Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Měl bych otázku ohledně uchovávání zkvašeného jablečného "burčáku" z jablečného moštu.
Dočetl jsem se, že burčák se nesmí v lahvích uplně dotahovat protože porád kvasí a lahve by mohli prasknout.
Jde mi o to jestli je vůbec možné nějakým způsobem jablečný burčák uchovat aby vydržel třeba pár měsíců.
No máte několik možnosti. Zaprvé burčák sterilizovat teplem, akorát nevím jak moc to ovlivní chut. Dát do chladu při kterém se kvasný proces zastaví. Nebo sehnat pevné silnostěnné petky, přelít do nich a uskladnit ve sklepě. Pevné láhve z toho důvodu, že při určitém nasycení kvašeného roztoku CO2 přestávají kvasinky fungovat. Ty mršky dokáží roztok natlakovat fest, nicméně podle toho co jsem slyšel by to petka měla vydržet, akorát se jí vyboulí dno. Je to ale značný risk, protože když se takto natlakovaná láhev roztrhne, tak roztok vypění a máte všude lepkavý bordel.
Stačí dát to do zednický vaničky + ochranu aby to nevylítlo až na strop
Nejvíc vydrží petky od Coly/Pepsi, i když taky už to dělaj co nejslabší, Němci maj i silnostěnný vratný ty vydrží nejvíc.
A myslíte že když se burčák třeba pasterizuje při určité teplotě a uzavře v lahvích, že se tím i zastaví kvasný proces?
O tom jak píšete skrze ten nahromaděný oxid uhličitý, že pak zastaví ten kvasný proces , jsem už také četl . Láhev by se neměla naplnit až po okraj ale nechat v ní kousek volného prostoru tuším kvůli tomu oxidu uhličitému. Burčák se pak prý ani nekazí a to i bez jakékoliv tepelné ůpravy.
Celkově se nedoporučuje mrazit. Ale zkusil to opravdu někdo? Vinaře by asi z toho trefil š..k.
Minulý rok jsem dala jednu 1,5 láhev burčáku do mrazáku (z hroznů, klasický) na Silvestra vytáhla a byl snad lepší, než na podzim. A o hodně lepší než sekt B.h.m.a.
Tak jsem se těšila, že si letos dám 2 lahve, ale bohužel, u nás zrovna není. A zas takový fajnšmekr nejsem, abych pro něj jela někam daleko.
Tož zkuste tam dát ten Váš jablečný, berte to jako pokus. Vyzkoušejte různé možnosti,
budete mít alespoň srovnání. Láhev úplně neplnit a obalit do pevného igelitu. U mě vše OK, nic neprasklo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.