Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dá uchovat slivovice na dobu asi 20 let. Zajímalo by mě, jak a čím ji uzavřít, jestli zalít voskem nebo něčím jiným a kde nejlépe uchovat (sklep, nebo zakopat do země ...)Díky
Celá moje rodina pochází z jižní Moravy a slivovice je tam velké téma Když chtějí podarovat, dají archivní slivovici, v uprášené průhledné sklenici, balada. Je vždy a zásadně uzavřena korkovou zátkou a zakapaná ohromnou vrstvou vosku. Po otevření nemá chybu. Oni ji mají v domě ve sklepě vedle zavařenin, tj. sice sklep, ale žádná velká zima v něm být nemusí. A máma (nejčastější obdarovaná, slivovici miluje ) ji skladuje normálně v bytě - sice na zemi ve špajzu, ale taky tam velká zima není. Zatím takhle nejlepší zkušenosti, ale možná někdo poradí jinak. Užijte si ji
doplněno 09.12.10 16:22:Nikoliv sklenici, ale samozřejmě lahvi (skleněné). Pardon.
Taky skladujeme slivovici ve skleněných láhvích a máme ji celoročně ve sklepě. Voskem uzávěr nezaléváme. Důležité je hlavně ji uchovávat v temnu. Bohužel slivovice je vyzrálá většinou po 3 letech a později spíše ztrácí na kvalitě. Mnoho lidí si archivuje slivovici k nějakému výročí a chce ji otevřít za 10, 20 let apod. na to je lepší si uchovat víno, kterému dlouhý proces zrání vyhovuje.
Také ji dávám do skleněných lahví, korek a zakapu voskem.
Mám jiný dotaz - jak se pozná lihovina od destilátu? Koukal jsem na Jelínka a na přední etiketě uvádí lihovina a na zadní straně je napsáno švestkový (nebo jiné ovoce) destilát a ethanol. Jakmile tam je ethanol, je to už lihovina? Jinak by tam měl být jen ovocný destilát, nebo jak se to pozná? Zda je to jen z ovoce nebo se tam něco přidávalo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.