Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč nefungují drátěnky na nádobí?

Od: tomkk® odpovědí: 23 změna:

Zdravím, už delší dobu se pokouším sehnat FUNGUJÍICÍ klasickou drátěnku na nádobí a nejsem moc úspěšný. V běžných řetězcích mívají jen různé plastové náhražky, ale i když někde v menším obchodě tu drátěnku seženu, tak prostě "nefunguje". I když vypadá podobně, jako ta před 40 lety, tak snad už po týdnu se rozláme na malé černé kousky, které se zapichují do prstů. Podobně blbě se chovají dnes běžné drátěnky, které jsou tvořeny klubem nekonečné špóny. Naposledy jsem koupill zase jednu sadu označenou "nerezové drátěnky", ovšem už při jediném čistění sporáku se tato drétěnka rozmotala v dlouhou rozpadající se fusekli. Co se to děje? Proč už není možné koupit klasickou drátěnku, která by držela pohromadě a kterou člověk klidně mohl měsíc drhnout připečené kutchany a byla trochu požuchlaná, ale stále plně funkční? Byla to snad nějaká tajná socialisticka kosmická technologie, kterou si komunisti vzali do hrobu?

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Stačí nemít zaprasené, zaschlé nádobí a je po problému.

Používáš nádobí pouze k vaření na plotně? Zkus zapékání všeho možného, nebo vaření vývaru v hrnci v troubě u kamen po celou noc, případně hrnec připálený po odbehnuti od sporáku a vezmeš tuhle hloupou poznámku zpět. Stěny hrnce po vaření v troubě, kdy hladina vývaru postupně klesá a teplota hrnce nad hladinou stoupá, jsou naprosto neumytelny, zralý skoro na majzlík.
Takový nádobí vypadá po průchodu myčkou, jakoby tam vůbec nebylo.
Ale aspoň pak jde snáz odrbat mechanicky, když už je to napeceny aspoň chemicky načatý.
re4zon
Ja s nim souhlasim a zpatky to brat urcite nebudu. Varit vyvar v troube a jeste evidentne v blbem hrnci je navod jak znicit hrnec. Vyvar se dela POD teplotou varu, takze se nema co pripalit. Kvalitni nadobi jde umyt i pripalene a neni na to potreba zadna extra trvanliva dratenka. A kdyz uz se neco pripali tak, ze to nejde (coz se normalnimu cloveku stane jednou za rok, ne denne), da se to odvarit.
23.12.24 08:34

re4zon -

Nemá se co připálit pod hladinou, na dně hrnce, to je jasný. Ani to nevaří, ale teplota vzduchu v troubě (trouba v krbovkach, která hřeje po stranách a shora, zatímco dno téměř ne) se pohybuje podle přikládání cca 100-300 stupňů. Většinou do 200-250, ale i to stačí bohatě k tomu, aby se pripalily stěny hrnce na postupně klesající "čáře ponoru" tak, že myčka s tím nehne. Dělá to smalt i nerez. Smalt aspoň jde vzít smirglovaci houbičkou, nerez jen hrubou stranou tý na nádobí. Drátěnku jsem sice snad nikdy nepoužil, ale tohle tady popisuju proto, že její používání plně chápu, ostatně k tomu je přece určená a že někdo připáli hrnec nebo myje ručně, at už treba na chatě, nebo prostě velký kusy, vůbec neznamená, že je prase.
@re4zon: a co přesně je kvalitní nádobí? Třeba český Kolimax nebo německý Fissler?

 


4x

Vývoj šel dopředu a to ne jenom u drátěnek. Je mnoho věcí které se posunuly vývojově dopředu tak, že jsou horší než byly v minulosti. Ale nemá cenu nad tím přemýšlet... Prostě si musíš zvyknout! No a pořád koumat... To platí pro všechny výrobky a produkty. Třeba koupíš cedník (plastový) na nudle polské výroby a zjistíš, že nejde "zavěsit" na větší hrnec, protože má úchyty daleko od sebe. Tak pak začneš shánět český cedník který se vyrábí asi 40 let Tvar Pardubice..

Na to ti tu několik lidí dokáže odpovědět, že cedník nepotřebují, že vody z těstovin pouze slévají, nebo že musíš mít ten nejlepší nerezový...

 

smode2

2x
Dřív se vyráběly drátěnky z Železňáku v Ivančicích. Stojí tam dodnes. Ale i tak byly občas ty komunistické o zdraví - když se rozpadaly. Situace je stejná jako se vším. Pokud si koupím boty, ještě před pár lety vydržely 5 let nejméně. Dnes rok a to je člověk rád. Opakovaná spotřeba je aktuálně na vrcholu a trvanlivé výrobky jsou nežádoucí.

 


1x
Netusim , pretoze mi staci plastova hubka s drsnou stranou, aj to len obcas. Vsetko ostatne vyriesi umyvacka setrne bez skrabancov.

 


1x
Napadlo tě někdy, že je to prostě spotřebák? Mě na běžné domácí použití vydrží balení drátěnek z lidlu dlouhé roky. Možná nevydrží to co ta komunistická šílenost, na druho stranu to nedodrápe nevratně nádobí, jako kdysi. Jinak používám na nerez nádobí Larin na nerez - něco jako Cif.

 

tj

1x
Normálně vařím, zapékám a v životě jsem nepotřeboval drátěnku omg... Co se musí stát, aby člověk tak strašně připálil jídlo, aby to nešlo odmočit a vzít houbičkou? Vždyt i to nádobí dostává tou drátěnkou pěkně na zadek. Nechci ani pomyslet, jak nádherné musíte mít hrnce. Ty musí mít tak strašně rozdrapané dno, že se vám už musí připalovat úplně vše. Vyhodit, koupit nové hrnce a zapomeňte na drátěnky (a pokud možno, ne vždy to jde, i na hrubou stranu houbičky).

Všechny hrnce máme nerez, a ty drátěnka nepoškrábe, ale ty také krom nějaké nehody silného připálení není nutné drátěnkou čistit. Naopak, jak píšete, hrubá strana houbičky často obsahuje abraziva, která i nerez poškrábou, proto použít nejde.
Drátěnku používám pouze na pekáče a plynovou varnou desku, popř. vnějśí dna hrnců, protože vaření na plynu není jako vaření na elektrice.

 

bramburka

0x

Vetsi spinu dostavam z hrncu pomoci sody. Soda umi zazraky. I na cisteni sporaku. Dratenkou jen povrch poskrabes. Ale pokud trvas na dratence, podivej se u Vietnamcu.

 


Musím říct, že mě pobavily "odpovědi" jedinců, kteří zpravidla žijí single v bytě, vaří si na dně hrnce na elektrické, nebo indukční varné desce ve svých dvou hrncích, nemají děti, ani nic jiného na práci, takže u vaření mají čas stát a nikdy nic nepřipálí, nikdy jim neuteče polívka na plynový sporák, ani navypíkají v troubě sádlo a výpečky ve dvou pekàčích současně, nebo nedělají pro rodinu bramboráky na třech pánvičkách současně, tak?e nechápou, že při takové činnosti se prostě plynový sporák chtě nechtě zadělá a těsto se sádlem se u plamene tak připeče, že i po namočení speciálními přípravky je nutné nakonec použít lidský pot a sádlo, aby to šlo dolů.
Tak i jim přejí štastnè a veselé Vánoćní svátky.

Singl, nesingl, stačí po uvaření nádobí předběžně lehce opláchnout, případně do pekáče nalít vodu a nechat někde stát než to povolí. To nemá s počtem lidí v domácnosti nic společného.

 


0x

drátěnka na nádobí ...

Jakého druhu je to nádobí? Keramické glazované / neglazované, skleněné, kovové smaltované, hliníkové, měděné, nerez, s nepřilnavým povrchem ...

I při velkém znečištění stačí CIF nebo TORO pasta.

Kupte si to "nepřilnavé" ...

Ještě jsem opomněl litinové / litinové smaltované ...

Litina je sice také kov, ale není to ocel.

kdosi

Litina i ocel jsou železo s různým obsahem uhlíku a dalších příměsí

Ocel je slitina na bázi železa obsahující méně než 2 % uhlíku, litina obsahuje více než 2 % uhlíku.

https://www.team-mfg.com/cs/blog/cast-iron-vs-steel.html

 

 

kdosi

0x

Jestli to byla tajná technologie, tak byla tak tajná, že se mezi běžný lid nedostala vůbec. Drátěnky byly vždy spotřební materiál, minimálně tak od roku 1970 výš, který se při používání rozpadal a musel se obměňovat.

Poslední dobou drátěnky moc nepoužívám, protože to díky pokroku techniky už není tolik potřeba (nejrůznější indukce, nepřilnavé povrchy, čistící prostředky, o tom se nám v mládí ani nezdálo), ale obyčejná kovová z hyper-super funguje furt stejně. Plastové na citlivé povrchy nepotřebuju, takže nekupu, tam mi stačí obyčejná houbička. (Ale taky s tím nedělám takové psí kusy, jako někteří.)

 


0x

Drátěnky nepoužívám, protože mi nefungují prsty. Když už se přihodí a něco se mi připálí/připeče, dám do hrnce vodu a nasypu trochu prací sody a chvíli povařím (připálenina je samozřejmě pod vodou). Funguje to.


To ponoření samozřejmě trochu funguje, a rovné dno nebývá největší problém. Nejčastěji řeším zapečeniny kolem rantlu pekáčů, tak vysoko to člověk nenaplní, a pak připáleniny u kolem plynových hořáků, tam se to taky moc máčet nedá, jen navhčit.

Pokud je nádoba menší, dám horkou vodu do dřezu, sodu a kastrol vložím vzhůru nohama.vzhůru nohama.

Další varianta je namíchat si hustou kašičku soda, sůl, ocet a trochu Jaru, popř. trochu vody. Kašičku nanesu na ta nerovná místa a pak na to ubrousky (aby to rychle neuschlo a taky aby kašička neztekla dolů). Třeba po 1/2 hodině zkusím vydrbat (např. starým zubním kartáčkem). Chce to čistit častěji.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]