Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím, co dělat s novým litinovým nádobím...nové jsem podle návodu vypálila se soli, potom jsem ho vytřela olejem, ale stírala jsem černou barvu. Teď teď ho stále vyvářím se solí a octem, ale pořád je voda zeravá, a na okraji hrnce rezavá obroučka. Bojím se v něm vařit. Jde se té rzi nějak zbavit, nebo nádobí vyhodit.?. Mám ho asi dva měsíce. Vím, že moje babička ho před 60ti lety používala, co si pamatuji, hrnec s vodou pořád na kamnech. Děkuji za každou radu, za každý názor. Přidávám foto. Hezký den všem, Dana
Je otázka, jestli je to opravdu litinové nádobí. Sama žádné litinové nemám, ale jak sleduji dění kolem sebe a určitě jsem litinové u někoho viděla, bylo ale vždy černé, masivní, těžké. Žádná červená či hnědá barva. Kde jste nádobí pořídila? Proč vyhazovat, řídila jste se návodem, tak reklamujte.
Mám doma litinové smaltované, nic mně nerezne. Tak zkuste z odkazu třeba tu Coca Colu, nalít po okraj, zahřát k varu, vypnout a nechat ji v pánvi zchladnout, potom pánev umýt a namazat olejem. Za zkoušku nic nedáte, těch návodů je tam víc abouthome.cz/...
A kdo Vám poradil to "vypalování solí", to jsem ještě neslyšela. Na internetu jsou návody, jeden jsem Vám našla. Když jste stírala dokonce nějakou barvu a je to celé rezavé, tak je něco špatně. Ten návod byl přiložený k té pánvi? To je divné.
Příprava před první použitím
Litinové nádobí před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte detergenty (saponáty) ani hrubé mycí nástroje (drátěnka). Ideálním náčiním je měkký kartáč na nádobí, nebo jemná houbička.
Řádně omyté nádobí okamžitě dobře vysušte. Vnitřní povrch nádobí poté důkladně potřete rostlinným olejem bez přidaných solí. Můžete použít též tuhý rostlinný olej, který rozmažete po vnitřní straně nádobí. To pak necháte prohřát a přebytečný olej slijete.
Pro dosažení ideálního efektu je možné postup opakovat 2x -3x před prvním použitím. Správně připravené litinové nádobí je dokonale nepřilnavé.
Nakonec stačí vytřít nádobí papírovou utěrkou. Stále by mělo být mírně mastné – tím se stává nepřilnavým a je zabráněno tvorbě rzi.
V případě, že se na nádobí objeví vrstvička rzi, jde o znamení špatně ošetřeného povrchu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.