Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sušené houby

Od: evsimkova odpovědí: 9 změna:

dobrý den , možná jsem nasušila mezi hřiby, hřib satan, raději jsem ho dnes vybrala, nemůže se mi něco stát, když je pak uvařím? díky eva

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

idanova*

2x

Zdravím. Evo, podle vašeho popisu houby bych tipla, že to nebyl satan, ale hřib kovář nebo koloděj. Mrkněte tady: zkraceno.cz/... Ida

 


1x

nezkoušela jsem to, ale četla jsem, že při tepelné úpravě apoň 30 min. by měl být poživatelný bez problému - uvidíme, co poradí zkušenější rádci...


doplněno 03.08.16 13:58:

našla jsem satana - je to on?

Mě by docela zajímalo čemu říkáte satan a hlavně jak jste jej dokázala vybrat z ostatních sušených hub.

evsimkova

tmavě hnědý klobouk, vespos temně červený,noha modrala, mezi světlými hřiby tmavý byl dobře vidět, nohy nesuším

suchy*

podle tohoto popisu to není ani satan ani žlučník,ale spíš jedlý hřib kovář houbareni.cz/...

Sbírejte jen to co spolehlivě znáte,mohlo by se Vám to vymstít.

 


1x

Satana jste našla velice těžko. Roste velmi zřídka, je poměrně vzácný, hlavně roste na vápencovém podloží.

Asi jste našla hřiba žlučového /někdy také hřib žlučák, žlučník/. Nestane se Vám nic, ale jídlo bude nepoživatelné, příšerně hořké. Vyhodit to asi budete muset všechno. I maličký kousek žlučáku zničí celý kastrol jídla. A všechny kousíčky ze sušené směsi zaručeně nevyberete.

Příště raději ochutnávejte hned v lese, pokud se Vám něco nebude zdát. Rozhodně se po něm ale neotrávíte.

Pokud noha modrá, mohl by to být hřib kovář, nebo koloděj, rozdíl je hlavně v sítce na nožce. Oba jedlé a chutné. Oba krásně do červena zbarvené /červené rourky/.

Modrá i poměrně vzácný hřib medotrpký. Našla jsem ho před pár dny u fotbalového hřiště. Věděla jsem, s kým mám tu čest, rostou tam občas pod duby. Tak jsem si zajela domů pro foták. Po mém návratu tam už nebyl. Kruciš! Sníst ho stejně nikdo nemohl, proč to tedy ti lidé nenechají růst? Jaga.

 

tondac*

0x

Často se jako satan označuje tzv hořčák - hřib žlučník, který najdete podstatně častěji. Byl to určitě satan?

Po satanu budete mít při nedostatečné tepelné úpravě otravu, hořčák vás otráví taky, protože zničí chut celého jídla.

Ba druhou stranu jeho pronikavá chut vyloučí otraavu zdravotní.

Jinak, pokud vím, na karlštejnsku satana běžně jedí

 


0x

At je to satan nebo horčák, já bych to teda nejedla.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]