Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
potřebovala bych si do zásoby nadělat lístkové těsto. Podle receptu, který mám po babičce, je ovšem těsto hrozně mastné (až to není dobré) - poměr mouky v obou těstech a tuku je zde 60 dkg (mouky) : 50 dkg (tuku). Na internetu jsem před časem našla jiný recept - také jsem ho už vyzkoušela. Poměr mouky a tuku je zde 68 dkg : 25 dkg, což je zase trochu málo; těsto je takové sušší. Chtělo by to něco mezi tím - mně by ideálně vyhovoval takový poměr, jaký bývá v kupovaném těstě. Nemá někdo vyzkoušený recept na takové prostředně tučné těsto?
Prosím, nepište mi, at si ho koupím - samozřejmě vím, že se prodává. Také jsem ho dříve kupovala. Ovšem mám vícero důvodů, proč si ho raději udělám doma.
Jinak, koho by to zajímalo:
nakonec jsem dělala těsto přibližně podobné (poměrem tuku a mouky) na ten recept, co jsem zde uvedla v odkazu:
1 kg mouky
500g tuku
2 celá vejce
asi 0,5 l vody
2,5 lžíce octa
2 špetky soli
Na tukové těsto jsem tedy použila tuk+ cca 50 g mouky
Ze zbytku jsem udělala vodové těsto.
Výsledek byl v den upečení poměrně dobrý, i když trošku tvrdší a nepříliš drolivý. Těsto se během pečení krásně nafouklo a dobře lístkovalo. Druhý den ovšem bylo jaksi mírně gumové - jíst se to tedy dalo, ale zase žádný zázrak. Myslím, že ideální by bylo zvýšít dávku tuku na 600 - 650 g na 1 kg mouky.
Mate zrejme na mysli listove testo (listkove neznam) a doma ho delat se nevyplati, zvlast kdyz ho chcete do zasoby, prodava se mrazene a nejlepsi je v Bille a mene tucne v Lidlu za lidove ceny cca 15 kaček jedno baleni, v mrazaku doma potom vydrzi dlouho a je kdykoliv po ruce
Našla jsem tento recept, myslím, že by to mohlo být ono - mostecky.denik.cz/...
Jinak s tím těstem žádná zvláštní práce není - jen si to chce dobře rozfázovat. Já si ho třeba navečer založím do ledničky, pustím si nějaký film a v určitých intervalech ho prostě zastavuju a chodím těsto překládat. Než se na film dodívám, těsto je hotové (přičemž do zásoby).
Dobrý den, jenom upozornění - chtěla jste recept na lístkové těsto, ale našla jste si recept na listové těsto, tak se zamyslete nad svým konáním - někde bude chybička . Zdravím!
ildika - no, to víte, ale musel jsem Vás poškádlit . Hezký název by byl i lístečkové těsto nebo těsto z lístků či případně "těsto, které při konzumaci sviní a drobí" .
Já vím, jak se to jmenuje oficiálně, ale u nás tomu říkáme zásadně takto. Tak jsem to tak napsala - z větší části z nedopatření, protože už jsem byla rozčilená, že "normální" těsto nikde není, a také proto že se mi to slovo líbí více - a basta.
Dobrý den, zaujala mě ta poznámka ke slovu "lístkové"- u nás doma (Praha) tomu také tak říkáme; že to prodávají jako "listové"mě značně překvapilo (evokuje mi to kdovíproč listí, jakože např. špenát či ze stromu a tak jsem zjistila (na webu), že na výrobcích/v receptech pro Slovensko se používá vždy zmíněné slovo "lístkové"(cesto) - tudíž je možné, že za společného státu se používaly obě varianty názvu (?) kukněte např. na dvojjazyčné obaly např. Nowaco akcniceny.cz/... nebo Belbake (Lidl) dtest.cz/... Jinak tedy recept bohužel nemám
U nás (jihomoravské pohraničí) se tomu také říká pouze takto, alespoň tady v dědině. Možná je to ve zdejším případě ten moravsko-slovenský jazykový přechod (jsou tady i jiná slova podobná slovenským, která ve spis. češtině nejsou), anebo je to opravdu dědictví společného státu - vzhledem k tomu, že tak mluvíte i v Praze.
Dobré ráno, přeji
poradím velmi lehké a dobré lístkové těsto. 250 g hladké mouky a 250 g hera a 250 g tvaroh = to je vše.
Těsto se velmi dobře dělá a máte 2 velké štrůdly. Lze plnit nasladko, naslano, dělám z něj i rohlíčkym šátečky,
Dobrou chut přeji!
To těsto znám, dělám z něho občas pirožky. A máte pravdu - je moc dobré, akorát, že nějak nelístkuje. Ale možná, kdyby se poskládalo, trochu by zalístkovalo.
Takže přidávám nový, zatím dle mého názoru naprosto ideální recept (už jsem dvakrát vyzkoušela) - z 1 kg mouky:
Vodové těsto: 55 dkg hladké mouky, 35 dkg hrubé mouky, 0,5 l studené vody, 2,5 lžíce octa, 2 celá vejce, kousek másla velikosti vlašského ořechu, 2 špetky soli. Do vody můžeme přidat několik lžic 30-40% alkoholu (musí být ale zachován objem tekutiny 0,5 l.) - díky rychlému odpařování alkoholu v troubě potom těsto lépe lístkuje.
Tukové těsto: 75 dkg másla (3 kostky), 10 dkg hladké mouky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.