Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Mrkev -je zdravější syrová a nebo vařená?

Od: kkk odpovědí: 16 změna:
Mrkev -je zdravější syrová a nebo vařená?

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

... Je dokonce vědecky dokázáno, že z vařené mrkve přijmete více karotenoidů než ze syrové. To neznamená, že byste mrkev měli pokaždé vařit, ale pokud vám jde o příjem betakarotenu, zkuste k mrkvi přidat ,,kapku"oleje. ...

gymbeam.cz/...

 


5x

Obecně vzato je mrkev zdravější ve vařeném stavu než za syrova. Ze syrové mrkve je totiž tělo schopné vstřebat jen asi 25 procent důležitého antioxidantu a prekurzoru vitaminu A beta-karotenu, na který je mrkev velmi bohatá. Z vařené mrkve servírované s trochou tuku dokáže tělo vstřebat více než polovinu beta-karotenu.

Podle serveru Fitnea.com beta-karoten chrání před volnými radikály a snižuje riziko vzniku některých typů rakovin. Na druhou stranu syrová mrkev obsahuje sacharid falkarinol, který má protirakovinné účinky. Při vaření se však falkarinol rozkládá.

Zdroj: idnes.cz/...

Nojo, ale kdo má tu hnusnou vařenou mrkev jíst?

 

liska5

2x

Obě jsou k něčemu dobré. Když je zácpa, dobrá je syrová strouhaná. Když je průjem, tak naopak staví vařená vč. vývaru z ní. Pokud chceš získat více A vitamínu, tak tepelně zpracovaná s tukem. Když ne na ghí, tak s nějakým zdravým zastudena lisovaným olejem,... nebo k ní ořechy...

 

09.11.23 20:09

1x
syrová

 


1x

Vařená, betakaroten se pak lépe vstřebává.

jenik

Myslel jsem, že střebávání betakarotenu je ovlivněno hlavně přítomnosti tuků, ale jak čtu tak vaření taky pomáhá vstřebávání

kkk
Ale zase se vařením zničí vitamíny, všechny…
Jo a za války byl urban L Ghent, že mrkev je dobrá na voči, ale to by člověk musel sníst vagón

Ale zase se vařením zničí vitamíny, všechny...
Nesmysl

 

kmet

1x

Syrová. Ale hlavně to nepřehánět se množstvím, s tím "zdravím" je to ošemetné. Mrkev, stejně jako jiná kořenová zelenina a to vařená i nevařená, obsahuje alkalické a těžké kovy, fosfor síru, aj.. Některé se v těle hromadí a de facto způsobují otravu.

Alkalické kovy potřebujeme k životu, v krvi jich máme značnou koncentraci (a víte proč? protože život se vyvinul v moři)
Fosfor a síru též potřebujeme k životu.
Zajímalo by mne, kde se v mrkvi berou těžké kovy. Leda by někdo hnojil popelem z uhlí, ale to by byly těžké kovy ve všem ze zahrádky.

 


1x

Vařená je zdravější.

Mrkev je pro střeva velmi špatně stravitelná. Pro žaludek taky, proto je mrkev často i ve zvratkách.

Vařená je lépe stravitelná.

Ničení vitamínů je hoax. Stejně jako to, že ve špenátu je nejvíc železa.

 

hoax
Hoax?
Po 10–20 minutách vaření ztratíme v průměru asi 10–60 % přítomných vitaminů.
Vitamin C, vitamin B1 (thiamin), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová) jsou málo odolné vůči teplotě, ztráty při dlouhém vaření mohou být vyšší než 60 %.
Neprotahujte délku vaření. Kratší doba znamená menší ztrátu vitaminů. Zatímco po 2 minutách vaření ředkví klesl obsah vitaminu C o 16 %, po 90 minutách to bylo už o 92 %.
Udává se, že namočením brambor do vody na 24 hodin se ztratí asi 80 % vitaminů. Proto bychom se tomuto kulinářskému postupu měli bránit.

A kolik jak kterého je v jedné mrkvi? Kolik mg?

Některé jsou zanedbatelné. Jestli se ztratí, je to jedno.

 

10.11.23 05:32

0x
Ano.

 


0x

Obě varianty mají nějaké plusy, nejlepší je to prostřídat.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]