Nejste přihlášen/a.
K dnešní snídani jsem si rozklepl 5 vejců, a jedno (na obrázku červeně ohraničeno) se takto rozplizlo. Bylo to jedno ze tří, které měly expiraci do 10.6. Uchováno bylo v lednici při 3°C.
Senzoricky nic, normálně jsem to po tepelné úpravě zblajznul.
Máte někdo zkušenosti s rozplizlým vejcem?
Stane se, povolila blána, která drží žloutek pohromadě. Podobného efektu dosáhnete, když ji porušíte záměrně, třeba propíchnutím vidličkou. Když jsme u pro- a popichování, asi nevydržela Vaše skloňování:1.p vejce, 2.p bez vejců
Není to nic mimořádného, stačí když se žloutek po rozklepnutí něčím poškodí. Já to doknce dělám úmyslně, nemám rád tekuté žloutky.
pansvacinka - NEmám. Když nechám žloutek v celku, zůstane i po ztuhnotí bílku uprostřed tekutý, v podstatě syrový (odtud název "volské oko"). Když se žloutek rozklofne hned na začátku smažení, rozlije se po bílku a ztuhne zároveň s ním.
výrazy jako "volské oko" místo spisovného "sázené vejce"
nebo ten nazi přístup rozbíjet žloutek
žonglovat v jedné ruce s více vejci
strašný, za tohle bych tady rozdával bany
Název "volské oko" pro sázené vejce se používá minimálně 70 let (déle nepamatuji) a je naprosto běžný a zažitý. Obsahují jej i slovníky. Že se Vám nelíbí není důvod pro jeho zakazování. Možná není zcela spisovný, ale to hodláte zavírat lidi jen proto, že používají jiný slovník, než je ten Vámi uznávaný?
Naštěstí tady Vy bany rotdávat nemůžete!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.