Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, otázka je daná, ještě přidám - jaké hranolky kupujete, do trouby nebo do fritáku nebo si děláte hranolky doma ze syrových brambor?
Klasický friták už nemám, nepoužívala jsem jej z důvodu, že jednou za 3 měsíce mě chytne obsták na hranolky a pak vylít 2 l oleje je přepych. Má někdo zkušenosti s fritákem s minimum oleje ( 1 - 2 lžíce)? U pánve se mi nechce stát a z trouby mi nechutnají, asi je neumím udělat. Děkuji za rady. Uška
Ještě podotknu,že brambory mám své,ze zahrady.
Friták jsem zlikvidovala a když máme někdy chut na hranolky, tak si zajedeme na jídlo hotové...už je fakt nedělám
"Nevím,proč tomu všichni říkají americké,když se u nás dělávaly dáááleko dřív ! ... ...S tím rozdílem,že je oškrábu".
Netuším, proč se jim říká "americké" (když se to tak vezme, tak jsou americké všechny brambory), ale "americké brambory" se od těch, co "...se u nás dělávaly dáááleko dřív,,," liší právě v tom, že nejsou oloupané. Takže to, co máte tak ráda, se u nás dělá sice od nepaměti, ale nejsou to americké brambory.
Jasně, měla jsem stejný problém, buď mi olej žluknul, než jsem ho spotřebovala, nebo jsem ho musela přefiltrovat a zabíral místo v lednici a po řízcích byl na vyhození. Už dlouho mně to štvalo, až jsem přestala fritovat. Pak mi zjistili vysoký cholesterol a bylo vymalováno. Žádné smažení. Objednala jsem frit. hrnec Tefal free (jsou různé objemy), rovnou na 1?5 nebo2kg? hranolků a je to úžasná záležitost! Jedna lžíce oleje na všechno, můžete dát méně, nebo nic. Pokud potřebujete větší množství než pořádné 2 - 3 porce, tak uděláte 2x a před obědem jen na 2 minutky vrazíte ty první zpátky a máte všechny horké. Dělám si je sama z brambor, mám na ně struhadlo na robotu, dříve ruční hranolkovač. Fakt hrnec skvělý, za 46 min. hotové. Ohlásí signálem.
Nesnáším tuk - jen na plechu v troubě s trochou sádla, aby se nepřilepilo... vlastní brambory na 1/4 až 1/8 podle velikosti.
Asi se na mně mnozí budou zlobit, ale friták jsem dala pryč, nebavila mě ta spotřeba oleje a čištění, navíc hranolky jsou nezdravé. Když už, tak se dají koupit mražené přímo do trouby. Ale já už přes rok dělám pečené btambory, rozkrájím brambory na půlky nebo měsíčky, oloupané i neoloupané, podle kvality brambor, lehce je naolejuju, opravdu velmi lehce a dám je upéci do trouby na pečící papír, je to rychlé, dobré a daleké zdravější než hranolky. A často do druhé půlky plechu přidáom cukety a rajčata.
Doma mám fritézu na 1l oleje a tak zásadně dělám hranolky, řízky, koblihy... ve fritéze. Zrovna včera jsem ale dělala hranolky a smažený sýr na chalupě v obyčejném kastrolu a výsledek byl stejný, jen oleje jsem potřebovala víc jak 1l. Použitý olej sleji do petky od mléka, napíši co se na něm dělalo abych třeba na koblihy nepoužila z řízků a opačně, uchovávám v lednici a používám dokud je olej dobrý.
To ale moc zdravé není, moje tchýně si skladováním použitého oleje zadělala na žlučník a vředy celé rodiny
Děkuji všem kuchtíkům za odpovědi. Asi vyzkouším ty americko-české brambory v troubě. Jen dělat jednu porci (manžel to nemusí) v obr troubě se mi moc nechce.
Děvčata, zmiňujete se o hrnci Tefal free, kde lze hranolky udělat na lžíci oleje. Ten už se nevyrábí a jak si jej mám představit? Je to hrnec s míchací lopatkou, třeba něco takového?
Děkuji všem a nakonec jste mě rozhýbali abych se rozhodla a dnes došel nový hrnec, kde na osmažení 1,5 kg brambor je spotřeba oleje pouze 25 ml .. Tím pádem žádný smrad z přepalovaného oleje, brambory jsou křupavé, chutné, nejsou suché. Já masař jsem kupodivu ani maso nepotřebovala, jen tatarku. Zjistila jsem, že do konce života se bez hranolek neobejdu a z fritáku nemůžu .Proto ten nákup nového hrnce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.