Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Příkon, je pro mě pří výběru důležitý?

Od: kubinec® odpovědí: 17 změna:

Prosím o radu,

vybírám vestavné spotřebiče, je pro mě důležité "koukat" na celkový příkon spotřebiče?

co to vlastně zanmená ten = celkový příkon= můžete mě to "polopaticky" vysvětlit?

mám si vybrat troubu o celkov příkonu např 3.4 kW , nebo raději 2,3 kW ,

P.S. jistič mám třífazový 25A, právě kvůli rekonstrukce a že budeme "instalovat" vestavné spotřebiče ( skloker. deska + el. trouba )

Děkuji

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

0x

Pokud tě,Kubo ,netlačí finance,a máš dostatečnou rezervu v přívodu proudu,zvol vyšší příkon.Ten e saozřemě dán součtem Watáže jednotlivých ploten u sporáku + trouby + elektronika.Totéž u dalších spotřebičů

JABRAKA


mě totiž není jasné, že některé trouby jsou v "A" spotřebě ale každá ma jiný příkon!

Takže to neznamená, že ta s tím menším příkonem není třeba jako "slabší" výkon?

A jinak rezervu v celkovém součtu Watáže mám

qwertz*

Zjednodušeně řečeno: nižší příkon ynamená nižší výkon (výkon [VAh] = příkon[VA resp. W] x čas[h]). Spotřebiče ve třídě A mají menší ztráty, než spotřebiče v třídě B. To znamená, že méně energie utíká "mimo".

Je to trochu jinak. Výkon i příkon jsou ve wattech. Watthodiny jsou jednotkou energie.

Nebudu tady uvádět definici elektrického výkonu a pokusím se vysvětlit rozdíl laicky. Příkon odpovídá celkové energii dodané za určitý čas. Výkon, který se uvádí v popisech u elektrických spotřebičů, odpovídá energii, která se zužitkuje pro požadovaný účel - u sporáku pro ohřev, u lednice pro chlazení, u žárovky pro svícení. Občas se pojmy příkonu a výkonu v popisu zboží pletou. Je to proto potřeba brát s rozumem. Rozdíl mezi příkonem a výkonem odpovídá ztrátám. Ztráty se pak zjednodušeně označují pomocí tříd A, B, C, D atd. Čím nižší ztráty, tím efektivnější využití dodané energie. Třída nesouvisí s celkovou spotřebou spotřebiče.


, tak a teď prosím ještě jednou a ČESKY a "po lopatě"!

děkuji

No, ono to bylo česky. Zkusím to ještě jinak.

Příkon = kolik wattů spotřebič žere, na kolik musí být dimenzovaná přípojka a jištění. Z tohoto pohledu je to důležité. Na druhou stranu - čím víc wattů, tím větší spotřeba energie, více peněz.

Třída nesouvisí s příkonem, ale se ztrátami. Např. u žárovky část energie svítí, část hřeje. Je žádoucí, aby hřála co nejméně (protože jejím účelem je svícení) - tedy, aby ztráty byly co nejmenší. Čím větší jsou ztráty, tím větší část zaplacených peněz jde do kanálu - nemáte z nich žádný užitek. Klasická 100 W žárovka spotřebuje většinu energie na teplo, proto je ve třídě G, úsporná zářivka 15 W vyrobí stejné množství světla, ale topí méně, proto je ve třídě A.


, zpět k mému prvnímu dotazu!

Většinou značkové spotřebiče( varné desky s více funkcemi = multifunkční,indukce atd. ) mají větší příkon ale celková spotřeba je dokonce nižší než u neznačkových( ventiláto, méně funkcí, hi-light zony atd.) s menším příkonem,!

Jde mi o to, jestli třeba deska nebo trouba s menším příkonem není třeba jakoby "málo výkonná"?než ty spotřebiče s vyšším příkonem.

Tady to teda nechápu

qwertz*

Ještě mě napadlo jedno přirovnání. Pokud potřebuješ vykopat jámu, potřebuješ na to 10 dělníkohodin (energie, spotřeba). Můžeš to realizovat 2 dělníkama (výkon) za 5 hodin, nebo 5 dělníkama (výkon) za 2 hodiny. To za předpokladu, že budou pracovat na 100 procent (příkon = výkon).

Ten paradox, který jsi zjistil může být způsoben např. tím, že pokud něco vaříš pomalu, zároveň se to i vnějším prostřdím ochlazuje, takže spotřebuješ více energie na ohřev, než kdyby jsi to vařil rychle, a podobnými drobnostmi.

Ale byslím, že rozdíl bude minimální a stejně nebudeš nikdy vařit na všech plotýnkách, takže bude rozdíl v nákladech minimální. Takže bych spíše koukal při výběru na funkce apod.

Výkon a příkon se měří ve watech. Jak již bylo řečeno, to co jde do spotřebiče( žárovka, trouba, atd.) je příkon. Přístroj má určité tepelné ztráty a to je výkon. Čili výkon je vlastně příkon plus ztráty. Každý přístroj nebo stroj má ztráty. nejmenší ztráty má např transformátor, pouze 2-3%. Když se jedná o platby, platí se vždy za příkon a je to v kilowatech za jednu hodinu. 1kw/hod.

qwertz*

Teďka jsme se do toho zamotali oba

V ideálním případě je příkon roven výkonu (pokud je účinnost 100 procent) Příkon i výkon jsou uváděny ve voltampérech (VA), resp. ve wattech (W), lze to považovat za synonyma. Pokud žárovka 60 W svítí dvě hodiny, spotřebuje 120 wathodin.

Do výkonu a příkonu nelze motat čas


tak jinak!

je vhodnější si koupit troubu s celkovým příkonem 2.06kW než jinou ale s celkovým příkonem 3.075kW?

Ale obe jsou naprosto stejné co se týká funkcí, obě jsou v energetické třídě " A "

jediný rozdíl je v označení typu trouby, jinak stejná značka

Jak jsem psal, at si nekoupím troubu s menším příkonem a pak budu péct maso déle než u té samé trouby ale s větším příkonem?

normálně jsem z toho nějakéj "blbá"


no a mám, před sebou katalog spotřebič"!

varné desky sklokeramika!

rozhoduji se mezi: plně indukční - 7200W 19990,- kč

indukce mix - 2x indukce, 2x hi-light zóny ( 6500W ) 18900,-kč

4x hi-light zóny ( 6400W ) 10999,-kč

Každý prodejce doporučuje tu plně indukční, jenže ten příkon , to je žrout a ta cena při nákupu! Já vím je tam zase potom velká úspora v těch "plotnách" při samotném vaření, ale ...

Pokud nemáte hrnce Zepter, tak plnou indukci. Čas vaření je kratší a přívody elektřiny máte dostatečné na tento příkon, takže ve výsledku je to výhodnější.

Ještě k tomu příkonu - dotaz byl, jestli nebude trouba s menším příkonem topit hůř. Pokud budou obě trouby v třídě A, budou mít stejný objem, stejnou izolaci (tepelné ztráty) - prostě jedna jako druhá, tak se trouba s nižším příkonem zahřeje pomaleji. Po zahřátí na provozní teplotu to už je jedno. Celková spotřeba energie (kWh) bude srovnatelná.

 

Neodpustím se ještě offtopic ... Já tam přeci čas nemám. Čas je jen u Wh, resp. kWh, což není výkon ani příkon, ale energie. Energie se dá samozřejmě vyjádřit také v joulech, ale ty se u dodávek elektřiny nepoužívají, protože kWh vychází z fyzikálního principu elektroměru. Jouly se používají spíš v dodávkách TUV, kde se měří energie v kalorimetrech.

Omlouvám se všem, toto už je fakt příspěvek mimo.

jabraka*

Odpověď je celkem jednoduchá.Spotřebič tř.A je technicky zkonstruován tak,aby vyuzití elenergie bylo co nejefektivnější.Pro spotřebitele je pak údaj o celkovém příkonu celkem okrajový.Příkon je vyjádřen ve W nnebo spíše v kW.jestli je to označení třídy pravdivé,to suď zákazník.

JABRAKA

kvetusa

Takže po přečtení všech vysvětlení to můžu chápat takhle - rozdíl je jen v čase? Pokud mám tedy stejné trouby a liší se mi pouze v příkonu, je asi lepší vzít tu s vyšším příkonem, protože se dříve zahřeje - maso se mi dřív upeče a já se konečně najím. Trouba s nižším příkonem se mi zahřívá pomaleji na požadovanou teplotu a maso se mi tedy začne péct o něco později. Spotřeba bude ale přibližně stejná, jen mi bude v druhém případě kručet v břiše.

al*

Navíc je pravděpodobné, že vyšší příkon má regulaci směrem dolů, zatímco u nižšího příkonu se na ůroveň trouby s vyšším příkonem prostě nedostanete.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]