Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, k rozpouštění usazených nečistot/vodního kamene na (nejen) obkladačkách používám levný ocet normální/hnědý/obyčejný/kuchyňský. Ten bílý ocet bude fungovat také/stejně, ale bude zřejmě dražší. Vyzkoušejte oba octy, porovnejte výsledek (i cenově) a dejte vědět. Zdravím!
Nevím, jak Vás bude dráždit, nedokáži vyhodnotit. Mě nedělá ani jeden přípravek nic, všeobecně mi ocet voní.
Bílý ocet je účinný a ekologický.
Nic s tím nezkazíte, vyzkoušejte.
Obyčejný ocet snad používáte v menším množství v kuchyni. Od toho se odražte.
Osobně jsem zkoušela octem mít nádobí, prý odmaštuje, popravdě jsem se vrátila k Jaru, potřebuji bublinky/pěnu .
Bílý ocet jsem ale kupovala ve farmářském obchůdku, tedy ten potravinářský. I když si myslím, že mezi nimi v účincích na úklid nebude až tak velký rozdíl. Pouze hygienická výroba. A ano, je dražší, jak píše rádce ben.
Sanytol jste zřejmě již zkoušela?
Hnědý ocet je stejně ekologický jako bílý - průmyslově se vyrábí octovým kvašením zředěného přírodního etanolu na bukových hoblinách za použití octových bakterií rodu Acetobacter.
Bílý ocet je destilovaný a má vyšší koncentraci (10% kyseliny octové) než hnědý ocet (8% kyseliny octové).
To, že se bílý ocet označuje jako "ekologický" je jenom důvod pro vyšší cenu.
Ocet vzniklý kvašením etanolu je vždy bezbarvý ("bílý"). Ten běžný kuchyňský je hnědý proto, že se barví karamelem. Je to tradiční hlavně v zemích bývalého Rakouska-Uherska, zákazníci jsou na to zvyklí.
Čistí úplně stejně jako ten "bílý", protože je to tentýž ocet. Lišit se může maximálně tak v koncentraci.
Ano, na nálepkách bývá / bývalo psáno "Barveno cukrovým kulérem"
---
Ve skutečnosti může být mírně zabarvený - nemusí být úplně 100% čirý. Sjednotí se právě tím (přírodním) barvivem.
Tak na bílé obkladačky bych zvolila určitě bílý ocet, nebarvený.
Hnědý obarvený kulérem může zanechávat šmouhy, anebo po nějaké delší době používání béžový nádech.
prostromek - většina lidí po použití nějaké čistící chemie (a tedy i zapáchajícího octa) povrch čištěného opláchne čistou vodou, "přetáhne" vlhkým hadrem nebo i vyleští hadrem suchým, aby právě skvrny nezůstávaly.
bioc - ano, jsem čistotný muž, kterému zápach octa trošku, ale přeci vadí a ani skvrny nechci řešit, tak proto oplachuji čistou vodou a stírám.
Člověk se celý život učí.
A tady na Poradně padají různé otázky a odpovědi. Někdy člověk vyrůstal v něčem a po přečtení různých odpovědí zjistí, že něco dělal špatně, a že je možné se v konání vylepšit. (nemyslím jenom tuto otázku, ale povšechně). Je dobré znát názory jiných lidí. Myslím, že tato Poradna má velice dobrou grafiku a zpracování a že nás stále posouvá kupředu. Tak at to platí i do budoucna. Ty politické otázky bych omezila, jsou někdy zbytečné trollení.
---------------------------
Třeba právě ten ocet, moje zkušenost s jablečným.
Občas jsem koupila lahvičku jablečného, no je to drahé, ale prý zdravé. Použila jsem jej vždy tak dvakrát a poté vyhazovala. Chutově jsem jej nedala.
Letos je hodně jablek, tak co s nimi, zkusím domácí ocet.
Dala jsem tomu práci a čas a minulý týden filtrovala.
Jsem překvapená a nadšená, jaký to je úplně jiný ocet, než ten kupovaný!
Voňavý a lahodný.
Normálně jej piju naředěný místo minerálek, nebo štáv.
Takže tím jsem jenom chtěla říct, že ne všechno je tak, jak jsme byli zvyklí a každý z nás může překopat pohled a zkušenosti na věc. A i změnu je dobré sám sobě přiznat.
------------------------------
((Jen doplnění, jablečný ocet není vhodný na bílé dlaždičky))
Děkuji též za reakci.
Bílý ocet velké balení jsem viděla na Košíku.
Namátkou vybírám.
Allnature = výroba Polsko.
Anebo naše výroba ve slevě do 2.9.:
@prostromek: Letos je hodně jablek, tak co s nimi, zkusím domácí ocet.
To je ten rozdílný úhel pohledu.
Výchozí ingredience je jablečný mošt.
Vy jste zkusila jablečný ocet, což je produkt octového kvašení alkoholu.
Já bych třeba raději produkt vinného kvašení - jablečné víno, případně pálenku (Calvados).
Mi povídejte. A těch švestek co bylo. Slivovička. Bohužel nemám sudy a auto, tak jenom na co stačí moje síly.
Ale další ocet jsem dnes slila a nabírá sílu. Takže pěkně zraje. Z článků jsem vyčetla, že dobrý j. ocet je třeba i dvouletý. Čím déle se nechá zrát, tím je silnější.
Výroba je jednoduchá a postup jsem zvolila podle našich předků/babiček z internetu. Tedy jednoduchý a přírodní postup.
Já bílý ocet kupuji na https://fichema.cz/ - 5 litrů za 189 momentálně. Takové ty "značkové"jsou předražené jako hrom (DM drogerie, Allnatura a podobně).
Jo a mimochodem - na úklid doma tam kupuji a doporučuji třeba i Perkarbonát sodný (čištění nádobí, sklenic), jedlá soda (bicarbona), Kyselina citrónová, Kyselina chlorovodíková (čištění WC).
Předražené přípravky z drogerie, kde člověk musí zaplatit i tu neustálou reklamu v TV už nekupuji.
Ten ocet objednávám nejvíce, čistím s tím doma kde co a používám ho do pračky místo aviváže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.