Nejste přihlášen/a.
Nejsem zastánce dlouhodobého uchovávání potravin,nezavařuju,nesuším,nevařím na týden(vařím denně,obden) apod.ovšem tchýně nám dává marmelády/džemy.Některé jsou z roku 2009,vadí to něčemu?je mi to proti srsti to jíst,ale ráda peču,tak se to do něčeho použije.Jak stará teda může být marmeláda,aby jí nic nebylo?nesmrtelná přece není
V první řadě bych zkontroloval víčko sklenice (předpokládám, že je zavařená ve sklenici). Když je víčko prohnuté dovnitř, bude marmeláda pravděpodobně v pořádku. Když ani po otevření nevykazuje marmeláda podezřelé vlastnosti (plíseň, nepřirozená barva, chut, zápach...), klidně bych jí použil. Nejen na pečení, ale třeba i na chleba.
Pokud je víčko vyboulené, rozhodně zahodit.
Tak tak,asi jako Magdon.Nakrásně jsem marmeládu ze špendlíkú konzumoval od její výroby někdy v roce 1994 ještě předloni.Udělal jsem jí hooodně ale protože nebyla jahodová,nikdo ji nechtěl.Po celou dobu byla OK.Samozřejmě čím déle od "výroby" tím víc jsem zkoumal zdali je vše OK a zda není uvnitř "penicilín"!
Blesíku myslím že žádná ani čerstvě uvařená marmeláda snad vitamíny neobsahuje ty jsou snad vařením zničeny? Nebo se pletu?
Možná že bude trochu suchá uvnitř a nebude už chutnat, ale jinak jí nic nebude. Já jsem také našla ve sklepě marmelády staré osm let a nic jim nebylo. A po pravdě, kdybych to na nich neměla napsané, tak bych ani nepoznala, že jsou tak staré. Tak ji otevřete a ochutnejte, pokud Vám bude chutnat, klidně ji snězte. Když ne, tak ji vyhodtte. Ale určitě se Vám nic nestane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.