Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co si mam koupit za nadobi pokud do sebe nechci davat jedy

Od: jedy odpovědí: 18 změna:
Mame doma vyskrabane teflonove nadobi aj z hliniku, a jelikoz do sebe nechci davat jedy tak sem se rozhodl koupit nove nadobi.
Premyslel sem nad litinou/smaltanem, nerezi nebo kremikem protoze chci aby dobre rozvadel teplo a bylo to trochu odolny a rozhodl jsem se pro litinove nadobi.
Staci mi panev, rendlik s dlouhym uchopem, a 2 hrnce stredni a velky 3.4l,5l odhad. Kazdopadne bud najdu na internetu sadu kde jsou blbosti navic o ktere nemam zajem (treba pekace) nebo kdyz to hledam po jednom tak malo obchodu to prodava fakt nevim proc.
Napr tady na amazonu by mi vyhovovalo amazon.com/... ale tam je nejakej poplatek 200$ za prevoz, jak resite nadobi vy davate do sebe jedy?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

To není poplatek za převoz, ale doprava a zejména clo a doplatek DPH, protože to vezou z Ameriky. No... vlastně to je poplatek za převoz

Ale k dotazu. Používám různé nádobí - smalt, nerez, teflon, keramický kompozit, silikon. Neřeším to. Pokud ale něco jeví známky poškození, jde to okamžitě pryč. Spíše než v ČEM vařím, dávám si pozor na to, CO vařím. Těch jedů, a obecně zdraví neprospěšných látek, dostanete do sebe podstatně víc z těch surovin.

 


4x

Prvních 25 let smalt a litina, cca 20 let hliník a teflon, pak zase smalt, občas nerez. V poslední době vlastně ani nevím, sám si nevařím a přítelkyně má snad nerez . K tomu olověná roura v kuchyni. Jsem v pohodě, neřeším to. Na mém zdraví se to nijak neprojevuje.

(Akorát páteř mám v háji, ale to má důvod jiný ).


doplněno 16.06.23 17:35:

Sice to u mě nehrozí, ale asi bych se vyhnul všelijakým silikonovým formám na pečení a podobným módním vynálezům. Přece jen těm plastům není moc co věřit .

 


4x

Lidem už fakt hrabe... milion obchodů s hrnci a pánvemi, stačí si jen vybrat

Hrabalo vždycky. Chtějí ušetřit a ve finále zaplatí víc za dopravu někde fake nádobí s číny.

Vždycky platilo, že kvalita je přímo úměrná ceně.

 


3x

Hliník reaguje s kyselinami. Tedy kyselá jídla v hliníku uvolňují látky do jídla.

Myčka se s hliníkem nekamarádí, takže nechápu, kdo dneska kupuje hliník.

Plastové nádobí zase obsahuje těžké kovy, které uvolňuje vysoká teplota (černé šufany a naběračky). Ze stejnéhop důvodu se nelejou horké čaje do PET flašek, protože horký nápoj vyplavuje změkčovadla z obalu. Proto je v PET pouze studený nápoj.

Tohle je fyzika a chemie. Žádnej HOAX

Nerez a smalt je OK. Taky je to nejpoužívanější nádobí.


doplněno 16.06.23 20:46:

Nejlepší je kvalitní titanové nádobí. To se ani nepoškrábe,a le usí to bát origo a né čínskej fake šméčko.

Máte zkušenosti s nějakým kvalitním titanovým nádobím?

sestra používá BAF

 


2x

Já, být váma, tak si usmažím řízek mezi dva chleby a udělám si výlet do Tescomy. Na displeji je všechno hodně velká paráda, ale často realita je o něčem jiném. V prodejně bych si napsala značky a jména toho, co se mi líbí a na netu bych objednala. Nejlépe přes Heureka.cz, kde se dá najít nejlevnější prodejce. Stejný model, ale prodejce nemá takové marže a vyjde to mnohem levněji. A začala bych papiňákem, který nahradí několik hrnců. Zvláště ten, který má dvě poklice.

 


2x
Bez papiňáku to není ono! Šetří čas.
Doporučuji jako svatební dar novomanželům do vlastní domácnosti.
Vaříme v nich dost desítek let. Napřed rok v hliníkovém, potom ve smaltovaném. Poklice se dávaly pootočením dovnitř. Nic moc.

Kdysi dávno jsem proto koupil jednu nerez sadu - jedna poklice a dva hrnce, jeden na 2,5 litru, druhý pojme 4 (nebo pět?) litrů. Většinou maká ten menší. Často, ale ne dlouho...
Po pár letech používání jsem začal preventivně shánět gumové těsnění do poklice. Sehnal až na tržnici v jatkách, teda těch bývalých, holešovických.
Preventivně to nové těsnění leží na regálu ve špajzu už dobrých 20, možná 25 let.
Zřejmě to originální je kvalitní...

 


1x
Celej život smalt, jen jeden čas nerez a ke smaltu sem se vrátil. Zajímavé furt žiju a celkem zdravej,

 


1x

Myslíš, že to nádobím vyřešíš? Ani nevíš, co všechno do sebe nacpeš, co ani nepřijde s nádobím do styku!

 


1x
Pokud máte vyškrábané nádobí, chtělo by se nad sebou trochu zamyslet. My máme nádobí skoro dvacet let a je velmi zachovalé. Teflonky jsem pravda měnil, protože ztrácely po letech nepřilnavost, ale rozhodně nebyly dodrápané. Zkuste dřevěné náčiní místo kovového, vyvarovat se tepelných šoků - takové to efektní zasyčení ledové vody na rozpálenou pánev, teflonku nedrhnout na hrubo apod. Jinak fajn ikdyž drahá je litina - to české nádobí zvenčí černé, uvnitř modrý smalt. Hrubé zacházení ale zničí jakékoliv nádobí...

 

kare

0x
A co si do toho nádobí chcete dávat?
Ale jako začátek dobrý...

 


0x
Bez jedů mi nechutná.

 

 

maniaci

0x

Jaký jedy? Ze smaltu nebo z nerezu? Nebo z teflonu

ach Jo, zase někdo podlehl mánii. Do hliníku akorat nelejt kyseliny ale to bys to musel dělat ~30 let aby to mělo následky

teflon je zase dokonale stabilní i při sněžení nedělá nic, akorát by se neměl zahřívat nad 360°C

 


0x

To nádobí co jste si na Amazonu vybral je litina a každá ta nádoba je sakra těžká. Takže cena poštovného je docela normální. Toto nádobí je vždycky drahé a za jednotlivé kusy se kolikrát zaplatí kolem 5 tisíc, záleží na velikosti a výrobci. Takže tady by Vás 4 kusy a k tomu pokličky vyšly celkem asi na 8 tisíc i s tou dopravou. Ale nebudete spokojený, protože je to nádobí těžké a tím pádem je na denní používání docela "náročné". Mám doma jeden kastrol a jeden pekáč a fakt je beru jenom když chci dobře upéct nějaké maso v troubě. Tu pánev tady z té sady bych já, jako ženská nepoužívala vůbec, protože by mi upadla ruka. Ale jinak je to nádobí na doživotí. Ten hrnec mám už 45 let a je pořád skoro jako nový. Já bych si být Vámi koupila kvalitní nerezové nádobí se silným dnem a nekupovala bych asi sadu, ale vybrala si podle potřeby velikosti, které by mi určitě vyhovovaly. Pánev bych koupila od značky Tefal, červeným "okem"na dně. Už mám dvě víc jak 7 let, a pořád jsou v pořádku, nic se neodlupuje. Ale levné zrovna nebyly. No a pokud byste chtěl, tak ten tlakový hrnec, jak zde psali i jiní. Ten bych doporučila Tefal Clipso. Třeba koukněte sem. Já mám podobný minimálně 14 let, když se ten systém "clipso"tady objevil v prodeji. Nesmírně jednoduché ovládání, a to už dneska to mají určitě ještě lepší než tenkrát, když to začínalo. A ještě jsem u něj nic nemusela měnit a funguje naprosto perfektně a bezpečně.

Tak zrovna pánev, to není moc dobrý příklad, protože i pánev z nějaké lehčí slitiny a silným dnem je docela těžká. Jasně, taky mám nějaké šidítko od Tefalu, je to lehké, ale není to ono. Kdysi jsem měl podobné pánve od Tescomy, ale u těch se při zahřátí prohnulo dno. To bylo nepoužitelné zcela. U centimetrového dna prohnutí nehrozí a pěkně to rozvádí teplo.
Jinak Tefal Clipso mám 20 let a můžu velmi doporučit, akorát to chce jednou za čas vyměnit těsnění.

To máte pravdu. Od Teskomy bych nekoupila vůbec nic. Velice nekvalitní a předražené zboží. S těmi pánvemi od Tefalu mám zkušenosti dobré, ale nemám jenom jednu pánev na všechno, mám i jiné od jiných výrobců a střídám je. Tak je to možná také tím. Ale klidně naleju do horké pánve vodu a ještě to nemělo vliv na kvalitu pánve, dno se teda nikdy nevyboulilo.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]