomu, že v jednom článku píší NEJEDLÁ a ve druhém VHODNÁ NA POLÉVKU A OMÁČKU. Pokud jedlá je, udělala bych tu omáčku s těstovinama.
Houby podusím, na druhém kastrůlku orestuji cibulku,přidám dvě lžíce hladké mouky a udělám světlou jíšku, přidám hrnek mléka nebo vody a provařím, pak přidám houby a sladkou smetanu ke šlehání, osolím, někdy přidám česnek, jindy zase sterilovaný kopr i s nálevem(asi 2 lžíce), pokud je omáčka moc hustá, přidám vodu nebo mléko, pokud je řídká přidělám jen trochu "ameriky"(hl. mouka + voda nebo mléko). Sousedka dává vývar z masoxu a smetanu. Omáčku dělám z hlívy a jíme ji smíchanou s těstovinama, nebo s knelíkem a hovězím masem z polévky. Manžel má raděj tu s česnekem, já zase s koprem a ¨kyselkavou.
Já narazil na dvě varianty, to co si odkazovala a pak Gymnopus dryophilus, která byla popisována s vystouplým kloboukem, nikoliv dolíčkem. Údajně dobrá houba.
Můžeš mi dát tip jak tu omáčku udělat? Zatím mám houby umité, pokrájené a nohy podušené. Ještě bych tam přidal ty pokrájené klobouky ale co dál?
Dík za popis. Zjistil jsem že je to hořká houba a tak jsem se na to vybodl.
h4ever,já vás chci jenom upozornit, že na jedlost této čirůvky dubové existují různé názory.Jedni ji od konzumace odrazují, jiní ji považují za 100% jedlou..Pravděpodobně se jedná o individuelní stravitelnost.U citlivých jedinců, po pozření většího množství, může zapříčinit nevolnost.(To ale zřejmě váš případ není,že?) Proto by se měla pojídat v malém množství ve směsi s jinými houbami.
Tato penízovka, stejně jako vzpomínaná václavka, by se měla tepelně upravovat minimálně 20 minut. Klidně i déle. Jinak může být choulostivějším lidem nevolno.
Já dělám houbovou omáčku na kyselo: oloupané a pokrájené brambory dám vařit do osolené vody. Přidám tam asi 3 bobkové listy, 5 celých nových koření a 10 celých pepřů. Když se chvilku vaří, přidám očištěné a pokrájené houby. Po změknutí brambor i hub přiliju rozšlehanou zakysanou smetanu /kelímek/, následně zahustím moukou rozšlehanou ve vodě. Povařím. Dochutím tak, aby to bylo navinulé - tedy cukrem, solí, octem. Nejhorší je nakonec vyndat ty kuličky. Listy jdou snáz. Ale když nějaké to koření zbyde, ze lžíce se pak vyndá snadno. Přinejhorším se vyplivne. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.