Nejste přihlášen/a.
Co našel vyhledávač.
Možná byste měli chut využít nějaký recept na přípravu zelených rajčat, ale máte obavy z jejich toxicity. Je pravda, že nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, stejně jako zelené brambory. Ovšem k tomu, aby byly následky otravy fatální, by bylo potřeba sníst zhruba 400 mg solaninu. To je poměrně velké množství, nebot jedno nezralé rajče obsahuje zhruba 25 mg solaninu. I taková dávka by nám ale mohla způsobit žaludeční potíže. Většinou však konzumujeme spíš lehce nedozrálá rajčata, kde se množství solaninu v jednom plodu pohybuje kolem neškodných 2 mg. Tepelnou úpravou nebo kvašením se množství solaninu dál podstatně snižuje. Ani tak byste to ale s konzumací těchto rajčat neměli přehánět, doporučené množství je 100 g. Pokud však máte jakékoliv obavy, je lepší nechat rajčata dozrát i s využitím našich tipů a pak konzumovat naprosto bez starostí.
Nechcete je také nakrájet?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.