Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Lístkové těsto - prostředně až méně tučné

Od: ildika® odpovědí: 10 změna:

Pěkný večer,

potřebovala bych si do zásoby nadělat lístkové těsto. Podle receptu, který mám po babičce, je ovšem těsto hrozně mastné (až to není dobré) - poměr mouky v obou těstech a tuku je zde 60 dkg (mouky) : 50 dkg (tuku). Na internetu jsem před časem našla jiný recept - také jsem ho už vyzkoušela. Poměr mouky a tuku je zde 68 dkg : 25 dkg, což je zase trochu málo; těsto je takové sušší. Chtělo by to něco mezi tím - mně by ideálně vyhovoval takový poměr, jaký bývá v kupovaném těstě. Nemá někdo vyzkoušený recept na takové prostředně tučné těsto?


doplněno 27.07.16 20:42:

Prosím, nepište mi, at si ho koupím - samozřejmě vím, že se prodává. Také jsem ho dříve kupovala. Ovšem mám vícero důvodů, proč si ho raději udělám doma.


doplněno 30.07.16 13:23:

Jinak, koho by to zajímalo:

nakonec jsem dělala těsto přibližně podobné (poměrem tuku a mouky) na ten recept, co jsem zde uvedla v odkazu:

1 kg mouky

500g tuku

2 celá vejce

asi 0,5 l vody

2,5 lžíce octa

2 špetky soli

Na tukové těsto jsem tedy použila tuk+ cca 50 g mouky

Ze zbytku jsem udělala vodové těsto.

Výsledek byl v den upečení poměrně dobrý, i když trošku tvrdší a nepříliš drolivý. Těsto se během pečení krásně nafouklo a dobře lístkovalo. Druhý den ovšem bylo jaksi mírně gumové - jíst se to tedy dalo, ale zase žádný zázrak. Myslím, že ideální by bylo zvýšít dávku tuku na 600 - 650 g na 1 kg mouky.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

coco

1x

Mate zrejme na mysli listove testo (listkove neznam) a doma ho delat se nevyplati, zvlast kdyz ho chcete do zasoby, prodava se mrazene a nejlepsi je v Bille a mene tucne v Lidlu za lidove ceny cca 15 kaček jedno baleni, v mrazaku doma potom vydrzi dlouho a je kdykoliv po ruce


Já chci právě domácí, už kvůli tomu, že tam používám jiný tuk, než je v kupovaném.

laurak
Také bych ho ráda někdy vyzkoušela vyrobit doma. Od té doby co jsem přestala kupovat výrobky obsahující palmový tuk jsem ho totiž neměla, jelikož takové zjevně neexistuje.

Našla jsem tento recept, myslím, že by to mohlo být ono - mostecky.denik.cz/...

Jinak s tím těstem žádná zvláštní práce není - jen si to chce dobře rozfázovat. Já si ho třeba navečer založím do ledničky, pustím si nějaký film a v určitých intervalech ho prostě zastavuju a chodím těsto překládat. Než se na film dodívám, těsto je hotové (přičemž do zásoby).

 

ben®

0x

Dobrý den, jenom upozornění - chtěla jste recept na lístkové těsto, ale našla jste si recept na listové těsto, tak se zamyslete nad svým konáním - někde bude chybička . Zdravím!


doplněno 29.07.16 11:37:

ildika - no, to víte, ale musel jsem Vás poškádlit . Hezký název by byl i lístečkové těsto nebo těsto z lístků či případně "těsto, které při konzumaci sviní a drobí" .


Já vím, jak se to jmenuje oficiálně, ale u nás tomu říkáme zásadně takto. Tak jsem to tak napsala - z větší části z nedopatření, protože už jsem byla rozčilená, že "normální" těsto nikde není, a také proto že se mi to slovo líbí více - a basta.

hs*

Dobrý den, zaujala mě ta poznámka ke slovu "lístkové"- u nás doma (Praha) tomu také tak říkáme; že to prodávají jako "listové"mě značně překvapilo (evokuje mi to kdovíproč listí, jakože např. špenát či ze stromu a tak jsem zjistila (na webu), že na výrobcích/v receptech pro Slovensko se používá vždy zmíněné slovo "lístkové"(cesto) - tudíž je možné, že za společného státu se používaly obě varianty názvu (?) kukněte např. na dvojjazyčné obaly např. Nowaco akcniceny.cz/... nebo Belbake (Lidl) dtest.cz/... Jinak tedy recept bohužel nemám


U nás (jihomoravské pohraničí) se tomu také říká pouze takto, alespoň tady v dědině. Možná je to ve zdejším případě ten moravsko-slovenský jazykový přechod (jsou tady i jiná slova podobná slovenským, která ve spis. češtině nejsou), anebo je to opravdu dědictví společného státu - vzhledem k tomu, že tak mluvíte i v Praze.

 

hruskazdenka

0x

Dobré ráno, přeji

poradím velmi lehké a dobré lístkové těsto. 250 g hladké mouky a 250 g hera a 250 g tvaroh = to je vše.

Těsto se velmi dobře dělá a máte 2 velké štrůdly. Lze plnit nasladko, naslano, dělám z něj i rohlíčkym šátečky,

Dobrou chut přeji!


To těsto znám, dělám z něho občas pirožky. A máte pravdu - je moc dobré, akorát, že nějak nelístkuje. Ale možná, kdyby se poskládalo, trochu by zalístkovalo.


doplněno 09.01.17 21:56:

Takže přidávám nový, zatím dle mého názoru naprosto ideální recept (už jsem dvakrát vyzkoušela) - z 1 kg mouky:

Vodové těsto: 55 dkg hladké mouky, 35 dkg hrubé mouky, 0,5 l studené vody, 2,5 lžíce octa, 2 celá vejce, kousek másla velikosti vlašského ořechu, 2 špetky soli. Do vody můžeme přidat několik lžic 30-40% alkoholu (musí být ale zachován objem tekutiny 0,5 l.) - díky rychlému odpařování alkoholu v troubě potom těsto lépe lístkuje.

Tukové těsto: 75 dkg másla (3 kostky), 10 dkg hladké mouky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]