Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vaříme doma na plynovém sporáku a už davno sem si všiml že je po čase vše takové ulepené, linka aj. bíle věci žloutnou. Co to zpusobuje?
Způsobují to splodiny z hoření plynu. Mám s tím osobní zkušenost. Před mnoha lety jsem měla v kuchyni el. sporák a nějakou dobu i malou plynovou bombu. V jejím okolí bylo vše mastné a nečisté. Po zavedení plynu do domu jsem při rekonstrukci kuchyně odmítla plynový sporák právě z důvodů těch nečistot. I když v té době (a možná i dnes) bylo vaření na plynu finančně výhodnější.
Jen dodám, že jsem se na to v minulosti nikdy nedívala odborně, ale jen jako hospodyňka. Na plynové bombě se vařila prakticky jen voda na kávu a čaj. A bylo kolem ní dost brzy nečisto. Jídla se vařila a smažila o kus dál. Samozřejmě občas vyšplíchl olej nebo se okolí plotýnek nějak znečistilo. Ale byly to nečistoty už na pohled jiné a bylo jich méně.
Asi vaříte bez poklic a v parách je mastnota a ta úpí na všem . Holt umýt dřív jak za půl roku.
Zemní plyn (metan) je přirozeně se vyskytující směs plynných uhlovodíků, která se skládá především z metanu CH4 (95 %), menších množství dalších vyšších alkanů a stop oxidu uhličitého, dusíku, sirovodíku a helia. Zejména norský plyn obsahuje několikanásobně vyšší množství sirovodíku, i když je v souladu s normou. Při hoření tak dochází k nedokonalému spalování sirovodíku.
Dokonalé hoření metanu: CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O (Oxid uhličý a voda)
Nedokonalé hoření metanu: CH4 + O2 → 2H2O + C (voda a uhlík / saze),
nebo
2CH4 + 3O2 → 4H2O + 2CO (voda a oxid uhelnatý)
viz
https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas
https://cs.wikipedia.org/wiki/Methan
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.